Waalse Pijl: vijf minuten spektakel

Corvos 00035440 520

Waalse Pijk | Photo: Jan De Meuleneir/Pn/Cor Vos © 2023


Auteur: John Kroon

Luik-Bastenaken-Luik kende zondag in Remco Evenepoel een ijzersterke winnaar, maar helaas werd de wielerliefhebber een tweegevecht met Tadej Pogacar onthouden. Diens val ontnam hem de mogelijkheid om te presteren wat Demi Vollering bij de vrouwen deed: zegevieren in zowel de Waalse Pijl woensdag als in L-B-L vier dagen later.

Maar wat verder te denken van de Waalse Pijl, die andere traditionele klassieker door de Ardennen? Er zijn kijkers, aan wier passie voor en interesse in de wielersport niet hoeft te worden getwijfeld, die zijn afgehaakt, dat wil zeggen: ze kijken niet meer naar de rechtstreekse tv-reportage. Of hooguit naar de laatste 1300 meter als de Muur van Huy (Hoei) voor de laatste maal wordt beklommen en de finish op de top ligt.

Een boeiende finale, ook makkelijk te zien in een samenvatting, met een supersteile heuvel. Een uitdaging, ook voor recreatierenners. Probeer het maar eens.

Maar voor beroepsrenners is het vooral een venijnige, maar korte slotklim waar het in de Waalse Pijl de eerste 190 kilometer op wachten is, al moeten ze er tussentijds ook nog overheen. Nog even die kopgroep inlopen of die solist, renners die zo dapper waren om het tegen beter weten in te proberen, en dan kunnen ze aan de laatst vijf minuten beginnen (of minder dan drie minuten voor renners van het kaliber Alaphilippe).

Zo gaat het al een jaar of 25. Het is van een dodelijke voorspelbaarheid, slechts voor een deel goedgemaakt op die Muur, met zijn zes kapelletjes. En met zijn Virage Claudy Criquelion; in 2015 werd er een bocht naar deze Waalse renner vernoemd, die dat jaar op 58-jarige leeftijd was overleden.

Criquielion won de Waalse Pijl in 1985 toen de koers voor de eerste maal op de Muur van Huy finishte. Hij reed er solo tegenop, dat kon toen nog, en had nog 1.49 minuut voorsprong op nummer 2, Argentin – een van de Huy-specialisten (net als o.a. Valverde en Rebbellin). Laurent Fignon finishte een jaar later zelfs met drie minuten voorsprong op Leclerq.

Zulke tijdsverschillen deden zich nadien maar zelden voor. Zeker sinds de Waalse Pijl onderdeel is geworden van de World Tour, in 2011 – met Philippe Gilbert als winnaar. Het is op de Muur een secondespel in de slotminuten.

Dat zegt ook iets over de toegenomen breedte van de wielertop bij de mannen. Het niveau is hoog, de Waalse Pijl heeft bijna altijd een winnaar met een grote naam, pakweg een Pogacar.

Maar dit alles roept wel de vraag op of er niet een list valt te bedenken waardoor die koers niet alleen in de laatste honderden meters interessant is. Dat hebben ze in 2014 al eens geprobeerd. Toen werd de afstand tussen de twee laatste keren dat de renners de Muur van Huy moesten beklimmen teruggebracht naar 25 kilometer. Het heeft niet geholpen. Traditiegetrouw bleef een vrijwel voltallig peloton aan de slotklim beginnen. Wellicht kan dat afstandsverschil nog kleiner worden, zodat het de moeite kan lonen al op de voorlaatste beklimming van de Muur een versnelling te proberen. Of een andere parcourswijziging. Opdat de finale voor een spektakel zorgt dat langer dan vijf minuten duurt.


‘Another Brick In The Wall’ is een serie columns van De Muur meesters zelve: Peter Ouwerkerk, Bert Wagendorp, John Kroon en Mart Smeets.

Corvos 00035440 515

Waalse Pijl – Photo: Jan De Meuleneir/Pn/Cor Vos © 202C

 

Corvos 00035451 081

Demi Vollering In Luik-Bastenaken-Luik | Photo: Rafa Gomez/Sca/Cor Vos © 2023

 

Corvos 00035452 301

Remco Evenepoel In Luik-Bastenaken-Luik | Photo: Vincent Kalut/Pn/Cor Vos © 2023

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply