Nieuw plan voor Zeeman: AZ landskampioen


Auteur: John Kroon

Olav Kooij en Cian Uijtdebroeks waren in de Ronde van Italië de lichtpuntjes voor Visma | Lease a Bike door respectievelijk een etappe te winnen en leider te zijn in het jongerenklassement. Tot ook die uitdoofden: ze verlieten beiden ziek de koers, in wat tot nu toe een rampzalig seizoen voor het mannenteam is. Al verdient de term ‘rampzalig’ lichte relativering, want ploeg boekte dit jaar toch negentien overwinningen, ook in grote wedstrijden.

Bij alle pechgevallen die zich voordeden, kwam nog een bericht dat niet minder opmerkelijk is: Merijn Zeeman, sportief directeur, coach van de coaches, stapt straks over naar voetbalclub AZ. De man die geen ‘ploegleider’ wil worden genoemd, want dat is maar een ouderwets begrip. Dat is iemand die alleen maar de renners van start naar finish loodst. (‘Rijden! Rijden!’) Een sportief directeur, een moderne coach, is ook buiten de wedstrijden voortdurend met het team bezig. Het hele jaar door.

In de dertien jaar waarin Zeeman Rabobank/Jumbo/Visma een metamorfose liet ondergaan, in die conservatieve wielerwereld, heeft hij zijn opvattingen erin geslepen: dat wielrennen primair een teamsport is, dat een overwinning van de één een overwinning van allen is. Dat je met zijn allen een plan hebt en dat een renner zich schikt naar de regels van het team – en niet omgekeerd. Een cultuur waarin niet iedere toprenner gedijt: zie Tom Dumoulin, zie daarna Primoz Roglic.

En Zeeman, voormalig amateur, liet zien dat je zelf geen groot renner hoeft te zijn geweest om een goede coach, desnoods ploegleider, te zijn. Zoals ze bij AZ niet zullen verwachten dat Zeeman, hij speelt weleens partijtjes van zeven tegen zeven bij voetbalclub BFC in Bussum, even achteloos voordoet hoe je op veertig meter afstand een bierflesje van de doellat knalt. Topsport is topsport is zijn credo, en hij keek al eens hoe het er in de voetbalwereld toegaat toen hij drie dagen op uitnodiging van Erik ten Hag bij Manchester United op bezoek was.

Bij AZ komt Zeeman bij een club waar ze openstaan voor vernieuwingen en voor iedereen een plan hebben, waar bijvoorbeeld een succesvolle coach als Arno Slot eerst assistent was om daarna door te stromen. En bij een club waar ze niet opkijken van een buitenstaander uit een andere sport. Zeeman volgt er voormalig honkbalinternational- en coach Robert Eenhoorn op, die als algemeen directeur werd voorafgegaan door de vroegere volleybalcoach Toon Gebrands.

Het wordt interessant om te zien hoe Zeeman het bij AZ gaat doen. In die voetbalwereld met supporters bij wie het negativisme nooit ver weg is. Of hij er níét toe overgaat om een trainer/coach voorbarig te ontslaan. Dat je slechts met zijn allen kan winnen, hoeft hij de spelers niet te vertellen. Maar vermoedelijk zal Zeeman niet rusten voordat AZ, de club van zijn geboortestad Alkmaar, landskampioen wordt. Hij maakt vast een plan.

En topsport is topsport – zwemcoach Jacco Verhaeren wordt de opvolger van Merijn Zeeman bij Visma. Het is nu nog wachten op het bericht dat Ronald Koeman volgend jaar het Nederlands vrouwenwaterpoloteam gaat coachen. 

Corvos 00036552 016 Scaled

Zeeman Merijn (Ned) Sports Director Of Team Visma | Lease A Bike – Gent, Belgium, 29/03/2024 – Photo: Nico Vereecken/Pn/Cor Vos © 2024

Foto header: Merijn Zeeman – pictured during Team presentation Jumbo – Visma team 2023 in the Move in Amsterdam, the Netherlands – Photo: Cor Vos © 2022


Leave a Reply