ZWITSERLAND ALS SCHRIKBEELD VOOR DE TOUR

Auteur: John Kroon


De schrik zit in de benen, in de wielen en vooral tussen de oren. Tientallen uitvallers telde de Ronde van Zwitserland afgelopen week. Niet omdat ze, zoals Thomas De Gendt, met hun voet van een klikpedaal schoten en zo een enkelband scheurden, nee, het spook van corona waarde door het peloton.

Adam Yates, Søren Kragh Andersen, Thomas Pidcock, Rigoberto Urán, Hugh Carthy, Marc Hirschi, Marc Soler – het waren niet de minsten die opstapten. Zoals Alexandr Vlasov, die de leiderstrui droeg toen hij na vijf etappes positief testte op corona. Enkele ploegen verlieten de koers in hun geheel, omdat één of meer renners het virus onder de leden bleken te hebben. Waaronder Jumbo-Visma, dat de gezondheid van het team en de rest van het peloton liet prevaleren boven het sportieve belang. Covid had toegeslagen, alle voorzorgsmaatregelen ten spijt.

Corona is dus terug van nooit weggeweest en juist in de wielersport is dat te merken. De protocollen die de UCI voorschrijft leiden ertoe dat renners veel meer dan elders in de maatschappij worden getest.  Daarnaast zijn sommige teams extra voorzichtig. Zoals bij Alpecin-Fenix, dat de renners de raad gaf familiefeestjes en andere bijeenkomsten maar niet bij te wonen. Omdat, om het in de woorden van Jasper Philipsen te zeggen ‘het kut zou zijn om de Tour te missen door een besmetting’.

Dat speelde natuurlijk mee, in Zwitserland. Liever daar of elders voortijdig afgestapt dan niet gestart in de Tour de France. In België moeten ze er niet aan denken dat Wout Van Aert, die op trainingsstage is, na de Ronde van Vlaanderen ook de Tour de France moet laten schieten. Tenslotte moet hij daar de groene trui winnen (en of ze daar bij Jumbo-Visma wel even rekening mee willen houden). 

Alle deelnemers aan de Tour moeten voor de eerste etappe een negatieve PCR-test overleggen die niet ouder dan twee dagen mag zijn. Op elke rustdag moeten de renners opnieuw worden getest – net als hun begeleiders. Twee besmettingen gesignaleerd? Dan moet de hele ploeg naar huis.

Meten is weten, zegt het cliché, maar de vraag is wat er met dat weten wordt gedaan. Of de protocollen van de UCI niet al te strikt zijn. De Belgische sportarts Tom Teulingkx, die diverse functies in de wieler- en andere sport vervult, zei tegen Sporza dat we ‘niet moeten panikeren’. Hij betwijfelt of het terecht was, al die renners die tussentijds de Ronde van Zwitserland verlieten. ‘Het zou kunnen dat ze nog positief testten, omdat ze nog een oude infectie hebben.’

De ene Covid 19 is de andere Covid 19 niet – die van nu mogen we BA.4- en BA.5-variant van Omikron noemen en die schijnt niet zo gevaarlijk te zijn. Zeker wielrenners – gevaccineerd en/of al eerder besmet – kunnen dat stootje wel hebben.

Wat je in zo’n discussie zou willen, is dat ieder van zijn eigen deskundigheid uitgaat en de expertise van een ander respecteert. Dus: virologen hebben verstand van virussen (en dansleraren van dansen) en sportdirecteuren van wielerploegen hebben verstand van wielrennen en wielrenners. 

Want je keek er toch van op toen Patrick Lefevere, topman van Quick-Step – Alpha Vinyl,  sussende woorden van Marc Van Ranst in twijfel trok. Ook deze gezaghebbende Belgische viroloog, tevens wielerliefhebber (hij stond vorig jaar bij het WK in Leuven ongemaskerd langs de weg), relativeerde de ernst van de coronagevallen in Zwitserland en noemde het overdreven om een hele ploeg terug te trekken als er maar één renner positief had getest.

Waarop Lefevere in zijn column in Het Nieuwsblad schreef dat de viroloog best gelijk kan hebben ‘maar we weten ondertussen allemaal dat wat Van Ranst zegt verre van evangelie is. Ik ben geen panikeur, maar ik ben wel bang dat het allemaal van voren af aan begint’.

Die angst wordt vooral ingegeven door de protocollen van de UCI. Natuurlijk is het logisch als de wielerunie en de bonden zeggen dat de gezondheid van de renners voorop moet staan – al is dat wel een komische opvatting als je ziet aan welke fysieke en psychische ontberingen ze in bijvoorbeeld de Ronde van Frankrijk kunnen worden blootgesteld. 

Dus: hou die protocollen nog eens tegen het licht, weeg ze af tegen de jongste wetenschappelijke inzichten over de huidige coronavarianten en pas ze aan in het belang van de wielersport, de renners en de liefhebbers. 

‘Another Brick In The Wall’ is een serie columns van De Muur meesters zelve: Peter Ouwerkerk, Bert Wagendorp, John Kroon en Mart Smeets.


Leave a Reply