De superperfectionist van Jumbo-Visma geeft elke renner een slaapadvies op maat


MUR DE FRANCE


Auteur: John Kroon

Corvos 00035730 244

Jonas Vingegaard – Photo: Pool/Bernard Papon/Cor Vos © 2023


Bij Jumbo-Visma gaan ze het toeval te lijf door te streven naar perfectionisme en dat Jonas Vingegaard dinsdag in de Tour de France zo superieur de tijdrit won, heeft hier veel mee te maken.

De superperfectionist bij het team is een oud-wielrenner, wiens carrière geen imposant palmares opleverde, ook al door een heupbreuk op zijn 21ste , maar die als trainer en als ‘head of performance’, zoals zijn functie bij Jumbo-Visma officieel heet, de absolute top heeft bereikt.

Corvos 00035091 373

Mathieu Heijboer En Dylan Van Baarle Tijdens Wintertraining Van Team Jumbo – Visma In Alicante – Photo: Tim Van Wichelen/Cor Vos © 2023

Die superperfectionist heet Mathieu Heijboer, hij opereert in de schaduw van de ploegleiders, maar zijn bijdrage aan de successen is onmiskenbaar. Hij was het die al dit voorjaar bedacht hoe Vingegaard op 18 juli die 20,4 kilometer van Passy naar Combloux het beste kon fietsen, liet de renner in mei dit parcours al eens afleggen, verkende de rit zelf afgelopen zondag en reed hem samen met Vingegaard op de rustdag van maandag.

En dan moest Vingegaard zich van chef voorbereiding Heijboer ook nog een term uit het jargon van voetbalcoach Louis van Gaal eigen maken: imagineren. ‘Het is een woord dat je vaker hoort,’ constateerde hij in het AD, ‘en waar je misschien om moet lachen. Maar daar draait het wel om.’ Heijboer is in Maastricht afgestudeerd in bewegingswetenschappen, maar beseft dat het tussen de oren niet alleen om een gevoel voor evenwicht gaat.

Zo sloop de tijdrit bij Vingegaard in het hoofd, en aan zijn houding en gedrag op de fiets was te zien dat geen bocht en geen meter in die Alpenrit nog een geheim voor hem bevatte.

Zowel voor de camera’s van de NOS als de VRT mocht Heijboer gisteren iets verklappen over de voorbereiding, maar hij weigerde vooraf te vertellen of Vingegaard bij de slotklim zijn tijdritfiets zou inruilen voor een lichter exemplaar. Je moet de concurrentie niet wijzer maken dan ze al is. Dat zou niet perfect zijn.

(Terzijde: uren later klonk in het VRT-commentaar de mooiste zin van de middag, uitgesproken door Renaat Schotte, tevens raadselachtig voor niet-wielerkenners: ‘Dat is twee minuten aan de broek van de filosoof.’ Later bleek analist José De Cauwer zelf in een wijsgerige bui te verkeren: ‘We hebben het al zo dikwijls niet geweten.’ )

Terug naar de superperfectionist van Jumbo-Visma die zich met veel bemoeit. Natuurlijk met het fietsmateriaal en welk bedrijf dat mag leveren. Maar ook met de keuze van de matrassen die met de ploeg meegaan, inclusief een slaapadvies op maat voor elke renner. Of met de keuze voor de wedstrijdkleding, waarbij het nog een minpuntje was dat Vingegaard dinsdag verplicht was in het geel te fietsen en niet in het tijdritpak van het team, terwijl dat in een windtunnel uitvoering aerodynamisch was getest. Dus werd de gele outfit een beetje aangepast: langere mouwen en een iets strakkere kraag.

En dus heeft Heijboer zich eerder ook met de keuze voor de brillen van de renners bemoeid, die onder alle weersomstandigheden voor het beste zicht moeten zorgen. Je bent perfectionist of je bent het niet. Daarom ga je ook mee als je renners op hoogtestages een uitgekiend programma moeten volgen.

Het succes van Jumbo-Visma is dus zeker ook het succes van Mathieu Heijboer. Al blijft er altijd nog wel één vereiste over: de renner moet ‘de benen hebben’. Vingegaard had ze dinsdag gelukkig meegenomen.

Corvos 00035730 321

Jonas Vingegaard – Photo: Kei Tsuji/Sca/Cor Vos © 2023

Leave a Reply