DE TOUR EN LIMBURG

Mot 1


Auteur: John Kroon

Het is de provincie van Tom Dumoulin, Wout Poels, Peter Winnen, Mike Teunissen, Jan Nolten, Frans Maassen, Roy Curvers, Danny en Jean Nelissen en vele andere wielrenners en wielerfans. Limburg heet de wielerprovincie van Nederland te zijn en Valkenburg de wielerhoofdstad.

Geen wonder dus dat Limburg de wens had weer eens een Touretappe of een deel daarvan binnen zijn grenzen te krijgen; de laatste keer dat dit lukte dateert alweer van 2006. Matthias Kessler finishte toen als eerste op de Cauberg.

Dus toen Rotterdam en Den Haag hun wens kenbaar maakten om in 2024 of 2025 opnieuw de Tourstart naar Nederland te halen, meldde Limburg zich: daar zou dan mooi een etappe kunnen finishen. Dat kwam goed uit, want toen de burgemeesters van de twee Zuid-Hollandse steden in mei hun bidbook aan Tourdirecteur Christian Prudhomme overhandigden, bleek dat zíj aan Valkenburg als finishplaats voor de derde etappe dachten, nadat het peloton via Weert Limburg zou zijn binnen gefietst.

Bovendien wilde de provincie Limburg meeliften met de ambities van onder meer de KNWU om het WK nieuwe stijl – met alle wielerdisciplines – in 2027 in Nederland te organiseren.

Maar de klad zit erin. En dat terwijl Limburger Bennie Ceulen al negen jaar aan het lobbyen was bij de ASO, organisator van de Tour de France, om een etappe naar zijn provincie te halen. De ASO zag hem als haar contactpersoon in Nederland. De provincie Limburg betaalde Ceulen er in totaal 320.000 euro voor. Ceulen wist wel waar hij de mosterd moest halen. Hij is oud-wielrenner, was zelfs een jaartje ploeggenoot van Bernard Hinault, was tientallen jaren wielerjournalist bij Limburgse dagbladen en ook langdurig perschef bij Team Sunweb. Gepokt en gemazeld in de wielerwereld, dat is Ceulen, die er dus ook meer dan een aardige bijverdienste aan had.

Maar al dat gelobby lijkt vergeefse moeite. Ook al schuwde gedeputeerde Joost van den Akker eerder dit jaar de propaganda niet toen hij Limburg als dé fietsprovincie aanprees. Inmiddels is hij ex-gedeputeerde, net als zijn toenmalige collega’s. Nog sneller dan wielrenners in de Tour vallen provinciebestuurders in Limburg. Het wil in deze provincie nog weleens rieken naar vriendjespolitiek. Oud-minister Johan Remkes fungeerde een tijdje als enige bestuurder in de provincie, als interim-gouverneur. Hij bepaalde onlangs dat het wel mooi was geweest met die betalingen aan Ceulen. Stekker eruit. Lobby voorbij.

Dat geldt ook voor de ambities om het ‘Super WK’ in 2027 naar Nederland te halen. Een initiatief dat met ‘Celebrate Cycling’ werd aangeduid. De KNWU had een omslachtige zin nodig om dit besluit te verklaren: ‘Bij het verder inzichtelijk maken van de plannen blijken de details en de eisen met betrekking tot de gewenste uitvoering, in verhouding tot de financiële haalbaarheid van het Super WK in Nederland, te ver uit elkaar te liggen.’ Korter gezegd: het is te duur. Tevergeefs gezocht: geldschieters.

De provincies Limburg, Gelderland en Noord-Brabant waren bij de plannen betrokken. KNWU-directeur Thorwald Veneberg vond het in maart nog prachtig. ‘Combineer dit met Limburgse heuvels, de Gelderse accommodaties en de Brabantse wielercultuur, dan zijn wij als initiatiefnemers ervan overtuigd alle troeven in handen te hebben om het Super WK wielrennen 2027 binnen te halen.’ Maar nu is hij terug op aarde: ‘We zijn ook een relatief klein land, met een kleine markt,’ verklaarde hij vorige week namens de wielerbond.

Mathieu van der Poel stapte gisteren uit de Tour, maar hij was de afgelopen week net als in tal van andere koersen met zijn prestaties de beste reclame die er voor de wielersport in Nederland te maken valt. Net als eerder een renner als Tom Dumoulin, noem ook Bauke Mollema, Steven Kruijswijk, Wilco Kelderman, Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten en anderen. Boegbeelden, inspiratiebronnen voor jongens en meisjes die zo in racefietsen geïnteresseerd raken.

Maar daar staat tegenover dat het in Nederland met het jaar ingewikkelder, zo niet onmogelijk, is geworden om etappekoersen of eendagswedstrijden te organiseren. De Tour naar Limburg? Het WK naar Nederland? Nederland fietsland? Ja, voor recreanten. Niet voor topsporters.

Hopelijk bewijzen Rotterdam en Den Haag het tegendeel van deze chagrijnige constatering. En krijgt Limburg ooit weer een stabiel bestuur.


Gedurende de Tour de France zal er in dit weblog dagelijks een column verschijnen, geschreven door John Kroon, Peter Ouwerkerk en Jeroen Wielaert.

Corvos 00025286 327 Kl


Beeld: Cor Vos ©

Corvos 00015615 037

Rotterdam – Nederland – Cor Vos ©2010

Leave a Reply