KROENEWÉKEN, SCHITTEREND

• 15 juli 2018 


La Petite Brique 10


Auteur: Bart Jungmann

De Avenue de la Ville Idéale, dat klinkt mooier dan ze in werkelijkheid is. Een parallelweg langs de A29 die rechtstreeks leidt naar hotels van het kaliber  Kyriad en Campanile. Makkelijk bereikbaar voor mensen met weinig wensen. En dat laatste geldt vermoedelijk ook voor Dylan Groenewegen die na twee sprintzeges in de Tour veel, zo niet alles, zal hebben wat zijn hartje een week geleden nog begeerde.

Kroe-ne-wé-ken heet hij in het Frans met de halfbakken g van goûter en de klemtoon op de voorlaatste lettergreep. De Franse media weten niet zo goed raad met zijn naam en ook niet met hem. Dylan Groenewegen is een nogal stuurse Tourheld die zijn interviewers opzadelt met korte antwoorden en een onvervaarde blik recht in hun ogen. Hij wint de zevende rit in Amiens,  zoals hij een dag eerder de zesde won in Chartres. Autoritair maar zonder omhaal.

Op het parkeerterrein van Campanile, waar Lotto-Jumbo vanavond domicilie houdt, arriveren achtereenvolgens mecaniciens, verzorgers, gasten en ploegleiders. Familieleden wachten hen op. Uitgelaten is de stemming niet, vrolijk wel. Handdrukken zijn high fives. Schouderkloppen zijn schouderkloppen. Niet te veel flauwekul alsjeblieft.

‘Schitterend,’ is het enige woord dat Frans Maassen, een van de drie ploegleiders, kan bedenken. In dat ene woord klinkt een bos bronsgroen eikenhout door. Iemand heeft een blad vol glazen bier tevoorschijn getoverd. Rond halfzes draait de bus de Avenue de la Ville Idéale op. Dylan Groenewegen  zal pas een uur later aankomen, gaar van alle plichtplegingen.

Collega Paul Martens, een Duitser met een decennium aan ervaring op het hoogste niveau, zegt dat hij nooit heeft getwijfeld aan het succes. Ook na de moeizame aanloop in de eerste ritten was niet de vraag of Dylan Groenewegen zou winnen, maar wanneer hij ging winnen en stiekem ook wel hoeveel hij ging winnen. ‘Dylan heeft zoveel power in de benen.’

Het goede aan Groenewegen, volgens Paul Martens, is dat hij het ook op eigen kracht kan en goed is in improviseren. De sprinttrein, waarover Martens het commando voert, raakt zaterdag op weg naar Amiens in het ongerede doordat Timo Roosen terrein verliest na een valpartij. Vervolgens kiest Groenewegen het kielzog van concurrent André Greipel en komt met het V-teken over de streep, maar dat kan ook het aantal ritzeges in deze Tour de France zijn.10. Brique


Tijdens de Tour de France van 2018 kunt u hier dagelijks een ‘La Petite Brique’ verwachten.
LPB is een serie columns van De Muur auteurs Peter Ouwerkerk, Bert Wagendorp, John Kroon en Bart Jungmann.

La Petite Brique


Leave a Reply