JUMBO-VISMA, DE PLANNING EN DE REALITEIT

Mot 1


Auteur: John Kroon

Wout van Aert, die op heroïsche wijze een Touretappe wint waarin de Mont Ventoux tweemaal moest worden beklommen. Eén dag nadat hij in een vlakke rit om de winst had mee gesprint en tweede werd. Jonas Vingegaard, ploeggenoot van Van Aert bij Jumbo-Visma, die op de kale berg superfavoriet Tadej Pogacar uit het wiel klom en die zichzelf na de etappe op de derde plaats in het algemeen klassement terugzag. Wie had dat voorspeld?

Over de jonge Deen Vingegaard had directeur sportief Merijn Zeeman van Jumbo-Visma deze Tour eerder nog gezegd met hem vooral plannen (zelfstandig naamwoord) voor de lange termijn te hebben.

Maar wat is plannen (werkwoord) in het wielrennen waard? In 2020 kondigde Jumbo-Visma aan met drie kopmannen de Tour de France te zullen gaan rijden, ruim voordat er in dat coronajaar sprake van een Tour bleek te kunnen zijn.

 

Corvos 00033276 022

Jonas Vingegaard, Wout Van Aert, Sepp Kuss – Photo Jdm/Pn/Cor Vos © 2021

 

Drie kapiteins in een en dezelfde ronde, een supertrio, dat was het moderne wielrennen. Je moet meerdere opties openhouden, zei Zeeman in De Muur om de scepsis van zijn gesprekspartner, schrijver Bart Jungmann, te bestrijden. Drie kopmannen, werkte dat?

Dat van die meerdere opties, ja dat klopt zeker.

De balans was vorig jaar dat Primoz Roglic de Tour net niet won en dat Tom Dumoulin met problemen van onder, het zitvlak deed pijn, en van boven, het zat niet lekker tussen de oren, kampte. En de derde beoogde kopman, Steven Kruijswijk, blesseerde in het Critérium du Dauphiné zijn schouder dusdanig dat hij deelname aan de Tour moest vergeten. Weg driemanschap. Dag planning.

Dit jaar werden de kaarten bij Jumbo vooral op Roglic gezet. Hij bereidde zich op onorthodoxe wijze voor; reed geen voorbereidingswedstrijden maar verkoos hoogtestages boven koersen als de Dauphiné en de Ronde van Zwitserland. Als iemand zich op deze wijze optimaal kon preparen, was het Primoz wel. Dacht hijzelf en dachten ze bij de ploeg. Maar zie, er hoeft maar een halvegare met een kartonnen bord de weg van het peloton te versperren en je haakt later nog eens in het stuur van een ietwat driftige collega-renner of je verandert in een fietsende verbanddoos, en moet opgeven. Weg voorbereiding, dag planning, dag Tour.

Niets dan misère, tot gisteren, deze Ronde van Frankrijk voor Jumbo-Visma. Kopman naar huis, misschien al bezig met de planning voor de Vuelta, superknecht Robert Gesink gewond uitgevallen, gisteren kwam daar het opstappen van de zo dienstbare maar gevallen Tony Martin nog eens bij, en de klimmers Steven Kruijswijk en Sepp Kuss stonden al op grote achterstand in het algemeen klassement. Opeens is het hun taak om het talent Vingegaard in de bergen bij te staan, die jongeman die met Pogacar misschien wel zowel om het geel als het wit gaat strijden. Weer zo’n renner die symbool staat voor de nieuwe tijd waarin oude wielerwetten niet meer gelden.

Vingegaard klom op de Ventoux zo hard dat de Vlaamse tv-commentator Michiel Wuyts tweemaal angstig riep: ‘Iemand moet Vingegaard vertellen dat Van Aert op kop rijdt!’ Vingegaards ploeggenoot dus, die in de kampioenstrui van België langs de mensenmassa’s omhoogging.

 

Corvos 00033287 223

Jonas Vingegaard – Photo Jdm/Pn/Cor Vos © 2021

 

Van Aert had voor de aanvang van de Tour niet durven dromen dat hij de etappe met de dubbele Ventoux op zijn naam zou schrijven. ‘Misschien is dit wel mijn mooiste overwinning ooit,’ zei hij na afloop. De coureur die eerder Strade Bianche, Milaan-Sanremo, Gent-Wevelgem, Amstel Goldrace en drie Touretappes won, en driemaal wereldkampioen veldrijden werd.

Nee, het was niet gepland dat Wout van Aert de elfde etappe van Sorgues naar Malaucène, met twee bergen van de eerste en één van hors categorie, zou winnen. Het was niet gepland dat Jonas Vingegaard derde in het klassement zou staan. Zij moesten Primoz Roglic in deze zware etappe bijstaan, dachten ze twee weken geleden. Of misschien zou bij Jumbo-Visma Kruijswijk of Kuss ditmaal wel de ruimte krijgen, rasklimmers ten slotte en zoveel meer ervaren.

 

Corvos 00033287 228

Wout Van Aert – Photo Gvg/Pn/Cor Vos © 2021

 

Wat kunnen verwachtingen en prognoses in het wielrennen toch schitterend worden verstoord.

Ploegleiders en teamdirecteuren weten het: je moet plan A hebben, maar zo nodig overschakelen op plan B. En het is maar goed dat het alfabet nog meer letters telt.


Gedurende de Tour de France zal er in dit weblog dagelijks een column verschijnen, geschreven door John Kroon, Peter Ouwerkerk en Jeroen Wielaert.

Corvos 00033276 202

Tony Martin, Jonas Vingegaard, Wout Van Aert – Photo Pn/Cor Vos © 2021


Beeld: Cor Vos ©2021

Leave a Reply