TJA, WAT KON WOUT NÍÉT?

Another Brick In The Wall Liggend


Auteur: Peter Ouwerkerk

Corvos 00032853 112

Nv/Pn/Cor Vos © 2021


Eerst: Het Filmpje.

De man aan de rand van het zwembad fluit een vrolijk deuntje. De zon stuurt zijn eerste stralen, nieuwe dag is nog vers. Het belooft weer, aan de Spaanse kust. De man roert met een schephengel in het stof van de nacht aan het wateroppervlak. In een netje verzamelt hij de takjes, blaadjes, dode torren, muggen, mieren en andere insecten. Hé, hier een dode libelle, en daar nog een plastic parasolletje.

De man was wakker geworden en had opeens zin om het hotelzwembad te kuisen. Hij voelde zich top, was volmaakt in balans. Hij was net voor de eerste keer vader geworden. Van de kleine Georges. Tóf. Hij had nog even met de kinderwagen gewandeld en zich vervolgens snel bij zijn ploegmaats in Alicante gevoegd. Life goes on. De Vlaamse media brachten het in alle kleuren.

Het was geen optie geweest zijn trainingskamp voor wielerseizoen 2021 nog éven naast zijn Sarah op te slaan. Wie zijn contract pas met drie jaar heeft verlengd, weet waar de prioriteiten liggen. Niet thuis.

Zijn nieuwe marktwaarde was conform zijn huidige status – top 3 WorldTour – gestegen naar een kleine drie miljoen (all-in). Corona-seizoen 2020 had duidelijk gemaakt dat hij allround was op álle terreinen. Crosser annex wegrenner – géén bezwaar. In kopgroepen en massasprints, als tijdrijder, klassiekerwinnaar, kandidaat groene trui – helper, locomoto of wegkapitein, niets was hem te lastig of te veel. Wie weet hoe ver hij kwam als hij zich écht op een grote Ronde zou richten.

De badmeester draagt een trainingsjack van Jumbo-Visma, en zijn naam is niet moeilijk te raden. We zullen hem Wout noemen. Wout van Aert. Acteur in een bedrijfsfilm.

De marketeers van de supermarktgigant haken graag in bij de publicitaire waarde van topsporters. Van Sven Kramer tot Jos Verstappen, van Patrick Roest tot Ferry (‘Lammers’) Bouman. Zo ook bij Wout van Aert. Het werd een kostelijk filmpje: anderhalve minuut waarin Wout de schelmenstreken van Peter Sagan naar de kroon steekt.

‘What can’t he do?’ Dit stond er op het storyboard:

() Wout maakt fluitend het hotelzwembad schoon; vangt losse blaadjes in een schepnet.

() Wout bakt pannenkoeken voor het ontbijt.

() Wout stopt vuile kleding in de wasmachine.

() Wedstrijdacte 1 – Grischa Niermann (TJV-ploegleider) in zijn boordradio: ‘Tom heeft pech… Wout… Wout help ‘em effe…’ Wout geeft Dumoulin zijn voorwiel en duwt Dumoulin het klimmetje op.

() Wout stofzuigt de materiaalbus spic en span, boent en spuit de ploegbus schoon.

() Acte 2 – Merijn Zeeman (TJV-sportdirecteur) belt vanaf bed naar de receptie. Wout neemt de telefoon op, zegt: ‘Goeiemorgen, met de receptie.’

() Wout rijdt een karretje naar Zeemans kamer, klopt vier keer op de deur, zegt. ‘Roomservice!’

() Acte 3 – Grischa Niermann: ‘Hé Wout, jij zorgt nu voor Primoz hè…? Komáán!’ Wout zet zich op kop en sleurt de groep een klimmetje over. Niermann: ‘Jij helpt ook iedereen hè… Super zo!’

() Wout haalt de koffers van de renners op met een rolwagentje. Klopt op de deur bij Primoz Roglic, maant: ‘Primoz, your luggage!’

() Wout loopt met een dienblad naar twee rensters: ‘Koffie… dames?’ Een van de twee lijkt op Marianne Vos.

() Acte 4 – Grischa Niermann: ‘Wout, als je zin hebt, dan mag je voor de sprint gaan nu, hè..’ Licht hysterisch Engels tv-commentaar: ‘And that’s Woet ven Art…! Stage five!!’

() Acte 5 – Richard Plugge (TJV-algemeen directeur) zit tevreden in een hotelfauteuil. De camera pent naar links, naar een strijkplank, waar Wout zijn kleren staat te strijken. Plugge met een grote grijns: ‘Wout, jij kan ook álles, hè…’ En: ‘Jij mag blijven…’

Wouts entree bij de professionals was gerust stroef geweest. Weinig sjoege van de mores van de grote wielermensenwereld. Koeien met gouden hoorns beloofd, het ene conflict in, het andere uit. Rechtszaken. De zaak-Nuyens (woord gegeven, contact gebroken) wacht nog steeds op een definitief vonnis. Aan de andere kant heeft Wout tonnen tegoed van ASO wegens een verkeerd opgehangen spandoek (Tour 2019).   

Maar de grauwsluier verdween, het waren al gauw Wouts benen die begonnen te spreken. Hij kon meer dan wie ook vermoedde. Hij werd het uithangbord van een mega sportsponsor, was een coureur naar ieders hart. Filmster, popidool en topsporter inéén. Communicatief een topper, sportief een juweel. Wout lachte het leven tegemoet, bleek een onafhankelijk denker, doener én ploegspeler tegelijk. Zoals je er zelden een zag.

‘What can’t he do?’ – Wat kan Wout níét?

Moest er al snel een vervolgscène in het filmpje worden gemonteerd?

Het wachten was op de laatste dag van januari. Op het WK veldrijden in Oostende, tussen de Venetiaanse Gaanderijen en de bruisende Noordzee. Op de eerste confrontatie die erom ging, tussen Wout en Mathieu van der Poel. 

De wind blies de onstuimige zee over het strand. Wout leek na twee ronden gretig gebruik te kunnen maken van een buiteling van zijn rivaal in een diepe voren. Maar het mantra dat je in de branding even snel twintig seconden kon winnen als verliezen, werd bewaarheid toen Wout tergend langzaam zijn achterband voelde ‘aflopen.’

Wout kan veel, maar ook niet álles. Hij had heel graag een vierde regenboogtrui willen aantrekken, maar helaas – die kwartetscore moest hij laten aan Van der Poel. Wout leek een moment ontgoocheld in zichzelf, maar amper een kwartier verder kon hij de realiteit alweer onder ogen zien: een voorzichtige glimlach tekende zijn mondkapje.

Van der Poels cijfers logen niet: de snelste op de brug, het snelste in het zand, de snelste ronde. Dát ziend, had Wout geen moeite te erkennen dat Mathieu in Oostende de beste was geweest. Ook zónder lekke band.

De extended versie van What can’t he do? moest nog even in de to do-kast.


‘Another Brick In The Wall’ is een serie columns van De Muur meesters zelve: Peter Ouwerkerk, Bert Wagendorp, John Kroon en Mart Smeets.

Corvos 00032853 134

Nv/Pn/Cor Vos © 2021

Leave a Reply