TUSSEN HOOP EN VREES

Another Brick In The Wall Liggend


Auteur: Bert Wagendorp

Op 15 mei gaat ASO, de organisator van de Tour de France, besluiten of de Ronde van Frankrijk zal doorgaan. Dat werd althans dit weekend gemeld door de Belgische RTBF. Het nieuws was gebaseerd op twee burgemeesters van gemeentes die komende zomer door de Tour zouden worden aangedaan. Die mannen moeten natuurlijk ook voorbereidingen treffen, en kennelijk krijgen ze op 15 mei bericht of die voorbereidingen doorgaan of afgelasting betreffen.

Het lijkt momenteel een absurde keuze. Heel Frankrijk, nog meer dan Nederland, zit op slot. Ik wil liever geen doemscenario’s schetsen, maar ik vrees dat je wel kunt voorspellen dat voor 15 mei nog duizenden mensen zullen komen te overlijden aan corona. En wat je ook kunt vaststellen is, dat het na 15 mei niet opeens zal ophouden.

Onder die omstandigheden een Tour organiseren is bizar.

Aan de andere kant kan ik me ook voorstellen dat ASO nog geen besluit wil nemen, en dat de organisatie daarin hoogstwaarschijnlijk wordt gesteund door de Franse minister van Sport. Ongetwijfeld spelen daarbij ook commerciële motieven een rol, wellicht zelfs een hoofdrol, maar voor mij is het toch meer. Overwegen de Tour toch door te laten gaan, is een teken van hoop. Ook al blijkt dat straks een veel te optimistische inschatting van de omstandigheden, dan hebben we toch even in de illusie geleefd dat het heel misschien…

Veel meer dan hoop is er momenteel niet. Omdat dit een wielercolumn is, vergelijk ik het met de ontsnapte coureur. Het is nog 175 kilometer naar de finish, en het enige dat hem gaande houdt is de hoop. Het verschil met de coronacoureur is – we zijn allemaal coronacoureurs – dat die niet weet waar de finish is. Ik heb weleens voorgesteld dat ook in de koers te introduceren, maar daarvoor kreeg ik helaas de handen niet op elkaar.

De hoop voert langs kronkelwegen: misschien gaat hij in juli niet door, maar wel in augustus. Misschien maken ze er een virtuele Tour van en zitten de drie Jumbo-kopmannen straks op hun slaapkamer de Tour te Zwiften.

De onzekerheid rond de Tour stelt ook de redactie van De Muur voor problemen. Wij hopen ook, maar de vrees overheerst. De ratio zegt: geen Tour de France in 2020. De hoop is gebaseerd op een wonder, en die zijn schaars. Toch houden we er tegen alle redelijkheid in rekening mee dat hij wel zal komen.

Maar intussen hebben we Frank Heinen wel gevraagd een verhaal te maken met adviezen voor het overleven van een Tourloze zomer. Heinen kennende wordt dat een schitterend stuk en dat maakt weer dat je opeens bijna hoopt dat de Ronde wordt afgelast.


‘Another Brick In The Wall’ is een serie columns van De Muur meesters zelve: Peter Ouwerkerk, Bert Wagendorp, John Kroon en Mart Smeets.

Tdf 2020


 

Leave a Reply