Pogacar duldt nu al niemand meer in zijn schaduw

Corvos 00035232 072

Photo: Luis Angel Gomez/Sca/Cor Vos © 2023

 


Auteur: John Kroon

Je hoort en leest weleens dat met de Omloop Het Nieuwsblad aanstaande zaterdag het wielerseizoen op de weg officieus begint, maar meer dan Lage-Landenchauvinisme is zo’n bewering niet. Niks mis met die Vlaamse klassieker, maar wie Tadej Pogacar afgelopen week in het zuiden van Spanje aan het werk zag, stelde vast dat het al volop koers is. Dat was het binnen en buiten Europa natuurlijk al langer, al sinds de start van de Tour Down Under in januari. 

   Voor de Sloveen, in oktober nog winnaar van de Ronde van Lombardije, begon het wielerseizoen afgelopen jaren in februari met de UAE Tour die hij zowel in 2022 als in 2021 won, ongetwijfeld tot genoegen van zijn sponsorende sjeik. Maar ja, winnen in het Midden-Oosten gaat ook weleens vervelen, dus koos Pogacar dit jaar voor Spanje om te kijken hoe het na alle trainingsarbeid in de winter met de vorm gesteld is.

   Zijn eerste koers op 13 februari was de eendaagse Jaén Paraiso Interior, die hij meteen maar won.  Afgelopen week zette hij de eerste twee etappes in de Ruta del Sol op zijn naam, de derde ging naar zijn ploeggenoot Tim Wellens, de beste van een kopgroep die geen bedreiging vormde voor de leiderstrui van Pogacar. De vierde etappe, afgelopen zaterdag, opnieuw met een zware finish omhoog, ging weer naar de geletruidrager, terwijl je je kon afvragen waar hij zich druk om maakte, de ontsnapte Enrico Mas kon zijn klassering evenmin in gevaar brengen.  Ook in Slovenië blijkt een kannibaal te wonen. 

   Zondag leende kopman Pogacar zich voor de rol van sprintvoorbereider, maar hij kon niet voorkomen dat in plaats van zijn ploeggenoot Allesandro Covi voor het eerst een niet-UAE-renner, Omar Fraile (INEOS) de etappe, de laatste, won.

   Misschien hadden sommige volgers gelijk met hun bewering dat Pogacar in Andalusië nog altijd aan het trainen was, in wat ook als een voorbereidingswedstrijd geldt. Maar als dat trainen is, hoe zal het dan zijn als hij serieus gaat koersen?  De wolken boven de ‘Ronde van de Zon’ konden niet verbloemen dat geen renner in staat bleek in de schaduw van Pogacar te fietsen als hij versnelde en die versnelling langer dan wie ook wist vol te houden. En met deelnemers als Geoghegan Hart, Woods, Landa, Rodríguez, Guerreiro, Rota, Buitrago, Caruso en de nieuwe Fransman, tevens ex-Rus, Sivakov kon moeilijk worden beweerd dat de tegenstand onder de maat was.

   De 24-jarige Tadej pakte zaterdag al de vijftigste overwinning uit zijn profcarrière en wie hem zo bezig was, vroeg zich af: hoe heeft deze renner vorig jaar de Tour de France kunnen verliezen? Wellicht is het antwoord: Jumbo-Visma ontbrak in de Ruta del Sol. 

   Op de concurrentie heeft Pogacar alvast veel indruk gemaakt. Remco Evenepoel postte op Instagram even gekscherend als veelzeggend een bericht aan zijn rivaal: ‘Stop met winnen, dankjewel.’

   Evenepoel kan trouwens de opvolger worden van Pogacar, want deze Belg start zaterdag niet in de Omloop Het Nieuwsblad maar rijdt deze week in de UAE Tour, in het wielerseizoen dat dus al een tijd bezig is.


‘Another Brick In The Wall’ is een serie columns van De Muur meesters zelve: Peter Ouwerkerk, Bert Wagendorp, John Kroon en Mart Smeets.

Corvos 00035241 039

Corvos 00035232 075 1


 

Leave a Reply