LEKKER ZEN BLADEREN IN THE ROAD BOOK, DE NIEUWE BIJBEL VAN HET WIELRENNEN

Another Brick In The Wall Liggend


Auteur: Bert Wagendorp

Ik dacht dat internet de aloude wieleralmanak om zeep had geholpen, maar dat is dus niet zo. Voor mij ligt The Road Book 2019 cycling almanack, een imposant boekwerk (gebonden, goud op snee) van 900 pagina’s, waarin het vorige wielerseizoen tot in detail wordt beschreven, met de uitslagen van de meest obscure koersen (inclusief een korte samenvatting van de weersomstandigheden). Ter afwisseling bevat Road Book fraaie wieleressays, in dit geval van onder meer Matt Rendell, Bob Roll en Paul Fournel, en een schitterend fotokatern.

Vroeger zag je in elke wielerperszaal journalisten die naast hun laptop een boek hadden liggen met daarin de koersuitslagen van het voorgaande seizoen. Daarin zochten ze dingen op waarmee ze hun verhaal konden verrijken. In Nederland kwam destijds elk jaar het Wielerjaarboek van Wencel Maresch, Herman Harens en Evert de Rooij uit, België heeft nog altijd de Velo jaarboeken, waarvan onlangs de 64ste jaargang verscheen, en in Italië verschijnt jaarlijks de Almanacco del ciclismo, onder redactie van de oud-prof en wielerjournalist Davide Cassani.

Internet draaide de Nederlandse almanak de nek om, de Belgische en Italiaanse vinden kennelijk nog altijd een publiek dat aan de gedrukte terugblik de voorkeur geeft boven de snelle digitale informatie. Maar dat er in Groot-Brittannië iemand op het idee zou komen om alle wieleruitslagen op een rij te zetten en er een fraai boekwerk van te maken, had ik eerlijk gezegd toch niet verwacht.

The Road Book straalt aan alle kanten een andere tijd uit. Het is een bijna streng boek, met een vormgeving die een hogelijk geordende en mogelijk enigszins autistische geest doet vermoeden – dit is een compliment van een jaloerse en vooral chaotische geest.

Die bijzondere geest achter The Road Book is Ned Boulting (50), sportverslaggever voor de commerciële zender ITV, die sinds 2003 voor dat televisiebedrijf onder meer de Tour de France verslaat. Hij zet met Cillian Kelly in zijn vrije tijd het boek in elkaar en publiceert het in eigen beheer.

Het zijn natuurlijk rare types met malle fratsen, die Britten, maar één ding kun je wel aan ze overlaten: de sport en alles wat erbij hoort. Ze hebben het professionele fietsen nog niet eens zo lang geleden omarmd, maar inmiddels is een Britse Tourwinnaar al de normaalste zaak van de wereld en komt de dominante ploeg in het peloton sinds jaar en dag uit het land van Boris Johnson – overigens ook een liefhebber van de fiets. Bovendien hebben ze met Rouleur een geweldig mooi wielerblad en beheersen ze met Rapha het hogere echelon van de wielerkledingmarkt.

Wielrennen is nog geen cricket, maar ze weten op de Eilanden heel goed hoe je een sport cachet en enige chic verschaft. In het cricket bestaat sinds 1864 de vermaarde Wisden cricketers almanack, bijgenaamd ‘de Cricketbijbel’. Elk jaar verschijnt een nieuwe editie met daarin alles wat je wilt weten over het afgelopen seizoen, en tevens alles wat je niet wilt weten. De Wisden is een argument op zich om je in het cricket te verdiepen, zodat je met recht elk jaar de nieuwe editie kunt bestellen.

The Road Book, hoewel pas toe aan zijn tweede editie, is nu al de Wisden van het wielrennen. Er zijn dus pas twee delen uit, maar als je die in al hun glorie naast elkaar ziet staan, zou je de tijd het liefst een slinger geven, zodat je boekenplank zich vult met meer van deze sieraden.

Alles (behalve de essays) wat je in The Road Book kunt lezen, is met een paar drukken op de knop ook terug te vinden op internet. Maar dat is nou juist het mooie van het kloeke boekwerk: dat je het vermaledijde scherm even gesloten kunt laten en weer kunt bladeren in plaats van surfen en dat zich zo, uit de eindeloze hoeveelheid details die aan je oog voorbij trekt, een beeld van het seizoen opbouwt.

The Road Book lezen is een oefening in zen en kalmte. Het boek straalt een soort Britse beschaving en sereniteit uit, die eigenlijk helemaal niet bij het wielrennen past. Ik kan dat niet bewijzen, maar ik vermoed dat je van het lezen in de Wielerbijbel – want dat is het – een beter mens wordt.


The Road Book is te bestellen via theroadbook.co.uk. De editie 2019 kost vijftig pond (plus verzendkosten), die van 2018 en 2019 kosten gezamenlijk 75 pond.


‘Another Brick In The Wall’ is een serie columns van De Muur meesters zelve: Peter Ouwerkerk, Bert Wagendorp, John Kroon en Mart Smeets.

New Homepage Template Draft 6 1

11 19 229 The Road Book 025


Leave a Reply