CEYLIN DEL POEL

Another Brick In The Wall Liggend


Auteur: Peter Ouwerkerk

Wekenlang was in België uitgekeken naar het duel in de modder van Ruddervoorde. Naar Eli Iserbyt versus Mathieu van der Poel; de heerser van het heden tegen de drager van de regenboogtrui. Zou Iserbyt, het Beertje van Bavikhove, dit seizoen al goed voor zeven zeges, ook MvdP een lesje kunnen leren?

Wout van Aert is zowel fysiek als psychisch nog altijd niet hersteld van de huiveringwekkende val in de hekken van de Tour. Bovendien wordt hij achtervolgd door een proces wegens contractbreuk wat hem heel veel geld kan kosten. En omdat Van der Poel heeft besloten niet de hele winter met crosses vol te stouwen, zou er een andere Veldheer moeten opstaan.

De vingers wezen de afgelopen vijf weken naar de 22-jarige Eli Iserbyt, in 2018 wereldkampioen bij de beloften en deze winter al goed voor zeven overwinningen bij de profs. Balans bij het eerste weekeind van november: Iserbyt was héél goed en Van der Poel voelde nog geen topvorm. Dat laatste kon ook eigenlijk niet. Maar Mathieu had al eerder onmogelijkheden tot wonderen verheven.

Het had geregend, zondag in Ruddervoorde. Bovendien was het veld kort voor de profs al flink aan kleverige kluiten gereden door de vrouwen. Maar Van der Poel noemde Ruddervoorde zijn ‘lievelingsparcours’. Hij verloor er nog nooit. En dat zou ook nu niet gebeuren. Ze zagen alleen zijn achterwiel.

In het begin leek hij even geconfronteerd te worden met een tactisch plan van de ‘vijand’: Laurens Sweeck nam plotseling de leiding, Iserbyt nestelde zich in het wiel van MvdP, en die zat in de tang van de twee Pauwels-crossers. Maar het was schijn. Van der Poel rechtte zijn rug, spande zijn bovenbenen en… poef! Weer als vanouds: fenomenaal.

Mathieu was in het hart van West-Vlaanderen uit zijn auto gestapt, schonk uit zijn kofferbak twee jonge dalmatiërs de vrijheid en begroette vriendelijk en ontspannen de media. Vader Adrie pompte de banden op, zette de vier reservefietsen met regenboogzadel op een rij, verleende hand- en spandiensten, zag de modder over de landerijen klotsen, maakte zijn neus schoon en had er zo te zien weer alle vertrouwen in.

Adrie was blij dat hij zijn zoon weer eens zag. Die had in oktober het ouderlijk huis verlaten en was met zijn Belgische vriendin wat dichter bij Antwerpen gaan wonen. Het eerste lege nestsyndroom voor de familie Van der Poel. ‘Gelukkig’ was zoonlief voorbije woensdag even langsgekomen om achter pa’s brommer te trainen.

Zodra Mathieu het vertrouwde veld inreed, zag Adrie dat het goed was. MvdP liet het duo Iserbyt/Sweeck even begaan, kwam terug op kop, spotte dat zijn eigen ploegmaat Tim Merlier zich defensief in Iserbyt vastbeet en liep in gelijkmatig tempo uit alsof het geen moeite kostte.

De traagste achterblijvers lagen vlot op een ronde: ze maakten een minihaag om MvdP vrije doorgang te gunnen bij het voltooien van ‘de lap’. Als dank gaf de Ridder van Ruddervoorde op het bruggetje een staaltje luchtacrobatiek ten beste, waaraan alleen een pirouette ontbrak.

Het was Van der Poels 109de overwinning in 153 crosses, zei Michel Wuyts. Naar wie het dit keer nogal zoeken was. Veldrijden mag voor sommigen opnieuw ten dode zijn opgeschreven – het is een propvolle winter, met vijf regelmatigheidsklassementen en zes zendgemachtigden. En vindt dan maar eens ‘rechtstreekse’.

Eerder die eerste novemberzondag was het in Ruddervoorde ook feest voor een Nederlandse veldrijdster: Ceylin del Carmen Alvarado. Onmiskenbaar de crossster met de mooiste naam, die Portugese dan wel Kaapverdiaanse wortels verraadt, maar een jonge Rotterdamse. Ze liet wereldkampioene Sanne Kant kansloos.

Alvarado is al het hele seizoen opvallend aanwezig in het veld, evenals de anderen uit de nieuwste lichting: onder wie Yara Kastelijn, Annemarie Worst, Lorena Wiebes en vele andere Eva’s. Niemand twijfelt eraan dat we van Alvarado nog veel zullen horen. Het hittepetitje met het kleine verzetje, met huid en haar als volleybalster Celeste Plak, toont week na week dat ze het heerlijk vindt, dat ravotten in de modder.

‘Ik heb Mathieu voorgedaan hoe hij het straks ook moet doen,’ lachte Alvarado breeduit boven haar schoongeveegde shirt. Een shirt waarop Corendon-Circus prijkt; dezelfde ploeg als Van der Poel.

Het is dat MvdP zijn Vlaamse lief al bijna het ‘jawoord’ heeft gegeven,  anders konden de sponsors voorzichtig gaan dagdromen over een nieuwe impuls op het wieler-DNA van de Van der Poelfamilie.


‘Another Brick In The Wall’ is een serie columns van De Muur meesters zelve: Peter Ouwerkerk, Bert Wagendorp, John Kroon en Mart Smeets.

73268238 2542517612646337 243069336200151040 N

Foto: Facebook van Team Corendon-Circus

Leave a Reply