Geel én groen, gaat dat?

Auteur: John Kroon

Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2022


In een orkaan van geluid, aanvankelijk nog enigszins gedempt door paraplu’s boven de wielerfans, won een eenvoudige boerenzoon, Yves Lampaert, vrijdag de eerste etappe, een tijdrit van iets meer dan 13 kilometer, in de Tour de France van 2022. Dat was verrassend en mooi, je ziet een boerenzoon liever in een gele trui op een podium staan dan in een overall op een tractor zitten die een politieauto ramt.
Bovendien kon deze West-Vlaming wel enige rehabilitatie gebruiken nadat hij nog geen twee weken geleden in de Ronde van België uit de uitslag was geschrapt omdat hij zijn landgenoot Tim Wellens in de slotrit te opzichtig in een sprint had gehinderd en zo diens kansen op de eindzege had gefrustreerd.
Het kabaal in Kopenhagen riep herinneringen op aan de uitbundigheid waarmee de toeschouwers zeven jaar geleden in Utrecht de renners dovemansoren bezorgden. Toen, de eerste etappe van de Tour van 2015, won Rowan Dennis bij 30 graden en warmer de tijdrit die zo’n 500 meter langer was dan die in Kopenhagen in 14.56, dus 21 seconden sneller dan Lampaert gisteren. Ziedaar de invloed van een bochtig parcours en vooral van een nat wegdek en regenachtig weer.

Wat leert zo’n tijdritje, een soort verdubbelde proloog, en voor wat het waard is: dat Tadej Pogačar zijn overtuigende vorm uit de Ronde van Slovenië heeft meegenomen en zijn concurrenten voor de gele trui alvast op wat seconden achterstand heeft gezet. Onder wie de twee troeven van Jumbo-Visma voor het algemeen klassement, Primož Roglič en Jonas Vingegaard.
De beste tijdrijder van dat team was zoals verwacht Wout van Aert. Met drie renners bij de top tien onderstreepte Jumbo-Visma zo dat het, zoals het erop lijkt, het sterkste team in deze Ronde van Frankrijk is. Met een riskante ambitie: mikken op zowel geel als groen. Roglic en Vingegaard gaan de strijd aanbinden met Pogačar en de andere kandidaten voor een topnotering in het algemeen klassement, maar is het dan mogelijk om tegelijkertijd Wout van Aert, de meest veelzijdige renner van het moment, de overwinning in het puntenklassement te bezorgen?

Het is 25 jaar geleden dat een ploeg het in de Tour voor elkaar kreeg om beide klassementen te winnen. Twee Duitsers zorgden daar in 1997 voor namens Telekom: Jan Ullrich (geel) en Erik Zabel (groen).
Het kan dus, maar het komt zelden voor. En de vraag is of wedden op twee – of drie – paarden bij het hoge niveau van het hedendaagse wielrennen nog een verantwoorde gok is. Wie daar zijn twijfel over heeft, is Johan Bruyneel. Hij mag uit ervaring spreken, want hij begeleidde als ploegleider de renner die in de jaren 1999-2005 zevenmaal de gele trui naar Parijs bracht, en had in 2007 Alberto Contador als eindwinnaar in zijn team. Bruyneel weet dus, in vele opzichten, van wanten.
Op de website Wielerflits liet hij weten dat de ploeg van Jumbo-Visma weliswaar uitstekend in elkaar zit, maar stelde ook alvast de vraag of Van Aert later in die kasseienrit in Noord-Frankrijk voor zijn eigen kansen mag gaan of dat hij zijn kansen moet opofferen in dienst van Roglič en Vingegaard. ‘Ik vind het een groot risico om zowel voor geel als groen te willen gaan,’ vertelde Bruyneel. ‘Als ploegmanager heb ik in al die jaren altijd maar één doel in de Tour nagestreefd en daar moest alles en iedereen zich ondergeschikt voor maken. Dat Jumbo-Visma nu voor deze dubbel wil gaan, geeft misschien aan dat ze zich realiseren hoe moeilijk het voor hen wordt om deze Tour te winnen.’
Dat kon weleens de spijker op de kop zijn. De kans dat Van Aert het groen wint is eenvoudigweg groter dan dat een van die twee anderen Pogacar van de eindzege afhoudt.

Bovendien kan Jumbo het zich niet veroorloven om Van Aert niet maximaal van dienst te zijn in diens strijd om de eerste plaats in het puntenklassement. Anders koopt er straks geen Vlaming een pak melk meer in een van die vestigingen die de supermarkt er sinds 2019 in België op nahoudt. En al helemaal niks bij cosponsor HEMA in Herentals, waar Wout geboren is…
Teken aan de wand: ook in Nederlandse vestigingen van Jumbo staat een kartonnen Wout van Aert tegenwoordig de klanten uitnodigend aan te kijken. Hij heeft de Nederlandse autocoureur Max Verstappen, die uit hetzelfde materiaal was opgetrokken, uit de winkel verdrongen.


De Tourcolumn door Bert Wagendorp, John Kroon en Jeroen Wielaert.

Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2022

Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2022


Leave a Reply