The Roadbook III


Met The Roadbook III ligt een nieuwe Wielerbijbel te wachten op de ware liefhebberIk dacht lange tijd dat internet de aloude wieleralmanak om zeep had geholpen, maar dat blijkt dus niet zo te zijn. Voor mij ligt The Road Book 2020 Cycling Almanack, een imposant boekwerk (gebonden, goud op snee) van 704 pagina’s waarin het wielerjaar 2020 tot in detail wordt beschreven, met de volledige uitslagen van de beroemdste tot de meest obscure koersen (inclusief een korte samenvatting van de weersomstandigheden), waarin wordt teruggeblikt op 101 koersen en 319 etappes, waarin 57 teamprofielen de revu passeren en dat verder wordt verfraaid met rijke infographics en schitterende fotografie.

Plus negen essays van schrijvende wieler-afficionado’s, onder wie dit jaar William Fotheringham, Richard Williams, Ashleigh Moolman-Pasio, Max Leonard en de hoofdredacteur van De Muur. Het was natuurlijk een krankzinnig wielerjaar, 2020, maar in The Road Book wordt die krankzinnigheid op fraaie wijze geordend, bijna alsof er weinig aan de hand was. Deel III is iets dunner dan de voorgaande edities – alleen dat verraadt dat er wel iets aan de hand was. Dat het ook een zeer boeiend jaar was, wordt op bijna elke pagina bevestigd.

Vroeger zag je in elke wielerperszaal journalisten die naast hun laptop een boek hadden liggen met daarin de koersuitslagen van het voorgaande seizoen. Daarin zochten ze dingen op waarmee ze hun verhaal konden verrijken. In Nederland kwam destijds elk jaar het Wielerjaarboek van Wencel Maresch, Herman Harens en Evert de Rooij uit, België heeft nog altijd de Velo jaarboeken en in Italië verschijnt jaarlijks de Almanacco del ciclismo, onder redactie van de oud-prof en wielerjournalist Davide Cassani.

Internet draaide de Nederlandse almanak de nek om, de Belgische en Italiaanse vinden kennelijk nog altijd een publiek dat aan de gedrukte terugblik de voorkeur geeft boven de snelle digitale informatie. Maar dat er in Groot-Brittannië iemand op het idee zou komen om alle wieleruitslagen op een rij te zetten en er een fraai boekwerk van te maken, had ik eerlijk gezegd toch niet verwacht.

The Road Book straalt aan alle kanten een andere tijd uit. Het is een bijna streng boek, met een sublieme vormgeving die een hogelijk geordend en mogelijk enigszins autistisch karakter doet vermoeden – dit is een compliment van een jaloerse en vooral chaotische geest.

Die bijzondere geest achter The Road Book is Ned Boulting (50), sportverslaggever voor de commerciële zender ITV, die sinds 2003 voor dat televisiebedrijf onder meer de Tour de France verslaat. Hij zet met Cillian Kelly in zijn vrije tijd het boek in elkaar en publiceert het in eigen beheer.

Het zijn natuurlijk rare types met malle fratsen, die Britten, maar één ding kun je wel aan ze overlaten: de sport en alles wat erbij hoort. Ze hebben het professionele fietsen nog niet eens zo lang geleden omarmd, maar inmiddels is een Britse Tourwinnaar al de normaalste zaak van de wereld en komt de dominante ploeg in het peloton sinds jaar en dag uit het land van Boris Johnson – overigens ook een liefhebber van de fiets. Bovendien hebben ze met Rouleur een geweldig mooi wielerblad en beheersen ze met Rapha het hogere echelon van de wielerkledingmarkt.

Wielrennen is nog geen cricket, maar ze weten op de Eilanden heel goed hoe je een sport cachet en enige chic verschaft. In het cricket bestaat sinds 1864 de vermaarde Wisden cricketers almanack, bijgenaamd ‘de Cricketbijbel’. Elk jaar verschijnt een nieuwe editie met daarin alles wat je wilt weten over het afgelopen seizoen, en tevens alles wat je niet wilt weten. De Wisden is een argument op zich om je in het cricket te verdiepen, zodat je met recht elk jaar de nieuwe editie kunt bestellen.

 The Road Book, hoewel pas toe aan zijn derde editie, is nu al de Wisden van het wielrennen. Er zijn dus pas drie delen uit, maar als je die in al hun glorie naast elkaar ziet staan, zou je de tijd het liefst een slinger geven, zodat je boekenplank zich vult met meer van deze sieraden.

Alles (behalve de essays) wat je in The Road Book kunt lezen, is met een paar drukken op de knop ook terug te vinden op internet. Maar dat is nou juist het mooie van het kloeke boekwerk: dat je het vermaledijde scherm even gesloten kunt laten en weer kunt bladeren in plaats van surfen en dat zich zo, uit de eindeloze hoeveelheid details die aan je oog voorbij trekt, een beeld van het seizoen opbouwt.

The Road Book lezen is een oefening in zen en kalmte. Het boek straalt een soort Britse beschaving en sereniteit uit, die eigenlijk helemaal niet bij het wielrennen past. Ik kan dat niet bewijzen, maar ik vermoed dat je van het lezen in deze Wielerbijbel – want dat is het – een beter mens wordt en in elk geval een zeer geïnformeerde volger.

The Road Book III is opnieuw een lange liefdesbrief aan de koers, een overtuigende ode aan de wielersport.

 

Bert Wagendorp


BESTEL HIER

Met de volgende code ontvang je 5% korting (geldig tot 1 april): RBDM5PREVIEW VAN HET BOEK


Leave a Reply