Auteur: John Kroon
Wat is de overeenkomst tussen Koen Bouwman, Milan Vader, Mick van Dijke en Tim van Dijke? Het zijn Nederlands wielrenners die na dit jaar alle vier Visma Lease-a-Bike verlaten, omdat ze ook weleens weer een mooie koers willen winnen. En als knecht wil dat bij dit team niet lukken, daar is de glorie weggelegd voor mannen als Wout van Aert, Jonas Vingegaard, Sepp Kuss.
Ergens in 1911 is hij geboren: de knecht. Althans in de wielersport en bovendien was hij al 28 jaar. Zijn naam was Maurice Brocco, een Fransman, en hij was in de Tour de France van dat jaar al op kansloze achterstand gereden. Brocco bood zijn diensten tegen betaling aan de Luxemburger François Faber aan, die op een fiets van hetzelfde merk reed als hij. Faber gold als een van de favorieten voor de eindzege, maar bungelde in de negende etappe ver achteraan en dreigde zelfs te laat te finishen. Brocco wachtte Faber op en nam hem een tijd in zijn wiel mee. Met succes, maar tot woede van Tourorganisator Henri Desgrange. Wielrennen was een sport voor individuen, niet voor ploegen! Hij wilde Brocco uit de koers nemen, zag daarvan af maar typeerde hem in zijn krant L’Auto minachtend: ‘Il n’est rien de plus qu’un domestique.’ Hij is niets meer dan een knecht.
Tegenwoordig heeft de knecht een andere status, soms is hij niets minder dan een ‘meesterknecht’. Ze hebben zelfs Van Dale gehaald. Volgens het woordenboek is een knecht een renner ‘die niet zozeer rijdt om zelf te winnen, maar om de kopman te helpen’ en een meesterknecht ‘de voornaamste knecht van de kopman’. De aap komt uit de mouw bij de omschrijving van kopman: ‘Belangrijkste, klasserijkste wielrenner in een wielerploeg, voor wiens kansen de anderen zich moeten wegcijferen.’
Dat nu zijn Bouwman, Vader en de tweeling Van Dijke een beetje beu.
Vader, wiens contract niet werd verlengd, gaat naar het Zwitserse ProTeam Q36.5. Hij denkt dat hij daar beter tot zijn recht komt. Mick en Tim van Dijke (beiden pas 24, al is de een wel drie minuten ouder dan de ander) hopen straks bij Red Bull-BORA-hansgrohe met name in het voorjaar meer voor eigen kans te gaan. Het meest opmerkelijk is wel de overstap na negen jaar van Koen Bouwman die straks als 31-jarige bij Jayco Alula zijn talent wil etaleren. Deelname aan de drie grote rondes was er dit jaar bij Visma voor hem niet bij en daar ligt nog wel zijn ambitie. Om alleen maar in het kleinere werk zijn kunnen te tonen, daar vindt hij zich nog te goed voor, verklaarde hij aan Wielerflits.
Onbegrijpelijk is het niet, de overstap van dit kwartet. Ooit, soms nog maar kortgeleden, waren zij jonge renners die droomden van overwinningen, van het dragen van mooie truien. Dan knelt het keurslijf dat ze bij een sterk team als Visma omgegord krijgen.
En domestique Brocco? Beledigd over die sneer won hij in 1911 de volgende etappe in de Tour. Alleen werd die zege hem ontnomen: Desgrange liet niet met zich sollen.
Foto: Vingegaard Hansen Jonas (DEN / Team Visma | Lease A Bike) – Bouwman Koen (NED / Team Visma | Lease A Bike) pictured during 81st Tour de Pologne 2024 stage 7 from Wieliczka to Krakow (142.1km) on 18-08-2024 – Photo: Szymon Gruchalski/Cor Vos © 2024
Foto header: Van Dijke Mick (NED / Team Visma | Lease A Bike) – Vader Milan (NED / Team Visma | Lease A Bike) pictured during 24th Santos Tour Down Under (2.UWT) stage 5 Christies Beach; Willunga Hill (129.3km) – Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2024