Jumbo Visma kan de Tour winnen – volgend jaar


MÛR DE FRANCE


Voor de dichter onder de sprinters werd het gisteren podium noch jodium, maar met Dylan Groenewegen komt het vast wel goed. Intussen heeft zijn ploeggenoot, Wout van Aert, de witte trui, mocht Mike Teunissen twee dagen het geel dragen en staat Steven Kruijswijk van alle klassementsrenners er het beste voor, met een voorsprong van 25 seconden of meer op zijn concurrenten.

Dus heeft Merijn Zeeman, de sportief directeur van Jumbo Visma, na ook nog twee dagzeges in deze Tour de France, alle reden om tevreden te zijn. En dat is hij ook, zo bleek uit een interview dat het Algemeen Dagblad dinsdag publiceerde. Daarin keek hij terug op de ‘verloren jaren’ van het team, nadat de Rabobank in 2012 met de sponsoring stopte. Goede gesprekken met iedereen die ertoe deed – renners, verzorgers, mecaniciens maar ook buschauffeurs en kantoormedewerkers – zorgden voor rigoureuze veranderingen.

Meest opmerkelijk is dat Zeeman ervan overtuigd blijkt te zijn dat Jumbo-Visma de Tour kan winnen. Oké denk je dan, kijk maar naar die derde plek van Kruijswijk in het algemeen klassement. Maar dan zegt de directeur: ‘En ik hoop volgend jaar al.’

Huh? En Kruijswijk dan? Hoe groot is het vertrouwen in hem bij Jumbo Visma? Zeker, hij is geen topfavoriet, maar is dit geen Tour die ‘iedereen’ die goed kan klimmen en over een behoorlijke tijdrit beschikt, kan winnen?

Kruijswijk, Primoz Roglic, Robert Gesink en straks ook Laurens De Plus zijn volgens Zeeman renners die kunnen wedijveren met de mannen van Ineos: Geraint Thomas, Chris Froome en Egan Bernal. Met zijn renners wil Zeeman ‘de grootste wedstrijd ter wereld winnen’.

Maar wie is dan die kopman die dat moet doen? Hetzelfde AD lanceerde vorige week het onbevestigde nieuws dat Tom Dumoulin van Sunweb overstapt naar Jumbo Visma. ‘Ik denk dat Tom met zijn persoonlijkheid goed bij deze ploeg past’, zegt Zeeman – en meer zegt hij niet.

De vraag is dan wel wat er met de dichter onder de sprinters gebeurt als Jumbo Visma vol voor het klassement gaat. De afgelopen tien jaar werd de Tour gewonnen door Alberto Contador, Andy Schleck, Cadel Evans, Bradley Wiggins, Chris Froome, Vincenzo Nibali en Geraint Thomas. Zij deden dat op één keer na met een ploeg zonder sprinter, met een team dat niet de dagzeges als hoogste doel had. Die ene keer was in 2012, toen Mark Cavendish voor Sky reed en één etappe won. Hij stapte prompt over naar Quick-Step.

Het is een statistiek die leert dat je beter geen sprinter in de ploeg kunt hebben als je het algemeen klassement wilt winnen.

Laat Groenewegen dus maar gauw zijn kans grijpen in deze Tour. En laat Kruijswijk zo hoog mogelijk eindigen. Winnen mag ook. ‘Dit moet zijn koers worden’, zegt Zeeman. En zo is het.


John KroonLink naar het interview in AD


Leave a Reply