ALS CHRIS FROOME…

Another Brick In The Wall Liggend


Auteur: Peter Ouwerkerk

Eddy Merckx mag nu wel echt gaan oppassen: Chris Froome heeft zijn slotoffensief ingezet. De 35-jarige Keniaanse Brit maakt zich in een nieuwe omgeving op voor een vijfde én zesde eindzege in de Tour de France. Froome heeft voor zijn missie onderdak gevonden bij Sylvan Adams, een Canadees Joodse miljardair, in casu de ambitieuze eigenaar van een World Tourploeg met de atypische sponsornaam Israël Start-Up Nation.

Froome maakt seizoen 2020 (als dat ooit weer op gang komt) nog af bij INEOS, waar hij zich zal schikken in het voor hem lastige rollenspel met Egan Bernal en Geraint Thomas. Eigenlijk hadden Adams en Froome de overstap al per 1 augustus willen maken, maar dat bleek reglementair onmogelijk. Nog éven wachten dus.

Vanaf 1 januari 2021 heeft Froome zich voor groot geld verbonden aan de vastgoedmagnaat en wielerfan Adams. Hij wordt de komende drie jaar de onbetwiste rondekopman van onder anderen de mede-senioren Daniel Martin en André Greipel. De komst van Greg Van Avermaet lijkt slechts een kwestie van tijd.

Adams (61) is goed voor een banksaldo van 1.4 miljard euro en hoeft niet op een miljoen meer of minder te kijken. Hij kwam met Froome een salaris van 15 miljoen overeen, uitbetaald over drie jaar. Adams is een groot liefhebber van de wielersport. Hij mag ook zelf graag een stukje fietsen, pakte zelfs wereldtitels bij de ‘masters’ op de baan. Hij ziet de wielersport als ideëel en ideaal vehikel voor sportieve gezondheid en naamsbekendheid.

Sylvan Adams is geen stille anonymus, maar geen irritante narcist gelijk Oleg Tinkoff, destijds de ‘Rausmacher’ van Peter Sagan. Adams kent de weg in show- en awe-land. Hij haalde al grote vedetten naar Israël als Messi, Madonna, het Eurovisie Songfestival en de Grande Partenza van de Giro d’Italia in 2019. En slaat nu dus de grote trom met het bij elkaar kopen van een wielerploeg.

Onder de noemer Israël Cycling Academy werden op zíjn initiatief over heel het beloofde land 25 wielerscholen uit de grond gestampt. Twee jaar geleden leidde dat tot de lancering van een continentale ploeg, dra uitgebouwd tot een World Tourformatie. Dit jaar start Israël Start-Up Nation in de Tour de France, mogelijk met één Israëlische renner.

Chris Froome – de man van vijftien miljoen, uitgesmeerd over drie jaar. Precies gelijk aan het jaarsalaris van de bestbetaalde wielerprof tot dit moment, Peter Sagan. Veel? Het zijn pinda’s vergeleken bij de verdiensten van American Footballster Patrick Mahomes, die vorige week bij Kansas City Chiefs tekende voor 430 miljoen in elf jaar. Wat Mahomes incasseert staat gelijk aan het totaalbudget van de hele UCI World Tour.

Aan Froome nu de schone maar zware taak zijn salaris waar te maken.

Schoon – wat een dubbelzinnige kwalificatie blijft voor de fietsende Pierlala, die met pek, veren en urine werd beschimpt in de Tour van 2017. Op wiens doopceel hele verhandelingen prijken over prednisolon, salbutamol en andere astmatische bestrijding. Die niet bepaald onbesproken is; en zeker niet onbespoten.

Zwaar – omdat hij ook een brokkenpiloot bleek te zijn. Froome is al niet de meest stijlvolle beoefenaar van de stiel, maar zijn val in de Dauphiné 2019 – met breuken van dijbeen, ellenboog, heup en ribben – bezorgde hem een karrenvracht aan twijfels. Het bedrijfsongeval raakte hem tot in het diepst van zijn gevoelens, zijn ziel.

Froome was na de Dauphiné lichamelijk lange tijd een wrak. Hij is – mede door de coronastop – inmiddels dertien maanden uit koers. De INEOS-staf durfde het niet aan de zevenvoudig rondewinnaar (4x Tour, 2x Vuelta, 1x Giro) uit te spelen als onvoorwaardelijk kopman in de Tour van 2020.

Sylvan Adams heeft daarentegen nog wél alle vertrouwen in een succesvolle comeback van de Brit. Hij is ervan overtuigd dat Froome de sleutel is op het slot van zijn dromen en idealen.

Toen de transfer van Froome vorige week een feit werd, won de euforie van Adams het niet meteen van realiteitszin. Froome zou de wereld nog verbazen, Eddy Merckx moest oppassen, orakelde Adams al drie seizoenen vooruit.

‘Als Chris nog één keer wint, zit hij aan de magische vijf eindzeges in de Tour. Met een zesde zege zou hij het record breken. Hij kan zelfs in de buurt komen van de mythische elf eindzeges in een grote ronde van Eddy Merckx. En dan moet er toch opnieuw bekeken worden wie dan de grootste renner aller tijden is. Sorry België.’

Merckx ingehaald door Froome… Merckx, de meest succesvolle en veelzijdige renner ooit. De Merckx van 5x Tour (34 ritten), 5x Giro (24 ritten), 1x Vuelta (6 ritten), 3x WK, 19 monumenten, talloze kleinere ronden, eendaagsen, et cetera, et cetera – 525 overwinningen alles bijeen. Froome – met een 34ste plaats in de Waalse Pijl als beste referentie in een klassieker. Hoezo: wie is de grootste renner aller tijden?

De wielersport is voor financieel onafhankelijke sponsoren vaak een aangename speeltuin. Maar ook een wielrenner is geen robot maar mens.

Hoe staat het met Froome’s actuele, fysieke gesteldheid? Met zijn wil, zijn kúnnen, zijn psychische onverstoorbaarheid, zijn angsten, zijn twijfels, zijn concentratievermogen?

Vraagtekens, hoofdbrekens en raadsels – ze blijven vaak zonder oplossingen. Je denkt dat je goed doet, maar wielrennen is een complexe sport. ‘De dag dat je wakker wordt zonder problemen ben je waarschijnlijk dood,’ trof ik laatst een eye-openend grafschrift.

Dromen staat vrij. Als Chris nog één keer wint…

Maar de Wet van Als bestaat niet. De macht van het geld evenmin.

Sorry, Sylvan Adams.


‘Another Brick In The Wall’ is een serie columns van De Muur meesters zelve: Peter Ouwerkerk, Bert Wagendorp, John Kroon en Mart Smeets.

Israel

 

Beeld: bron KLIK HIER

 

Leave a Reply