BREAKING NEWS!! AN ME ZOLEN

Another Brick In The Wall Liggend


Auteur: Peter Ouwerkerk

Het spatte ineens mijn mailbox uit.

   B R E A K I N G   N E W S!

Eh…? Ik zette onmiddellijk CNN aan: geen woord. Ik zapte nerveus van het ene naar het andere nieuwsstation, surfde, teletekste en zoekmachiende – maar kon op dat ene bericht na nergens ook maar één letter aan deelinformatie vinden.

Ik belandde op Wielerflits, las de eindejaaranalyses in Wielerrevue, interpreteerde de ranglijsten en cijferkanonnades in ProCycling, logde in op de wielerrubriek van alle grote Vlaamse kranten, vlooide 132 columns van Thijs door in het AD, schoof de ene context over de andere – maar ook daar: niks.

Waar zat de geheime opdracht toch? Waar was de onvindbare aanwijzing? Waar lag de sluier van de tip?

Ik pluisde alle ‘wielertopics’ van de laatste weken uit, ten vierden male – van de spaarzame serieuze tot de magerste der mageren. Géén spoor.

En ik kwam dingen tegen die ik als wieleromnivoor in zijn winterpauze weliswaar vluchtig had gescand, maar al bijna weer was vergeten. 

* Thomas De Gendt en Tim Wellens behouden teruggekeerd van vakantietoertocht.

* Nick Nuyens geen miljonair over de rug van een – qua sponsorkeuze – overspelige Wout van Aert. Nuyens resten nog twee mogelijkheden in hoger beroep.

* Wout van Aert traint voor het eerst 83 kilometer op de kasseien van Parijs-Roubaix.

* Zesdaagse Rotterdam in 2020 twee keer op de kalender: begin januari en derde week van november. Bij succes in de herfst gaat ‘Rotterdam’ definitief naar het najaar.

* Vinokoerov heeft Luik-Bastenaken-Luik 2010 níét van Kolobnev gekocht. Girale bankoverschrijvingen tellen niet als bewijs. Ook al transfereerden die 100.000 respectievelijk 50.000 euro.

* Prijzengeld veldrijden voor vrouwen gelijkgetrokken met dat voor mannen.

* Het vrouwenveldrijden trekt evenveel tv-kijkers als de crossen voor mannen.

* Na de Nederlandse Denise Betsema nu ook een Belgische topveldrijdster positief: Sophie De Vuyst.

* UCI wil de urine- en bloedstalen van 2016-2017 opnieuw laten controleren in het kader van Operation Aderlass.

* De wielervakbond van Gianni Bugno heeft op papier vooruitgang geboekt met veiliger parcoursen. Nu de praktijk nog.

* In Nederland dreigen tientallen koersen niet te kunnen worden verreden wegens gebrek aan politie.

Nog meer faits divers? O ja. Zelfs een microwereld als de wielersport levert elke dag een zwik feiten en geruchten. Maar ook hier: nergens op 27 november 2019 een hint voor de inhoudelijke opwaardering van een voetnoot tot BREAKING NEWS!! Nergens een waarom voor de classificatie van een nieuwtje in de categorie Desert Storm. Geen ‘Trump valt Syrië binnen’; ‘China gooit dataverkeer Hongkong lam’; ‘Bouterse eerder vrij dan Ambon.’

Ik zocht, toch een beetje in paniek, een goed heenkomen. Ik ijlde naar de schuilkelder om de hoek, toetste de code in, kreeg verbinding via een 5G-update en vond eindelijk de link die mij zou informeren over het leven op aarde vanaf het moment dat op mijn smartphone het woord ‘succeeded’ opflitste.

BREAKING NEWS!!! Aan uit, aan uit, aan uit.

‘Team INEOS are excited to announce the signing of versatile British rider Ethan Hayter on a three-year contract.’

Ik verslond alle 274 woorden van het persbericht.  Een bericht over een 21-jarige jongeman uit Londen, die – watch your steps – in no time alle andere sterren uit de hemel zal fietsen. In 2019 al ritwinnaar in Baby Giro én Tour de l’Avenir; een reizende ster op de piste, Britse titels op zak in omnium, scratch en madison, en zo voort en zo voort.

Ik moest het er maar mee doen.

En dat in een week dat INEOS ook al de komst van twee andere vroegrijpe broekies had aangekondigd: Carlos Rodriguez en Brandon Rivera. Egan Bernal, Remco Evenepoel en Tadej Pogacar waren gewaarschuwd.

Vroeger verstopte de wielersport zich achter een drie maanden durende winterslaap. Een wereld waarin een panda zich thuis zou voelen. Deze eeuw is het gedaan met de rust. Alles moet gecommuniceerd; in niet te ontwijken grootspraak. Leve de persdienst van de moderne wielerploegen! (Lees ook Marts Smeets’ vorige Brick op de Muurblog).

Wout van Aert rijdt tussen kerst en oudjaar mogelijk en heel misschien nog een veldrit: dit is zijn aangepaste Jumbo-Visma truitje, waarop ook de namen van zijn privésponsors prijken die hem door een moeilijke periode hebben heen geholpen. Nog vier weken te gaan, blijf aan de lijn, wij houden u de hoogte!

De deflatie van het echte nieuws.

!!!BREAKING NEWS!!! Ethan Hayter, drie jaar vast bij INEOS!!!

Hoogste tijd dat ze weer gaan koersen.


‘Another Brick In The Wall’ is een serie columns van De Muur meesters zelve: Peter Ouwerkerk, Bert Wagendorp, John Kroon en Mart Smeets.

Breaking News


Foto: EUROSPORT

Leave a Reply