WIELRENNERS WORDEN BEST OUD

Another Brick In The Wall Liggend


Auteur: John Kroon

Bewegen, bewegen, bewegen – je hoort het steeds. We moeten bewegen, virus of niet, een stevig tochtje op de racefiets is hartstikke goed is voor de bloedsomloop en zo.

Nu het dodengetal ten gevolge van corona al maandenlang niet uit het dagelijkse nieuws is weg te slaan, trof een andere bevinding omtrent mortaliteit mij extra. Die was afkomstig van prof.dr. Lutz Thieme. Dat is een 53-jarige Duitse econoom en sportwetenschapper. Hij deed onderzoek onder alle Duitse deelnemers aan de Olympische Spelen in de periode 1956-2016. Dat waren er 6066. Van deze topsporters waren er op 1 juli 2019 400 overleden. *)

Thieme heeft geen berekening gemaakt in maanden en jaren, maar concludeert wel dat het sterftecijfer onder de olympische sporters aanzienlijk hoger lag dan onder niet-sporters in de vergelijkbare leeftijdsgroepen. Daar komt nog eens bij dat medaillewinnaars gemiddeld minder oud bleken te worden dan andere olympische sporters voor wie winnen ook vast belangrijker was dan deelnemen.

Maar uit oogpunt van gezondheid kun je dus beter niet winnen.

Hoe zit dat bij topwielrenners, vroeg ik me af, en besloot daar op geheel onwetenschappelijke wijze onderzoek naar te doen. Hoe oud worden wielrenners die op het hoogste niveau hun sport hebben bedreven? Ik raadpleegde de eeuwige wereldranglijst van procyclingstats met de beste honderd renners. Die lijst wordt nog altijd en vermoedelijk voorgoed aangevoerd door de 74-jarige Eddy Merckx, gevolgd door de 68-jarige Francesco Moser en de 64-jarige Sean Kelly.

Terzijde: hoogst genoteerde Nederlanders, op een vijftiende plaats, is de 73-jarige Joop Zoetemelk; oudste Nederlander in de top 100 is de 80-jarige Jan Janssen op een 62ste plaats. Je komt in die top 100 gelukkig nog levende krasse knarren tegen als Rik Van Looy (86) en André Darrigade (91). En trouwens ook een snotneus als Alejandro Valverde (40), de hoogst genoteerde nog actieve renner op deze prachtige lijst; hij staat zevende. Omdat hij wellicht nooit stopt, kan hij nog stijgen.

Nu dan het onderzoek. De eeuwige top100 telt 23 renners die niet meer onder ons zijn. Het klinkt wellicht wat cru, maar de beste dode wielrenner is Jacques Anquetil; hij staat zesde. Deze 23 overleden toprenners haalden een gemiddelde leeftijd van 71,3 jaar. Dat is inderdaad niet oud, maar daarop ga ik straks afdingen.

Eerst een paar andere opvallende waarnemingen. Namelijk dat landgenoten/rivalen de gewoonte hebben om de vroege dood van de een te compenseren door een late dood van de ander: Coppi (40) en Bartali (85); Anquetil (53) en Poulidor (83); Koblet (39) en Kübler (97). Ook een in het oog vallend verschijnsel: op één uitzondering na gaan oud-toprenners niet tussen hun zestigste en zeventigste dood. Die ene is de Italiaan Learco Guerra die in 1963 op zestigjarige leeftijd overleed. Guerra? Ja, Guerra. Hij won in de jaren dertig 31 etappes in de Giro d’Italia en 8 in de Tour de France. Afgezien van hem: de ex-toprenner die de 60 haalt, mag er dus van uitgaan dat hij nog heel stuk van zijn leven voor de boeg heeft.

Nu dat afdingen. Het gaat weer wat cru klinken. Maar een feit is dat Ocaña (zelfdoding) en Koblet (verkeersongeluk) beiden op 39-jarige leeftijd stierven en zo het gemiddelde sterftecijfer flink omlaag drukken, zonder dat je kunt beweren dat het beoefenen van topsport de fysieke oorzaak van hun dood was.

Nog een stap verder. Ook Coppi (40), Anquetil (53), Fignon (50) en Knetemann (53) gingen helaas zo jong dood aan vervelende ziektes dat ze de gemiddelde leeftijd onevenredig omlaag duwen.

Gecorrigeerd voor deze te vroeg gestorven coureurs blijkt de gemiddelde leeftijd van overleden topwielrenners op 80,35 uit te komen. Dat is zo slecht nog niet. Te meer daar ze wellicht weleens medische middelen hebben gebruikt zonder dat ze griep of migraine hadden. Daarover gesproken trouwens: professor Thieme heeft ook vastgesteld dat Oost-Duitse olympische sporters langer blijven leven dan West-Duitse. Terwijl de DDR toch een naam had op te houden als het ging om intensief gebruik van dopingmiddelen, al werd dat altijd ontkend.

Zo bezien kan Lance Armstrong (48) nog stokoud worden.

 

*) Het onderzoek is hier te vinden: https://rdcu.be/b4nzC

‘Another Brick In The Wall’ is een serie columns van De Muur meesters zelve: Peter Ouwerkerk, Bert Wagendorp, John Kroon en Mart Smeets.

Lance Oud

Bovenstaande foto van Lance Armstrong is ter illustratie van het artikel bewerkt met SnapChat en dus niet echt.

Leave a Reply