De Tourdirecteur is positief, maar het virus zal de Tour niet stoppen


MUR DE FRANCE


Door: Bert Wagendorp

Voor het eerst in de geschiedenis van de Tour de France was het dinsdag vóór de etappe spannender dan het tijdens de rit zelf vermoedelijk zou worden – al was het natuurlijk de prangende vraag of het een waaieretappe zou worden of niet. Mijn vriend Frans had voor onze Scoritopoule zijn zeezeilapp geraadpleegd, waaruit bleek dat de kans daarop niet al te groot was.

Maar toen kwam via het twitteraccount van Sporza het bericht dat een ‘staflid’ van Deceuninck-Quickstep naar het ziekenhuis was gebracht voor een hertest op corona. Er stond een foto bij waarop je een man zag die zijn mondkapje opzij had geschoven terwijl hij met Julian Alaphilippe stond te praten. Was dat het betreffende staflid? Waren ze gek geworden bij de ploeg van Lefevere en stonden ze daar hun eigen held te besmetten?

Ik appte meteen mijn dochter Hannah, dat ze nog even moest wachten met het opstellen van Sam Bennett als kopman van de dag.

Toen bleek ook nog dat Christian Prudhomme zelf, de grote baas van de Ronde, het virus onder de leden had.

Het virus waarde maandag en dinsdag door het peloton. Zo niet letterlijk, dan toch in elk geval figuurlijk. Er was veel ophef en verontwaardiging over het publiek, dat op de beklimmingen de renners in het gezicht stond te hoesten. Het virus heeft vooral ons nuchtere denkvermogen aangetast en de hysterie danig aangewakkerd.

Gelukkig zat Bauke Mollema er maandagavond in De Avondetappe kalmpjes bij op het dak van zijn Ibis-hotel. De kans op besmetting door het publiek was te verwaarlozen, zei Mollema, in wie een groot viroloog verloren is gegaan. Hij voelde zich overigens opperbest en ook zeer gezond zei hij, altijd de beste graadmeter.

Het virus zorgt voor een extra spanningslaag in de Tour van 2020. Het is alsof ze in een concours-hippique nog even een extra hoge muur hebben neergezet als laatste obstakel. Denk je dat je de Tour al zo’n beetje in de zak hebt, moet je met je knol nog over dat kloteding heen.

Het bleek allemaal mee te vallen. Wat ik overigens wel had gedacht. Ze zijn in het peloton al jaren gewend aan testen, dus ze schrikken heus niet van een coronatestje – al kun je beter in een potje plassen dan zo ongeveer tot de hersenstam gepenetreerd te worden met een wattenstaafje.

Als ik ploegleider was met een potentiële winnaar in het team, zou ik zelf in de gaten houden hoe het ervoor stond met de besmettingsgraad onder mijn renners en stafleden. Zodat je mensen tijdig naar huis kunt sturen ingeval van onraad. Een preventieve maatregel zoals we die uit de dopingtijd allang kenden.

Haalt de Tour Parijs?

Natuurlijk haalt de Tour Parijs.

De Ronde van 2020 is een Frans prestigeproject geworden, vergelijkbaar met de atoomproeven op Moruroa. Niet alleen de Tourorganisatie, maar de gehele Franse staat zou afzichtelijk gezichtsverlies lijden als de Tour opeens moet worden stilgelegd en Macron zou herverkiezing wel kunnen vergeten.

Het is dus van le plus grand importance pour la patrie de werkelijkheid goed onder controle te houden en de Tour niet te laten verpesten door een kutvirusje. En laat ze nou toevallig nergens zo bedreven zijn in het manipuleren van de realiteit als in het wielrennen. Dat vind ik persoonlijk zelfs een van de grote charmes van de sport.

Je test het hele peloton en om te bewijzen dat het allemaal serieus wordt aangepakt blijken er geen renners, maar wel vier medewerkers positief. En de directeur zelve! Iemand nog vragen?

Verder niks aan de hand.

We konden opgewekt en route naar het Île de Ré.

De enige vraag die er nog toe deed: zitten er aerosolen met COVID-19 in het gewaai tijdens een waaieretappe?Leave a Reply