Korting!
 

De Muur #54

Oorspronkelijke prijs was: €12,50.Huidige prijs is: €10,00.

Van de redactie

Lezers, Dirk Jan Roeleven (bekend van de prachtdocumentaire Nieuwe Helden) zat samen met cameraman Rob Hodselmans ruim een jaar in het wiel van Frans Timmermans. Frans Timmermans is vicevoorzitter van de Europese Commissie te Brussel, Limburger, Roda-aanhanger en fan van Tom Dumoulin – niet per se in die volgorde. Het afgelopen jaar had hij het druk met de vluchtelingencrisis, maar zodra het kon loerde hij toch even op zijn mobiel of laptop om te zien hoe Tom het ervan afbracht. Frans was vroeger nu eenmaal erg verliefd op de moeder van Tom Dumoulin – dat schept verplichtingen. Maar, zo blijkt uit het verhaal dat Roeleven voor ons schreef over de relatie Timmermans-Dumoulin: we hebben hier te maken met oprechte bewondering, niet met het soort bewondering waarin politici vaak zo goed zijn en die vooral ten doel heeft iets van het felle schijnsel waarin de sporter zich koestert op zichzelf te richten. Nando Boers ging op bezoek bij Theo Bos, de diepste filosoof onder de wielrenners. Waarom zou iemand tot zijn veertigste om het hardst willen fietsen? Theo Bos legt het uit. Wiep Idzenga stortte zich op een van de meest besproken WK’s aller tijden, dat van 1978. Toen Gerrie Knetemann Francesco Moser flikte. Of juist niet. Of een beetje. Weten we na lezing van het stuk wat er écht gebeurde? Vermoedelijk wel, al weet je in het wielrennen de dingen nooit helemaal zeker, gelukkig. Joost-Jan Kool probeerde achter de schermen te kijken bij wielermanager Orlando van den Bosch, Erik Brouwer haalde oud zeer naar boven in de Jordaan en Martijn Sargentini ging op bezoek bij de wielerdynastie Groenewegen-Zieleman-Van Breenen, die van Dylan, de sprinter. John Kroon onderzocht de vloek van de regenboogtrui en Frank Heinen legt uit waarom Champion-bougies de naam van een wielerkampioen dragen. En dat is nog niet alles, in deze rijke Muur. De fotoserie waarin Joris Knapen in de Tour de val van Julien Alaphilippe vastlegde! Filmisch, pijn aan de ogen, maar toch schitterend. Roelevens documentaire De Europeaan gaat dit najaar in première. Mis ’m niet.

John Kroon, Peter Ouwerkerk, Mart Smeets, Bert Wagendorp.

Op voorraad

 

Beschrijving

Fiets & Frans – Dirk Jan Roeleven
Ruim een jaar op stap met Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, wielerfanaat en groot fan van Tom Dumoulin

Every Picture tells a story (19)
– Wiep Idzenga
Gerrie Knetemann versloeg in 1979 Francesco Moser in de sprint en werd wereldkampioen. Was er geld in het spel? Zo ja, hoeveel?

De angst en het goud van Rio – Willie Verhegge
Annemiek van Vleuten, Anna van der Breggen, Laurens De Plus, Greg Van Avermaet en de Olympische Spelen

Off the record met Orlando – Joost-Jan Kool
Een manager en de belangen van Robert Gesink, Steven Kruijswijk, Lars Boom, Stef Clement, Theo Bos en Wilco Kelderman

Vloeken in de koers – John Kroon
De vloek van de regenboogtrui: mythe of werkelijkheid? Vraag het Gilbert, kijk naar Sagan

De vliegende Alaphilippe – Peter Ouwerkerk
Fotograaf Joris Knapen ziet iets blauws over de kop slaan en drukt af

De winkel voor grote en kleine kampioenen – Martijn Sargentini
Dylan Groenewegen en zijn bloedfanatieke wielerfamilie

Het boordervolle leven van een geboren kampioen – Frank Heinen
Albert Champion: een succesvolle wielrenner met een turbulente loopbaan tot hij een doodsklap incasseerde

Twee verkeersdoden – Erik Brouwer
Joop Stakenburg en Sam Hoevens: ellendig aan hun einde gekomen

De oude achtervolger en de tijd – Wiep Idzenga
Piet van Heusden werd wereldkampioen achtervolgen en wil graag weer gaan fietsen. Maar dat gaat even niet

Beroep Wielrenner (19) – Nando Boers
Theo Bos