Een veldrit met de obstakels vooraf


Auteur: John Kroon

Het is mooi voor Fem van Empel en Thibau Nys dat ze zondag Europees kampioen veldrijden zijn geworden. Ze mogen zich een jaar lang van de rest van de veldrijders onderscheiden door het dragen van een wit-blauwe trui met gele sterren – tenzij ze ook wereldkampioen worden.­

In een park in de Spaanse stad Pontevedra werden op één dag zes crosses gereden om de Europese titelstrijd, in een land dat net drie dagen van nationale rouw achter de rug had omdat zich vorige week ruim 900 kilometer oostwaarts een watersnoodramp had voorgedaan met honderden doden en vermiste mensen tot gevolg.

Uiteraard kon de organiserende Europese wielerfederatie UEC daar niets aan doen, maar dat gold wel voor de ongelukkige planning, vroeg in het seizoen, van het kampioenschap. Namelijk twee dagen nadat op de Koppenberg in België prestigieuze veldritten werden gehouden. Dat zorgde voor allerlei logistieke problemen. Sommige renners achtten bovendien een overwinning op de Koppenberg van meer belang dan op het EK.

Een aantal renners vloog vrijdagavond halsoverkop, het vuil van de Koppenberg net van het lijf gespoeld, naar Porto in Portugal om vervolgens nog een stuk per auto noordelijk naar Pontevedra te rijden. Anderen deden dat zaterdag, een vlucht die een uur vertraging opliep waardoor ze minder tijd hadden om het parcours te verkennen. Voor zover ze dat al niet hadden gedaan via een filmpje daarvan. Zoals Pim Ronhaar die, gezien de lichtheid van dat rondje over grotendeels gravelachtige grond door een park in de zon, voorspelde dat de uitslag zou worden bepaald via een loterij. Dat viel mee: de winnaars behoorden vooraf tot de grootste favorieten.

Logistiek hadden de Belgen het voordeel dat hun nationale wielerbond de overtocht had geregeld; in Nederland liet de KNWU dat aan de eliterenners zelf over – die dan maar moesten hopen op de merkenploeg waar ze het grootste deel van het jaar in dienst zijn.

Enfin, zo werd het EK een veldrit die vooraf meer obstakels opwierp dan de wedstrijd zelf.

Dat komt het prestige van deze titelstrijd niet ten goede. Voor de mannensenioren staat het EK pas sinds 2015 op het programma en lang niet iedereen zat daar toen op te wachten. Langzaam maar zeker werd de cross serieuzer genomen, zeker toen iemand als Mathieu van der Poel driemaal achtereen Europees kampioen werd.

Maar nog altijd geldt – net als voor de wegwedstrijd – de vraag hoeveel waarde een Europese titel echt heeft. Klassiekers staan onder de wegrenners hoger aangeschreven. Zo ook in het veldrijden. De Koppenberg-cross was voor sommige renners reden om het EK dit jaar maar over te slaan. Ely Iserbyt zei vooraf dat de Belgische kampioenstrui volgens hem meer impact heeft dan het Europese blauw-wit en hij is niet de enige die er zo over denkt. Hij ging wel naar Spanje, maar het aantal deelnemers bleef bij de vrouwen (20) en mannen (23) beperkt.

Alle reden dus voor de UEC om beter na te denken over de plek op de agenda voor het EK en over de zwaarte van het traject.

Corvos 00037315 073 Scaled

Foto: Nys Thibau (BEL) wins pictured during the 2024 UEC Cyclo-Cross European Championships for elite men on November 03, 2024 in Pontevedra, Spain, 03/11/2024 ( Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2024

Foto header: Van Empel Fem (NED), Alvarado Ceylin Del Carmen (NED) and Brand Lucinda (NED) pictured during the 2024 UEC Cyclo-Cross European Championships for women on November 03, 2024 in Pontevedra, Spain, 03/11/2024 ( Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2024


Leave a Reply