Hoever is Parijs?

Le Tour 03


MUR DE FRANCE


Door: John Kroon

Parijs is nog (heel) ver lees je weleens, maar de vraag is nu vooral: is Parijs wel te bereiken?

Een paar honderd mensen – wielrenners, ploegleiders, mecaniciens, journalisten, motorrijders, andere volgers – hebben zich verzameld in Nice en verblijven meer dan drie weken in elkaars nabijheid. In heel veel situaties zullen ze niet in staat zijn anderhalve meter afstand tot elkaar te houden. In het peloton zullen speeksel en ander vocht in het rond vliegen; geen mondkapjes die dat tegenhouden.

Tom Dumoulin heeft de supporters die langs de kant zullen staan alvast het dringende verzoek gedaan wel zo’n masker voor te doen, in de hoop dat ze dan met hun enthousiaste aanmoedigingen niet ook wat Covid 19-druppels uitspuwen.

Die Tour moet voor virologen een interessante test zijn. Te beginnen dus in Nice, gelegen in het departement Alpes Maritimes dat op de kaart van Frankrijk door de Nederlandse overheid oranje is gekleurd. Het aantal besmettingen met het coronavirus neemt er in een dusdanig tempo toe dat het advies luidt: ga er alleen voor noodzakelijke reizen heen.

We kunnen er dus van uitgaan dat de Tour de France door velen als een noodzakelijke reis wordt beschouwd. Gelukkig maar. Je kunt van die wielrenners niet verwachten dat ze hun werk thuis verrichten. En dan hebben de Nederlandse toprenners ook nog het voordeel dat ze meestal in het buitenland wonen. Hoeven ze zich straks niets van het dringende quarantaine-advies van het RIVM aan te trekken. Deze Ronde van Frankrijk heeft bovendien het nut dat menig wielerliefhebber er een goed argument aan kan ontlenen om zelf wel thuis te blijven, bij de televisie.

Nu maar duimen dat dit virologische experiment goed afloopt. Drie weken fietsen door Frankrijk, van code oranje (Nice) naar code oranje (Parijs). Of, om de meer alarmerend ogende kleurkeuze van de Franse overheid te volgen: van rood naar rood. Overal in Parijs is het dragen van een mondkapje verplicht gesteld, net als in het centrum van Nice. Dat kan nog interessant worden als op 17 september de Tourkaravaan in de hoofdstad arriveert.

Om toch maar in de stemming te komen deze quizvraag. Wat is de overeenkomst tussen Jurgen Van den Broeck, Fränk Schleck, Vincenzo Nibali, Joaquim Rodríquez. Thibaut Pinot, Alejandro Valverde, Nairo Quintana, Romain Bardet en Chris Froome?

Zeker, goede renners, bekende namen, er zitten zelfs Tourwinnaars tussen.  Wat zij gemeenschappelijk hebben is dat ze de afgelopen tien jaar de Tour de France een keer als nummer drie beëindigden. Uitgezonderd Van den Broeck (die alleen administratief derde werd, dopingzondaars Menchov en Contador werden uit de uitslag geschrapt) stonden ze in Parijs op het podium. Dat hebben we dus kunnen zien. Maar wie wist dat nog? Ja, de nummer drie van vorig jaar, die hebben we onthouden. Steven Kruijswijk.

Zoveel is een derde plaats dus meestal waard: een plek in de vergetelheid. Wie er in die jaren tweede werden in het puntenklassement en het bergklassement? Geen idee.

Dumoulin is gewaarschuwd. Alleen winnen telt. En dat kan alleen als Parijs niet té ver is.


Corvos 00032410 004

Photo Jdm/Pn/Cor Vos © 2020


 

Leave a Reply