LAAT DAT GAZPROM MAAR THUIS

Corvos 00033996 018

Mark Padun (Ukr – Ef Education – Easypost) Tijdens Gran Camino – Photo: Luis Angel Gomez/Cor Vos © 2022


Auteur: John Kroon

Op de dag waarop Rusland zijn oorlog tegen Oekraïne begon, reed Mark Padun zijn eerste wedstrijd van dit jaar. In Vigo, in het uiterste noordwesten van Spanje, trok hij de sprint aan voor zijn ploeggenoot Magnus Cort en met succes: de Deen won de eerste etappe van O Gran Camino, een nieuwe, vierdaagse koers die in Galicië wordt verreden.

   Ploegleider Jonathan Vaughters van EF Education-EasyPost had vooraf opgeroepen om Padun sterkte te wensen, want het was geen makkelijke dag voor hem. De 25-jarige renner heeft de Oekraïense nationaliteit, sterker nog: hij is geboren in Donetsk, Oost-Oekraïne. Hij was een jong wielertalent toen daar in 2014 gevechten uitbraken. Pro-Russische separatisten namen in de regio de macht over en Marks ouders oordeelden dat hij het land maar beter kon verlaten. Ze vluchtten zelf ook uit de stad en wielrenner Padun ging in Italië wonen.

   Als Padun dezer dagen om zich heen keek in de Gran Camino zag hij één landgenoot, die bovendien gerechtigd was om in de kleuren rond te rijden die nu zo vaak te zien zijn als decor in tv-programma’s, bij demonstraties worden meegedragen, op objecten worden geprojecteerd. Het blauw en geel van Oekraïne. Die ene landgenoot, het pas 19-jarige talent Andrii Ponomar, werd vorig jaar in Oekraïne nationaal kampioen op de weg.

   Padun kon in Galicië ook één Rus in het peloton ontwaren: Savva Novikov, rijdend voor de ploeg van Kern Pharma. Voor hem gold wat een andere Russische renner, Pavel Sivakov (INEOS), twitterde: haat ons Russen niet enkel en alleen vanwege onze afkomst.  Over de Russische invasie had hij een duidelijke mening: ‘Eerst en vooral wil ik zeggen dat ik tegen de oorlog ben en niet begrijp wat er gaande is, al mijn gedachten zijn bij de mensen uit Oekraïne.’ Sivakov kon zich dit openlijke oordeel veroorloven: hij woont niet in Rusland, is er niet geboren en hoeft dus niet direct strafkamp, gevangenis of huisarrest te vrezen.

   In de Gran Camino ontbrak de ploeg van Gazprom-RusVelo, maar één continent verderop hielden de renners van deze enige (procontinentale) wieleréquipe uit Rusland huis in de UAE Tour. Op de tweede dag van de oorlog die Rusland tegen Oekraïne voert, ontsnapte een kopgroep van zes met drie Gazprom-renners, van wie Mathias Vacek in Dubai de sprint won. Geen Rus, maar een Tsjech, want behalve negen Russen, onder wie Illnus Zakarin, heeft Gazprom-RusVelo ook elf renners onder contract uit landen die lid zijn van de Europese Unie. 

   Het was dit jaar de eerste overwinning van Gazprom in een World Tour-wedstrijd en dat één dag nadat de UCI, net als andere internationale sportfederaties, het geweld in en tegen Oekraïne scherp had veroordeeld. Als ooit sport en politiek niet te scheiden blijken, dan is het wel momenteel. De internationale wielerunie betuigde haar steun aan de Oekraïense wielergemeenschap, hees bij het hoofdkwartier in Zwitserland de blauw-gele vlag van het land en getuigde daarvan op haar website. Om er bijna opgelucht aan toe te voegen dat er dit jaar geen internationale wielerwedstrijden in Rusland en Belarus op het programma staan. Die hoeven alvast niet van de kalender te worden geschrapt. 

   Aan de verklaring van de UCI voegde Wout van Aert direct na zijn overwinning zaterdag in Omloop Het Nieuwsblad mooie woorden toe. Koers is maar bijzaak, wat in Oekraïne aan het gebeuren is, is veel belangrijker, zei de renner van Jumbo-Visma. Fabio Jakobsen uitte zich in soortgelijke bewoordingen nadat hij zondag in Kuurne-Brussel-Kuurne naar de zege had gesprint.

   Blijft wel de vraag: hoe moet de wielerwereld omgaan met Gazprom, het staatsbedrijf dat zo’n machtsfactor is in de geopolitieke strijd waarin Rusland en het Westen zijn verwikkeld. Royale sponsor, en dus invloedrijk, van sportmanifestaties en sportclubs; geld genoeg omdat de verkoop van gas aan onder meer lidstaten van de EU een buitengewoon lucratieve business is. In het voetbal, in de autosport, het basketbal zijn de tegenbewegingen op gang gekomen. Polen en Zweden weigeren tegen Rusland te voetballen, ook al kost ze dat mogelijke deelname aan het WK. De Duitse club Schalke verwijderde Gazprom van zijn shirt. Enzovoorts.

   Russische renners zijn onschuldig aan het geweld, de duizenden doden en gewonden in Oekraïne, en aan de vluchtelingenstroom die deze oorlog veroorzaakt. Staatsbedrijf Gazprom, strategisch wapen in handen van Poetin, is dat niet. 

   De wielerploeg staat volgende maand op de deelnemerslijst van onder meer de Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo. Wielrenners die straks met Gazprom op hun shirts over Europese wegen fietsen? Dat is geen gezicht. Laat ze die tenues maar binnenstebuiten keren. Of anders thuisblijven.


‘Another Brick In The Wall’ is een serie columns van De Muur meesters zelve: Peter Ouwerkerk, Bert Wagendorp, John Kroon en Mart Smeets.

Corvos 00034003 026

Mark Padun (Ukr – Ef Education – Easypost) Tijdens During Gran Camino / Photo: Luis Angel Gomez/Cor Vos © 2022


 

 

 

 

 

Leave a Reply