De Nieuwe Muur

De Nieuwe Muur komt eraan! Het 75ste nummer van dit bookzine leek ons een mooie gelegenheid onze artdirector Robert-Jan van Noort (uitgeverij Pankra) te vragen weer eens goed naar vormgeving te kijken. Natuurlijk zijn er in de loop der jaren – we bestaan in juni twintig jaar – al vaker dingen veranderd, maar nooit zo ingrijpend als dit keer.

Waarom?

We wilden meer ruimte maken voor betere fotografie. We wilden de leesbaarheid verbeteren. We wilden weleens wat anders.

We zeiden tegen Robert-Jan: je krijgt de vrije hand, op één voorwaarde: de ziel van De Muur – een tijdschrift voor liefhebbers van goed geschreven wielerverhalen – moet intact blijven.

Daar heeft onze geliefde duivelskunstenaar zich aan gehouden.

In dit nummer: Wat heeft Antoon Rutte te maken met Arthur Rutte, met Arthur ‘Tuur’ van Leuffen, met Marijke, een knipperette, Jan Janssen, een noodlottige valpartij, een mysterieuze link naar Porgy and Bess, Miles Davis, ene Kobus en een vuilniszak vol elpees? Alles, laat John Schoorl zien: soms hecht het noodlot zich aan alles en iedereen.

Wiep Idzenga’s Every Picture Tells a Story gaat ditmaal over een mooie lentedag in 1983, toen Leo van Vliet opeens op kop lag in Gent-Wevelgem. En won. En tranen met tuiten huilde – een beeld dat bij menigeen nog op het netvlies staat.

Frank Heinen zette zich aan een helse klus: hij ontwierp een wetenschappelijke indeling van fans, ervan uitgaande dat je favoriete renner iets zegt over je persoonlijkheid. En verdomd als het niet waar is – het klopt. Bij de hoofdredacteur van dit tijdschrift in elk geval wel. Heinen zelf blijkt een ‘cultureel attaché’, met als favoriete renner Joop Zoetemelk.

Thomas Sijtsma ging op zoek naar het verhaal achter de gemiste gouden medaille in de olympische wegwedstrijd van Annemiek van Vleuten in Tokio en Erik Brouwer viste weer een vergeten verhaal boven water, waarvan je na lezing niet begrijpt hoe we het ooit hebben kunnen vergeten. Onze huisdichter Willie Verhegghe stortte zich met inzet van al zijn dichterlijke vermogens en hete passie op ons dringende verzoek: Willie, schrijf toch een keer over erotiek en wielrennen. Bert Wagendorp staat stil bij de dood van een mythe: Tiemen Groen uit Follega.

In de Nieuwe Muur natuurlijk ook een Beroep: renner, de inmiddels tien jaar lopende interviewserie van Nando Boers. De beurt is aan Laurens De Plus.

Hoe zet je pijn opzij?

‘Accepteren. Je weet dat het komen gaat.’

Kun je pijn leren accepteren?

‘Jazeker, want elke keer dat je jezelf verder pusht, ga je verder. En er zit herinnering in je lichaam.’

Pijn is ervaring?

‘Ja, het is trainbaar.’

Nog niet genoeg gelezen? De rubriek Letterknechten adviseert.

Tot slot een hartelijk welkom aan onze nieuwe vaste columnist Karsten Kroon! Go Karsten!

Cover De Muur 75 Jpg 1

Veel leesplezier!

JOHN KROON, PETER OUWERKERK, MART SMEETS, BERT WAGENDORP

Leave a Reply