PETER OUWERKERK

• Gratis •


Live Data Schoenmaat


De overgelukkige winnaar van de massasprint wilde de ietwat buitenissige vraag van de rijzige Italiaanse giornalista het liefst ontwijken.

De man, door zijn Tourcollega’s doorgaans aangesproken als dottore, had zijn vaste afsluiter op de persconferentie van de winnaar weer gesteld.

‘Wat is je schoenmaat…?’ De journalisten keken er al niet meer van op, de verrassende winnaar wel.

‘Eh… negenendertig.’

‘Bijzonder, heel bijzonder,’ sloot de mini-dialoog zich als vanzelf weer.

Dottore Rino Negri en zijn schoenmaat: wat zou hij daar toch mee doen? Het zijn lezers vertellen, was hij bezig met een vergelijkend onderzoek, trok hij bijzondere conclusies? Waarom wilde Il Dottore toch altijd die schoenmaat weten?

Ik denk nu alweer een week lang terug aan dottore Negri, vanaf de eerste dag dat ik naar de Giro op Eurosport kijk. Niet alleen Live Koers, ook Live Data. Beelden gevangen in een web van informatie. Statistieken en grafieken als aanvullend alibi voor de Live Images. Zij die deze sport te vaak te saai vinden, zullen we eens een paar handvatten geven!

Belgische hoogleraren hebben gemeten dat wielrennen is verworden tot kijksport voor 55-plussers. Dat de jeugd van tegenwoordig en overmorgen liever zelf achter een display kruipt om nepkoersen in elkaar te steken met nepwinnaars en nepverliezers volgens real playtime. Dat het de hoogste tijd is voor info, weetjes en interactie tijdens de gaapverwekkende intermissies voor kat en muis.

Na het Nieuwe Wielrennen hoogste tijd voor de Nieuwe Kijker.

Wel, de producenten van de 100ste Giro d’Italia zijn ook door de verlichting geraakt. Het dalersklassement mag dan (terecht) zijn afgeschoten, (inderdaad, Gerard Sierksma: een klímmersklassement, dát is wat er moet komen), de boost aan infotainment lijkt niet meer te stoppen.

Tot nog toe was de beeldvulling met feitjes en weetjes nog wel te behappen voor de liefhebber van competitiekoers. Meestal waren het gegevens die ertoe deden, en  ‘kaal’ in beeld werden gebracht. Mededelingen als: Point of the Race, 36 km to go, G1 4.31, G2 8.32, Leiderstrui 8.50. Af en toe een banner: 3 km van top côte 3de catg. Heel vaak: naam van dorp, stad, meer, kasteel, ruïne, rivier of andere toeristische trekpleister. Soms ineens een naam van een renner, met summier palmares. Of de kopgroep van vijf met vlaggetje, rugnummer, ploeg en positie in het algemeen klassement. Windsterkte, temperatuur, luchtvochtigheid, desnoods.

Dat was al een heel scherm vol, maar altijd aanvullend, nooit alles tegelijk. Te verwerken, kortom.

Maar tijden veranderen. Ook de wielersport ontkomt niet aan de digitale revolutie.

Il Giro 100 brengt ons een onophoudelijke stroom aan data. Statistieken en diagrammen vliegen je om de ogen, in horizontale en verticale Excels. Boordevol gegevens van renners. Patiëntendossiers! Info over Renner (V. Nibali), Rugnummer (1), Groep (Peloton), Speed (34,4), Power (110), Heartbeat 154 bpm, Cadence (bpm 92), Averages van 181. T. Dumoulin. Soms afgewisseld met Averages: 1. A. Greipel (hartje) 86 bpm, 111. T. Dumoulin (hartje) 94 bpm. 

Leuk hoor.

Alleen is de vraag: wat móét ik ermee?

Wat moet ík met die gemiddelde hartslag? Wat moet ík met de wattages, wat met de tussentijdse gemiddelde snelheid van renner X? Handig dat nu ook de andere ploegleiders kunnen meekijken in de fysieke huishouding van de concurrent? Die zien toch ook zo wel welke versnelling renner Y trapt, of dat soepel gaat, of met de grootste moeite? Als de concurrent stuk zit, moet je wel macula op je ogen hebben wil je dat níet kunnen zien. Ten aanval – dat kan ook best zónder tussentijdse data.

Om de kijker ook in de slome momenten (weer) aan de buis te kluisteren, is heel wat meer nodig. Ik denk dat het ook nog veel verder kan; de mogelijkheden zijn uitputtend. Nog trivia genoeg, zelfs de schriften en steekkaarten van Jean Nelissen zullen erbij verbleken.

Een echte 55-minner wil álles weten over de renners. Zoals:
• Leeftijd, lengte, gewicht (schoon én vuil aan de haak), S-, M- of L-kleding.
• Geboortedatum en -plaats, woont te, burgerlijke staat, naam partner (m/v), kinderen (evt bij een ander), ouders leven nog/niet.
• De maten van de fiets, van de cranks, de velgen, de millimeters van de spaken, de dikte van de velgen, de omvang van de wielen, de hoogte van het zadel en de bandenspanning.
• Hoeveel grote rondes, hoeveel kilometer totaal, hoeveel achterstand op winnaar totaal, hoeveel maanden, dagen, uren, minuten en seconden totaal.
• Actuele stand klassement (Giro, World Tour), aantal ritzeges, top-3, top-5, top-10, aantal assists.
• Topsnelheid als daler, kruipsnelheid als klimmer, topmoyenne in etappe, hoeveel blauwe wimpels.
• Huisarts, sportarts, trainer, motivator, voorbeeld, biologisch paspoort, tweede paspoort.
• Aantal dopingcontroles (of dna-tests) carrière, dit seizoen, ontlopen, geflest, positief maar toch negatief, onterecht geschorst, onterecht níet-geschorst.
• Hoeveel fietsen (weg, stads, cross, bmx, mountainbike, baan, kinder, vouw, tandem, home, ontvreemd), auto’s (oldtimer, cabrio, total loss).
• Aantal brillen, sterkte glazen, varifocus, gewone, zonnebrillen, niet-Oakley.
• Calorieverbruik buiten competitie, in hooggebergte, tijdrit en windtunnel, per maand, per seizoen, tijdens carnaval, lievelingseten (buiten pasta di mamma).
• Record aantal bidons op één dag, gedronken, geleegd over het hoofd, niet aangenomen vanaf de kant, weggegooid in de berm, teruggegeven aan de ploegleider, verkocht voor een zacht prijsje..
• Hoeveel vrienden, volgers, supporters; BSN-nummer, nummer bankrekening, hoeveel vijanden (ook die je niet geflikt hebt).

En nog zo heel veel meer.

Terug naar de persconferenties met Rino Negri. Naar de verzamelaar van bijzondere details, van bizarre data. Negri zou je de voorloper kunnen noemen van Live Data die wij, toeschouwers van de 100ste Giro dag na dag over ons uitgestort krijgen. Databank Negri, anno jaren’80 twintigste eeuw.

En telkens als hij de schoenmaat had genoteerd, zág je hem denken of hij ook zijn tweede vraag zou stellen. ‘En wat is de boordmaat van uw overhemd…?’

Vivace (W) Il Giro d’Italia!


‘Another Brick In The Wall’ is een serie columns van De Muur Meesters zelve: Peter Ouwerkerk, Bert Wagendorp en John Kroon.

Another Brick In The Wall Kl

Leave a Reply