Auteur: Bert Wagendorp
Wie in Nederland Sportman, Sportvrouw of Sportteam van het Jaar wil worden moet op een fiets springen
Zondag werden de nominaties voor Sportvrouw en Sportman van het jaar bekendgemaakt door sportorganisatie NOC*NSF. Bij de vrouwen is wielrenster Annemiek van Vleuten genomineerd, bij de mannen baanrenner Harrie Lavreysen. Jumbo-Visma dingt mee in de categorie Sportploeg van het jaar.
Van Vleuten moet het worden bij de vrouwen, of die hele verkiezing is verkocht en kan naar de prullenbak worden verwezen. Van Vleuten won de Giro Donne, de eerste editie van de Tour de France Femmes en de Ceratizi Challenge by la Vuelta, een andere omschrijving voor de Ronde van Spanje. Ze werd ook nog wereldkampioen en won Luik-Bastenaken-Luik. Dat kunnen de andere genomineerden, shorttrackster Suzanne Schulting en langebaanschaatser Irene Schouten niet zeggen.
Van Vleuten is inmiddels 40 en daarmee wordt zij de oudste Sportvrouw van het Jaar aller tijden. Ze stopt na komend seizoen, beweert ze, dus als de Nederlandse sport haar de eer die haar toekomt wil bewijzen moet ze snel zijn, anders rest alleen een Oeuvre-prijs en dat is altijd een zwaktebod voor sporters die tijdens hun carrière steeds zijn gepasseerd omdat ze net niet goed genoeg waren.
Bij de mannen is baanrenner Harrie Lavreysen een groot kanshebber. Hij werd dit jaar voor de vierde keer wereldkampioen op het onderdeel sprint. Bij het keirin behaalde hij zijn derde wereldtitel. Dat is, in een discipline die internationaal breed wordt beoefend en die teruggaat tot in de 19e eeuw tamelijk bijzonder. Lavreysen moet afrekenen met Max Verstappen en langebaanschaatser Thomas Krol.
De uitslag staat vast: Verstappen zou winnen als er ook een titel was voor de Sportwagen van het Jaar en Krol werd olympisch kampioen schaatsen, zoals er altijd wel een Nederlander olympisch kampioen schaatsen is geworden, behalve in de jaren zonder Olympische Spelen.
Alleen bij de derde titel, die van Sportploeg van het Jaar, staat het nog niet vast dat het wielrennen wordt bekroond. Jumbo-Visma maakt kans op de titel Sportploeg van het Jaar. De andere kanshebbers zijn de shorttrack-ploeg relay vrouwen (met Suzanne Schulting) en de estafette 4×400 meter vrouwen.
Normaalgesproken zou Jumbo-Visma worden uitverkoren. De ploeg won met Jonas Vingegaard de gele trui in de Tour en met Wout van Aert ook nog de groene. Voor de jury kan het een probleem zijn dat Jonas Vingegaard een Deen is, en Wout van Aert een Belg. Jumbo-Visma is weliswaar een succesvolle Nederlandse ploeg, maar in de Tour maakte maar één Nederlandse renner deel uit van het team, Steven Kruijswijk, en die viel halverwege ook nog uit.
Misschien dat de vakjury hier doorheen prikt en het internationale aspect juist waardeert, maar vijftig procent van de stemmen wordt uitgebracht door de topsporters zelf, en omdat topsporters nu eenmaal onverbeterlijke nationalisten zijn zouden ze het nationale sentiment weleens voorrang kunnen verlenen.
Maar hoe de verkiezing ook uitvalt, duidelijk is dat wielrennen wat successen betreft momenteel de vlaggendrager is van de Nederlandse sport. Als je in Nederland Sportvrouw, Sportman of Sportploeg van het Jaar wilt worden en door Dione de Graaff in het zonnetje wil worden gezet – en wie wil dat niet – kun je het best op een fiets springen.
Uitslag 21 december.
‘Another Brick In The Wall’ is een serie columns van De Muur meesters zelve: Peter Ouwerkerk, Bert Wagendorp, John Kroon en Mart Smeets.