DE ZIN EN HET VUUR

Mot 1


Auteur: Jeroen Wielaert

Friedrich Nietzsche reed mee omhoog naar Andorra, zonder rugnummer, maar wel als bezieler van Guillaume Martin. Na zijn ontdekking als filosoof door de media vond Martin het aanvankelijk een passend profiel, geïnspireerd door de uitspraak van Nietzsches held Zarathustra: ‘Ik raad u niet de vrede aan, maar de overwinning.’

Meer als renner dan als denker sloop hij zaterdag tussen Carcassonne en Quillan mee met de ontsnapping die hem de tweede plaats in het algemeen klassement bracht. Dat was veel voor Frankrijk, de thuisnatie die maar verstoken blijft van geest, hart en spieren voor het tot Parijs gedragen geel.

 

Corvos 00033165 003 Kl

Guillaume Martin, Anthony Perez  – photo William Cannarella/Cor Vos © 2021

 

De Tour de France is van begin af aan een evenement voor grote gedachten geweest. Oerbaas Henri Desgrange was een fervente propagandist voor een sterk Frankrijk. Bij de start van de eerste editie in 1903 schreef hij over de energie van het zaad, doelend op de pure Franse kracht die zich op de fiets door het land ging verspreiden.

Zijn leerling en opvolger Jacques Goddet kon eindeloos uitweiden over de begeestering van de ronde, met een belangrijke geestelijke kern: la volonté – de wil en een kernachtig, altijd weer herhaald principe: ‘Il faut se battre‘ – strijden moet.

De huidige Tourdirecteur Christian Prudhomme is als voormalig televisieverslaggever een groot vertolker van de beeldreligie van de ronde: de uitzendingen die het perfecte verbond tussen de Franse bodem en de koers laten zien. In zijn toespraken komen steeds een paar kernwoorden terug: l’envie, de diepe zin, en la ferveur, de vurigheid.

Beide elementen zijn in de 108ste editie vanaf de start in Bretagne ruim aanwezig als het gaat om het Franse aandeel. Juju Alaphilippe komt met vuur en verspreidt het onder het wielergekke thuisvolk en laat alles extra oplaaien door na rit 1 in Landerneau het geel aan te trekken. Dan slaat de nationale populariteitsmeter uit naar wat zich voordoet als een erfelijke overmacht, het succesduo opa en kleinzoon dat zoveel Franse harten raakt: Poupoel. Het zorgt ervoor dat de Nederlandse geletruidrager de toejuichingen krijgt van een Franse leider.

Het is twee weken na het Grand Départ. Onder de uitvallers is het aantal Fransen stevig gegroeid.

Noem het de Liste Abandon.

Na de valpartijen in etappe 1 moest nummer 226 Cyril Lemoine van B&B Hotels de Tour verlaten. In de regenstorm van etappe 9 gingen: Arnaud Demare 83 Groupama FDJ, Nans Peters 126 AG2R Citroën, Anthony Delaplace 133 Team Arkea-Samsic en Bryan Coquard 221, kopman van B&B.

Etappe 11 met tweemaal de Ventoux was te veel voor Clement Russo 137 van Arkea. Onderweg tussen Carcassonne en Quillan, etappe 14, ging ook Warren Barguil, kopman Arkea. In etappe 15 naar Andorra wordt na 110 kilometer voor de Montée de Mont-Louis de opgave gemeld van Nacer Bouhanni 132, de sprinter van Arkea.

De Franse camera’s krijgen deze rit gelegenheid genoeg om landgenoten in beeld te nemen die elk op hun eigen manier in de strijd blijven. Het is wel of niet goed voor de moed van de burgers. Met een Sloveen in het geel, een Brit in het groen en een Canadees in de bollentrui is het naarstig zoeken naar Fransen, voor- en achterin.

Voor AG2R laat andermaal de jonge Aurélien Paret-Peintre zich voorin zien, de 25-jarige renner met de schilderachtige naam. In de beklimming van de Mont-Louis komt Valentin Madouas van Groupama-FDJ voorop sleuren voor kopman David Gaudu. Daarna mengen Julien Bernard en Kenny Elissonde zich erbij van Trek, daags na de zege van hun ploeggenoot Bauke Mollema. Er kunnen zowaar eerste bergpunten geteld worden voor Madouas en Gaudu.

Na de Col de Puymorens is er Frans genot met de aanwezigheid in de voorste groep van Alaphilippe en Pierre Latour, kopman van Totalenergies. De regie heeft ook oog voor Franse lossers: Bruno Armirail van Groupama-FDJ en Benoît Cosnefroy, de kopman van AG2R, in de groep van Cavendish.

Dan komt de deconfiture op de Envalira. Guillaume Martin heeft zich redelijk verscholen in de groep van Pogacar, al komt hij op televisie achterin de groep. Blijft hij tweede? Geen denken aan. Niks Nietzsche. In het spektakel van de afdaling wappert met zijn shirt het vertrouwen weg. Op de finish in Andorra is Gaudu als zevende de beste Fransman en staat Martin weer negende in het klassement.

Met alle wil en vuur is het de Tour zelf die na de rustdag weer vrede en vreugde moet brengen aan Frankrijk.


Gedurende de Tour de France zal er in dit weblog dagelijks een column verschijnen, geschreven door John Kroon, Peter Ouwerkerk en Jeroen Wielaert.

Corvos 00033296 169 Kl

Guillaume Martin, Louis Meintjes , Wout Poels  – photo GvG/PN/Cor Vos © 2021

Beeld: Cor Vos ©2021

Leave a Reply