KOM UIT DE MODDER, MATHIEU!


Auteur: Bert wagendorp 

Crosser Mathieu van der Poel won zondag de Superprestigewedstrijd in Gavere. Hij heeft nu dit seizoen de maximale score van vier uit vier, want eerder zegevierde hij al in Gieten, Boom en Ruddervoorde. Er volgen nog vier Superprestigekoersen, die in Zonhoven, Diegem, Hoogstraten en Middelkerke. De kans dat Van der Poel ook daar zal winnen is groot. Zaterdag won Van der Poel overigens ook al de Jaarmarktcross in Niel.

   De Superprestigekoersen kunnen als volgt worden gedefinieerd: ze worden verreden in plaatsen waarvan de ligging alleen bij insiders bekend is en ze worden gewonnen door Mathieu van der Poel.

Op Sporza zei Van der Poel zondag dat hij had afgezien en best moe was. Dat dit als nieuws wordt gezien, is tekenend voor de situatie. Eigenlijk verwacht iedereen dat Van der Poel op één been wint en pas een klein beetje moe is na het traditionele familiediner met patat op zondagavond.

Mathieu van der Poel werd dit jaar nationaal profkampioen op de weg, nationaal kampioen veldrijden en nationaal kampioen mountainbiken. Die trilogie was nog niet eerder vertoond.

   Toch blijft het doodjammer.

   Ik heb warme sympathie voor het veldrijden. Ook het mountainbiken gun ik alle goeds. Maar als het erop aankomt, ben ik alleen geïnteresseerd in het wielrennen op de weg – voor zover het fietsvarianten betreft tenminste.

   Ik zit niet te wachten op alweer een crosszege van Mathieu van der Poel en de vraag of hij zijn mountainbiketitel zal prolongeren laat me ook koud. Ik wil alleen maar weten wanneer Mathieu van der Poel zich volledig en voor honderd procent en met inzet van al zijn talent op het wegwielrennen stort. Voor de lol mag hij er van mij ’s winters best bij blijven crossen, maar die discipline moet wel bijzaak worden.

Mathieu van der Poel wordt 19 januari aanstaande 24 jaar oud. Dat is een leeftijd waarop wegprofessionals bezig zijn zich voor te bereiden op grootse daden en de ervaring opdoen die ze later van pas zal komen in de klassiekers of de grote etappekoersen. Het is de investeringsleeftijd. Ter illustratie: de Tour de France werd maar achttien keer gewonnen door een renner die jonger was dan 25. De afgelopen dertig jaar lukte dat alleen Jan Ullrich en Alberto Contador.

   Mathieu van der Poel wil in elk geval nog meedoen aan het mountainbiken op de Zomerspelen van 2020 in Tokio. Hij zal dus op zijn vroegst in het seizoen 2021 alles op de weg zetten, wanneer hij 26 jaar oud zal zijn.

Ik wil natuurlijk een atleet zijn voorkeuren niet ontzeggen. Als Van der Poel lekker door het veld wil blijven modderen, moet hij dat vooral doen. Maar ik bekijk het met spijt. Ik zou hem komend seizoen graag als outsider aan de start willen zien staan in Parijs-Roubaix of Luik-Bastenaken-Luik, twee koersen die hij, net als zijn vader vroeger, heel goed moet aankunnen.

   Mathieu van der Poel dreigt een gevangene te worden van zijn eigen crosssucces. Patrick Lefevere deed al eens poging hem naar zijn Quick-Step ploeg te halen. Hij bood Van der Poel het voor een eerstejaars wegrenner riante basissalaris van 250 duizend euro. Van der Poel ging er niet op in, want als crosser verdient hij bij Corendon-Circus het dubbele, een half miljoen euro per jaar.

   Dat er nog geen ploeg is gekomen die Van der Poel een miljoen per jaar heeft geboden om hem uit het slijk te trekken, betekent iets. Of Van der Poel is zo verknocht aan het crossen dat zelfs een verdubbeling van zijn inkomen hem er niet van zal scheiden. Of er is onder de beleidsbepalers en geldschieters in het peloton inmiddels twijfel ontstaan of Van der Poel zo’n bedrag zal kunnen waarmaken.

Het zal, zoals altijd, wel iets van beide zijn. Misschien durft Van der Poel niet. Misschien houdt hij van zekerheid – de garantie dat hij ook op de weg met de top zal kunnen meedraaien kan niemand hem geven. Misschien vindt hij de weg gewoon te saai.

   Hoe dan ook, ik begrijp het niet. Het is alsof een Friese fierljepper de voorkeur blijft geven aan gegarandeerde zeges in Wognum en Pingjum boven de wereldtop in het polsstokhoogspringen. Ik ben bang dat er een moment zal komen waarop Van der Poel erachter zal komen dat hij te lang heeft gewacht, en dat hij de opgelopen achterstand op generatiegenoten niet meer kan goedmaken.

   Dat zou jammer zijn, voor hem en ook voor ons, de liefhebbers.


‘Another Brick In The Wall’ is een serie columns van De Muur meesters zelve: Peter Ouwerkerk, Bert Wagendorp, John Kroon en Mart Smeets.


 

Leave a Reply