Wennen aan Jumbo zonder Roglič en Visma zonder Jumbo


Auteur: John Kroon

Binnenkort al, 16 januari, begint het nieuwe wielerseizoen op de weg met de Tour Down Under, zes etappes in het zuiden van Australië. Eens kijken hoe met de vorm van Koen Bouwman gesteld is en kennismaken met Lou van Belle die de overstap heeft gemaakt naar de grote mannen van Team Visma | Lease a Bike – een naam die nog moet inburgeren. De volksmond gaat het vast op Visma houden.

Waar we ook aan zullen moeten wennen: die ploeg, die we in 2023 nog Jumbo-Visma noemden, doet het voortaan zonder Primož Roglič. Want die was er toch altijd bij, in de Tour of anders wel in de Giro of Vuelta? Je had weleens het gevoel dat toen Primož voor het laatst van een skischans sprong, hij regelrecht landde in het tenue van Jumbo.

Dat was niet zo, hij reed even voor een continentale ploeg in zijn geboorteland Slovenië. En voor hij in 2016 bij (toen) LottoNL-Jumbo tekende, had hij een oriënterend gesprek met wat nu Bora-hansgrohe heet. De ploeg dus waar hij in 2024 op 34-jarige leeftijd zijn grootste nog onvervulde wens moet zien te vervullen: de Tour de France winnen.

Bij Visma zou dat niet meer lukken. De interne concurrentie is er te groot. Jonas Vingegaard is typisch een voorbeeld van de leerling die zijn meester heeft overvleugeld en de laatste keer in de Vuelta moest Roglič als gevolg van teamorders het eindklassement aan ploeggenoot Sepp Kuss laten, die ook het vak min of meer van hem had geleerd. Als nummer drie stond hij glimlachend naast de rode trui op het podium, maar wie goed luisterde hoorde zijn tanden knarsen.

Als echte topsporter koos Primož daarom voor zichzelf. Zoals hij eerder bij de ploegleiding van Jumbo had bedongen dat sprinter Dylan Groenewegen niet mee zou gaan naar de Tour van 2020 omdat Jumbo alleen moest kiezen voor zíjn kansen op de gele trui (die hij op de voorlaatste dag verspeelde aan Tadej Pogačar).

‘Ik heb nu eenmaal ergens anders grotere mogelijkheden om te bereiken waar ik nog voor vecht’, zo verklaarde hij zijn overstap in een vorige week gepubliceerd interview in het AD. Waarin hij ook zowel een filosofische uitspraak deed (‘verliezen is onderdeel van winnen’) als een onweerlegbare (‘ik heb mijn benen toch nog?’).

Dat wordt dus wennen voor Robert Gesink, Wout van Aert, Sepp Kuss, Wilco Kelderman en al die anderen: niet meer vóór maar tégen Primož Roglič fietsen. En het zal ze opvallen dat hij nu weliswaar in het donkergroen rijdt, maar dat zijn rechterarm en rechterschouder nog steeds in hun geel gehuld zijn. Alsof ze hem bij Bora-hansgrohe geleidelijk aan zijn nieuwe ploeg en zijn nieuwe tenue willen laten wennen. Maar nee, de kledingsponsor wenste wat anders.

Bij Bora zal Roglič worden omringd door renners als Jay Hindley, Dani Martinez, Emanuel Buchmann, Nico Denz en Lennard Kämna. Geen kleine jongens dus. En de sprinters Jordi Meeus en Sam Welsford, en met hen lead-out Danny van Poppel, zullen allicht moeten vrezen voor hun kans op Tourdeelname – het lot van Groenewegen indachtig.

Het is nu al een veelbelovende Tour de France. Roglič, Pogačar, Vingegaard, Remco Evenepoel: allemaal kopmannen in verschillende ploegen.

Ook daarom wenst De Muur iedereen een gelukkig wielerjaar.


Corvos 00035953 019 Scaled

Sepp Kuss, Jonas Vingegaard, Primoz Roglic – Vuelta Espana 2023 – Photo: Luis Angel Gomez/Sca/Cor Vos © 2023

Leave a Reply