Luxe knecht: Wout van Aert


MUR DE FRANCE


Door: John Kroon

Het was gewoon nog weer een dag op de fiets. Die derde etappe, maandag, in Tour de France. De renners stapten op en gingen naar hun werk. Een paar vonden de bergtrui de moeite waard. Eentje streed voor de strijdlust. De rest wist: we gaan straks massasprinten.

Wout van Aert vond het een goede dag om zijn krachten te sparen. Hij zei het al voordat het startschot had geklonken.

Dat is dan de man die nog maar kort geleden Strade Bianche, Milaan-Sanremo, een etappe in het Critérium du Dauphiné en het puntenklassement in deze etappekoers won, en ook opnieuw Belgisch kampioen tijdrijden werd. Een vedette.

Zondag stond hij ploegmakker Tom Dumoulin bij toen die in de slotfase een rare smak maakte. Maandag kampte Van Aert 5,5 kilometer voor finish met een defect voorwiel. Een hoge klassering kon hij vergeten, maar, zei hij, hij was toch al niet van plan mee te sprinten. Dat had geen prioriteit.

Of de aanwijzing van twee kopmannen in één ploeg, twee kandidaten voor de gele trui, een ideaal scenario is, staat nog te bezien. Maar geen twijfel kan er zijn dat Jumbo-Visma ideale knechten ter ondersteuning van dit tweetal heeft gestrikt. Primoz Roglic en Tom Dumoulin zijn bofkonten met zulke helpers.

Van Robert Gesink was het al bekend. Hij is 34 jaar, verkeert in de herfst van zijn carrière, weet dat een eindoverwinning in een grote ronde er voor hem niet meer inzit, doet het vuile werk voor zijn kopmannen door af en toe op kop te sleuren en het tempo hoog te houden, en uit te rusten als die klus erop zit. Prima. Ook nog de 35-jarige Tony Martin als knecht? Luxe! Kuss, Bennett? Idem.

Maar Wout van Aert is pas 25, verkeert in de bloei van zijn wielerleven, moest al eens langdurig revalideren en weet wat het is om in de belangrijkste wielerwedstrijd een etappe te winnen. Dat smaakt altijd naar meer.

Toch cijfert Van Aert zich weg, tot verdriet van zijn vaderland, België.

Van Aert is dienstbaar in de wetenschap dat zijn eerdere overwinningen dit wielerseizoen deels ook het werk van zijn ploeg waren. Hij betaalt nu terug.

In deze Tour is er voor Jumbo-Visma voorlopig maar één doel en dat is dat Roglic of Dumoulin in Parijs op het hoogste podium staat. Sky en Ineos hebben het de laatste jaren laten zien: de gele trui win je door alles in dienst te stellen van dat ene doel. Dus neem je geen sprinter in het team die eigen succes nastreeft en eigen helpers nodig heeft, en dus stond het bij voorbaat vast dat er deze Tour geen plaats was voor Dylan Groenewegen.

Wout van Aert was een renner die deze Tour de groene trui zou kunnen winnen. Niemand minder dan Eddy Merkx had dat gezegd. Maar juist die renner gordde zondag een flessenvest om, gevuld met bidons die hij zijn ploeggenoten ging bezorgen.

Wie geel wenst kijkt niet om naar groen.


Foto: Cor Vos

Leave a Reply