Wout kan desnoods alle etappes winnen, maar nooit de Tour

Auteur: Bert Wagendorp

Corvos 00034514 160

Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2022


Waarom offert Wout van Aert, de Vlaamse duivelskunstenaar, zijn kansen de Tour te winnen op voor de Deense vlieggewicht Jonas Vingegaard? Waarom gaat hij niet zelf voor de gele trui? Hij heeft de groene puntentrui al en ook de bergtrui. De combinatietrui bestaat niet meer, anders was die ook voor Wout en voor de witte trui voor de beste jongere in de Ronde is Wout net iets te oud, al zou het redelijk zijn hem die trui ook aan te trekken, hij ziet eruit als 21.

Waarom wint Wout niet gewoon alle etappes? Als hij gaat sprinten lijken de andere spurters strijkijzers. Moet er tegen de klok worden gereden dan vertraagt bij Wout de tijd en gaat het bergop dan klimt Wout omhoog alsof hij rustig langs de Schelde fietst. In de heuvels is Wout helemaal niet te houden, daar scheurt hij overheen alsof ze er niet liggen.

Kortom, waarom wint Wout niet etappe na etappe – zoals Merckx in zijn beste dagen – en vervolgens de Tour? En dat niet één keer, maar jaar na jaar, tot Wout er genoeg van heeft en een fietsenfabriek begint?

Jonas Vingegaard heeft de Tourzege maar aan één man te danken: Wout. Wout nam hem op sleeptouw in de kasseienetappe en voorkwam dat hij op minuten werd gereden. Wout reed gaatjes dicht of hij reed ze weer open. Wie reed Pogacar los op de Hautacam? Vingegaard? Welnee, dat was Wout. Vingegaard kon nog net aan het wiel van Wout blijven hangen, maar daar was dan ook alles mee gezegd. Wout hoefde hem nog net niet te duwen. Het was op hangen en wurgen. Vingegaard wist zijn eigen voornaam niet meer, hij wist alleen dat hij Wout niet mocht loslaten. Als Wout er niet was geweest was Vingegaard afgestapt en huilend in de berm gaan staan.

Als Vingegaard een beetje eergevoel heeft, overhandigt hij op het erepodium de gele trui beleefd aan Wout.

Vooral in België vinden ze dat Wout voor de gele trui had moeten gaan. Ze hebben al sinds 1976 de Tour niet meer gewonnen, de Belgen, en Wout had op één been een eind kunnen maken aan die droogte. Maar hij mag niet, van die Hollanders bij Jumbo, die liever een bleke Deen zien winnen dan een rondborstige Vlaming.

Wout is de beste wielrenner ter wereld, Lance Armstrong zegt het zelf. Als Wout een Sloveen was geweest, of een Amerikaan, dan hadden we wel geweten hoe laat het was. Toen de Amerikaan McNulty in de eerste Pyreneeënetappe één dag boven zichzelf uit steeg waren er onmiddellijk verdachtmakingen. Maar Wout is een Vlaming met Nederlandse roots, en die doen zulke dingen niet. Die nemen bij het ontbijt twee tosti’s en vier gebakken eieren en huppakee, demarreren maar.

Wout is ongelooflijk. Wat een ijzervreter. Al die anderen zijn watjes die al om hun moeder gaan janken als ze een molshoop zien opdoemen. Vingegaard ook. Die zou zonder Wout in een voortdurend gevecht met de bezemwagen zijn gewikkeld, die visfileerder.

Het is alleen maar te danken aan Wouts grootmoedigheid dat hij niet alle andere renners vernedert en de Tour degradeert tot De Grote Woutshow. Wout weet dat de mensen daar na een paar weken genoeg van zouden krijgen, dus daarom geeft de ritzeges meestal weg. Daarom doet hij het over het algemeen rustig aan en stelt hij zichzelf tevreden met een stuk of wat etappezeges en de groene trui.

Leve Wout.

(Wout van Aert staat in het algemeen klassement van de Tour op ruim anderhalf uur van Jonas Vingegaard. Van Aert weegt 78 kilo, bij een lengte van 1.90 meter, Vingegaard 61 kilo, bij 1.77 meter. Bij het overwinnen van een hoogteverschil van  bijvoorbeeld 1000 meter, moet Wout 17 kilo meer mee omhoogslepen dan Jonas, en daarvoor een extra hoeveelheid energie leveren  die neerkomt op de hoeveelheid kracht die nodig is om een gewicht van zeventien ton één meter op te tillen. Wout moet een veel hoger wattage trappen dan Vingegaard om aan dezelfde FTP-score (Functional Treshold Power) te komen: lichaamsgewicht gedeeld door het wattage dat iemand bergop gedurende een half uur kan volhouden. En dat alles gedurende drie weken en vele duizenden hoogtemeters.

Dat maakt dat Wout nooit de Tour de France kan winnen en dat hij misschien wel de beste allroud-wielrenner ter wereld is, maar niet de beste wielrenner in een loodzware drieweekse etappekoers. Daarin is Jonas Vingegaard veel en veel beter. Wout van Aert lijkt qua lichaamsbouw op de jonge Lance Armstrong. Die was daarom ook ongeschikt om de Tour te winnen. Tot hij kanker kreeg, en acht kilo lichaamsgewicht verloor. Met hulp van een keur aan medische hulpmiddelen wist Amstrong daarna 7 keer de Tour te winnen – en tevens 7 keer te verliezen. Het is de vraag of Wout dat er allemaal voor over heeft.)


De Tourcolumn door Bert Wagendorp, John Kroon en Jeroen Wielaert.

Corvos 00034514 064

Photo: Vincent Kalut/Pn/Cor Vos © 2022

 

Corvos 00034514 052

Photo: Vincent Kalut/Pn/Cor Vos © 2022

 

Corvos 00034514 131 1

Photo: Nico Vereecken/Pn/Cor Vos © 2022

 

Corvos 00034514 189

Photo: Luca Bettini/Sca/Cor Vos © 2022


Leave a Reply