MATHIEU VAN DER POEL WERKT HARD AAN ZIJN EIGEN TRAGEDIE


Auteur: Bert Wagendorp

Mathieu van der Poel zit in een moeilijk parket. Komende zondag is het WK, waarvoor hij onder normale omstandigheden de grote favoriet zou zijn – natuurlijk samen met Wout van Aert. Maar zoals bekend is er iets met Van der Poels rug, het gevolg van de smak die hij maakte met zijn mountainbike tijdens de Olympische Spelen, die weer het gevolg was van de krappe voorbereidingstijd van Van der Poel – hij dacht dat er een plankje lag waarvan iedereen die de tijd had genomen zich goed te informeren wist dat het er niet lag.

   Kwestie van tijdgebrek.

   Mathieu van der Poel zit al een tijdje klem tussen wat hij allemaal wil en wat er allemaal kan. Hij wil veel, omdat hij veel kan. Hij kan de gele trui pakken in de Tour de France en die een paar dagen verdedigen. Daarna kan hij overstappen naar de mountainbike en zich een favorietenrol aanmeten voor een gouden plak op dat onderdeel – eigenlijk was iedereen ervan overtuigd dat hij al had gewonnen toen er nog gestart moest worden.

   Toen het mountainbike-avontuur was mislukt, keerde Van der Poel terug naar de weg – met een geblesseerde rug dus. Die zorgt er nu voor dat hij opnieuw in een race tegen de klok is beland: is hij op tijd fit? Het lijkt erop dat het gaat lukken en dat Van der Poel zondag zal deelnemen. Meer dan dat: hij zal vertrekken als favoriet.

   Als hij niet wint, en dat is zelfs bij Van der Poel niet uitgesloten, heeft dat ook weer te maken met tijdgebrek. Hij moest de afgelopen weken intensief trainen en wedstrijden rijden om in vorm te komen, maar daarbij wel voldoende energie sparen om in de finale van zondag te kunnen ‘ontploffen’, zoals bondscoach Moerenhout het romantisch omschreef.

   Eén element van het wielrennen beheerst Van der Poel wat minder: zichzelf sparen.

   Mathieu van der Poel dreigt het slachtoffer te worden van zijn eigen immense talent en veelzijdigheid. Zijn dadendrang, op welke fiets dan ook, wordt alom bewierookt. Maar je hoeft geen koffiedikkijker met een graad in de fysiologie te zijn, om te constateren dat ook de reserves van Mathieu van der Poel gelimiteerd zijn: bijna onuitputtelijk, maar toch gelimiteerd. En dat Van der Poel op dit moment bezig is de voorraad in hoog tempo op te branden. Er komt ook in het geval van Van der Poel een moment waarop het op is.

   Je kunt een lichaam uitputten, tot de absolute grens. Je kunt dat nog een keer doen, en nog een keer. Maar er komt een moment waarop de reserves zijn opgebruikt – voorgoed. De historie van de topsport wemelt van atleten die zichzelf hebben opgegeten en waren vergeten dat ze menselijk waren.

   Dan komen, op de plekken waar nu nog de loftrompet uitbundig wordt gestoken, de jankverhalen, de verhalen van tevergeefse comebacks, de verhalen vol verwondering over hoe deze dramatische neergang van het grenzeloze talent zich kon voltrekken.

   De sportjournalistiek is wreed: ook in de tragische teloorgang van een wonderlijke alleskunner zit een mooi verhaal.

   Van der Poel moet eindelijk kiezen. Hij moet beseffen dat er een moment zal komen waarop hij tevergeefs zoekt naar zijn laatste reserves. Als hij de mountainbike prefereert, laat hij zich daarop concentreren. Ziet hij zijn toekomst op de weg? Laat hij daar de nadruk op leggen. Het niveau in beide disciplines is veel te hoog om in in beide te excelleren. Wel voor een tijdje, geen loopbaan lang.

   Ik ga natuurlijk niet over de keuzes van Mathieu van der Poel. Ik constateer wat ik zie gebeuren: een wielrenner die steeds meer achter zichzelf aanfietst. Die zich, opgehitst door sponsors, media en publiek – maar vooral door zichzelf –, laat opjagen van het ene doel naar het andere, van de wegfiets naar de mountainbike naar de veldritfiets.

   Omdat hij het kan.

   Tot hij het niet meer kan.


‘Another Brick In The Wall’ is een serie columns van De Muur meesters zelve: Peter Ouwerkerk, Bert Wagendorp, John Kroon en Mart Smeets.

Haacht – Belgium – wielrennen – cycling – cyclisme – radsport – Mathieu van der Poel (Netherlands / Alpecin-Fenix) pictured during Primus Classic 2021 a one day race from Brakel to Haacht (197.7KM) – photo Tim van Wichelen/Cor Vos ©2021


Fotografie: Cor Vos

 

 

 

 

Leave a Reply