NUMMER 40 IS EEN VAN DE BESTE BEROEPSRENNERS IN DEZE TOUR

• 23 juli 2018 


La Petite Brique 18


Auteur: John Kroon

Laten we het vandaag eens hebben over nummer 40 van het algemeen klassement. Die rijdt namelijk een uitstekende Tour. Vele jaren was hij een van Nederlands belangrijkste troeven voor een hoge positie in de eindklassering, en hij werd ook al eens vierde en zesde in de Ronde van Frankrijk, maar die tijd is voorbij.

Nummer 40 beult zich voor anderen af en toont zich op die manier de ware, altruïstische vedette, een prof van 32 jaar die zijn vak verstaat. Zoals bijvoorbeeld ook Philippe Gilbert afgelopen zaterdag liet zien. Deze Belgische ster reed zich het zweet uit het lijf om zijn Franse ploeggenoot Julian Alaphilippe zo dicht mogelijk bij Jasper Stuyven te brengen en nam op de koop toe dat hij zo op de nationale feestdag van België een Belgische etappezege verhinderde. Anders dan voor hun fans telt nationaliteit voor de beroepswielrenners veel minder dan het ploegbelang; van de sponsor waar ze tenslotte hun geld verdienen.

Nummer 40 laat voordurend zien dat voor hem het team vooropstaat, al hoopt hij nog een keer voor eigen kans te kunnen gaan. In editie 61 van De Muur gaf hij vorige maand 83 antwoorden op 83 vragen, waardoor we weten dat hij de ambitie heeft om wegkapitein van zijn ploeg te zijn. Maar dan wel een van het dienstbare soort: bereid om persoonlijk het dek te zwabberen als dat nodig is.

Zo zagen we hem in dienst van de huidige nummer 4 van het algemeen klassement op de kop van een groep jagen die door waaiervorming was achtergebleven. We zagen hoe hij zijn fiets afstond aan nummer 7 van het algemeen klassement, die hij niet alleen als collega maar ook als vriend beschouwt en die inmiddels een heroïsche koers richting l’Alpe de Huez achter de rug heeft. Een solo die mede mogelijk was doordat 40 veel kopwerk had verricht in de groep waaruit 7 demarreerde.

Bedenk dat nummer 40, een boerenzoon, voor hetzelfde geld – nou ja, voor minder waarschijnlijk – boer in Gelderland was geworden; omdat hij met een boerendochter is getrouwd hadden die twee boerderijen samen best een groot agrarisch bedrijf kunnen vormen. Maar 40, die voorheen wel werd aangeduid als de ‘Condor van Varsseveld’, besloot wielrenner te worden. Dat leverde een carrière op die misschien wel meer tegenslagen dan successen bracht. Zie deze opsomming: een hartoperatie om hartritmestoornissen te verhelpen, gebroken been, hersenschudding, gebroken pols, gebroken ruggenwervel, zijn vader (en grootste fan) die plotseling overleed. ‘Accepteren van tegenslag is een onderdeel van deze sport,’ reageerde 40 in De Muur. ‘Deze sport leert je hoe dat moet, ook in je privéleven. Je focust niet op hoe klote het gaat, maar je gaat over op de overlevingsstand en op de vraag: wat moet ik nu doen om hier bovenop te komen?’

Nummer 40 woont gelukkig met zijn gezin in Spanje, houdt van lange fietstochten en fotograferen en stelde zich in deze Tour ook in dienst van de sprinter van zijn ploeg, die twee etappes won, maar nu helaas geblesseerd naar huis is. Zijn professionaliteit toonde 40 ook toen hij zich terugtrok uit een ontsnapping waarvan hij inzag dat zij kansloos was. Dan kun je je benen beter sparen en de stress voor andere dagen reserveren. Intussen staat hij desgevraagd de media na afloop monter te woord. Als iemand die geniet van zijn vak.

Hij wil nog wel tot zijn 37ste zijn sport blijven beoefenen, dus je zou zeggen: Lotto-Jumbo, bied Robert Gesink een contract voor nog eens vijf jaar.

18. Brique 18


Tijdens de Tour de France van 2018 kunt u hier dagelijks een ‘La Petite Brique’ verwachten.
LPB is een serie columns van De Muur auteurs Peter Ouwerkerk, Bert Wagendorp, John Kroon en Bart Jungmann.

La Petite Brique


Leave a Reply