Vandaag begint de droom van een Nederlandse Giro-winnaar

• Gratis •


                   “De allergrootsten hebben het niet nodig gebrek aan niveau te compenseren met flauwekul”

Wat voor Dumoulin pleit is dat hij zo gewoontjes is. De allergrootsten, op welk gebied dan ook, hebben geen tijd voor malle fratsen, gewichtigdoenerij of imagebuilding. Ze hebben het ook niet nodig gebrek aan niveau te compenseren met flauwekul. Een ander kenmerk is dat ze de dingen tamelijk onaangedaan ondergaan, zelfs op bloedstollende momenten waarop gewone stervelingen trillend ondersteboven zouden vallen. Dumoulin heeft altijd heerlijk geslapen en hij zal wel zien wat er gebeurt. Hij kijkt altijd alsof hij net een verkwikkende meditatie van anderhalf uur achter de rug heeft.

De renners moeten vandaag eerst over de verschrikkelijke Mortirolo, daarna fietsen ze door naar de verschrikkelijke Stelvio en tot slot moeten ze ook nog de verschrikkelijke Giogo di Santa Maria op. Mocht u niet in de gelegenheid zijn de hele rit te volgen, zet dan om een uur of half vijf de televisie aan. Komt Tom Dumoulin met de besten boven op de laatste klim en vliegt hij vervolgens niet uit de bocht in de afdaling naar Bormio, dan wint hij de Giro en volgend jaar zijn eerste Tour.

Tom tijdens het losfietsen op de rustdag van gisteren.
Tom tijdens het losfietsen op de rustdag van gisteren. © ANP

Er staat achter Tom Dumoulin nog één vraagteken: hoe goed is hij op tweeduizend meter? Boven de 1.500 meter wordt wielrennen het domein van coureurs die worden aangeduid als ‘adelaar’ of ‘berggeit’, of die in elk geval op onverklaarbare wijze omhoog stampen alsof het geen moeite kost. De Stelvio is ruim 2.700 meter. Wanneer Dumoulin laat zien dat hij meekan op die duizelingwekkende hoogte, dan treedt een oude wielerwet in werking: de tegenstanders leggen zich neer bij zijn suprematie en gaan voor de tweede plek. Die wet krijgt in de voorbeschouwingen meestal weinig aandacht, maar dat is omdat hij de spanning wegneemt en daar zit geen wielerjournalist op te wachten.

Bij elke getalenteerde sporter, en eigenlijk bij elke mens die over uitzonderlijke kwaliteiten beschikt, is op zeker ogenblik sprake van een kantelmoment waarop de belofte die al een tijdje in de lucht hing wordt ingelost óf wordt gelogenstraft en een illusie blijkt te zijn geweest. Als ik me niet vergis, bevindt Tom Dumoulin zich vandaag op dat kruispunt.


Uit: De Volkskrant // Door: Bert Wagendorp

Leave a Reply