JEROEN WIELAERT ZWERFT DOOR DE TOUR // dag 7


NACHT IN LE MOUTON QUI RITMailleroncourt-Saint-Pancras lag woensdag op kilometer 47 van de rit naar La Planche des Belles Filles. Hotels in Vesoul waren volgeboekt, dus had ik een B&B genomen in het simpele dorp op zo’n 35 kilometer van de start. Uit het mailverkeer vooraf bleek het te worden beheerd door een Nederlands stel. Telefonisch overlegden we over de wensen voor een plat du jour in het huis zelf. Het lokale restaurant was al enige jaren gesloten. Verder was ik benieuwd naar het mij volkomen onbekende oord.

Ik reed er binnen en zag het merkwaardige stadhuis terug dat ik al op een foto had gezien. De mairie was in de loop van de negentiende eeuw bovenop de wasplaats met de Griekse zuilen gebouwd. Naar Rue Fontenois 15, het adres van Cornelis en Fanny, was het linksaf.

Ze kenden elkaar al heel lang, vanaf de middelbare school in Deventer. Zij was voedingswetenschap gaan studeren in Wageningen en reisde met die expertise de wereld rond. Hij had een IT-bedrijf opgebouwd, maar raakte het vergaderen geheel zat. In 2008 vonden ze het huis in Mailleroncourt-Saint-Pancras. Ze hoefden niet gek veel te doen aan de vloeren en de muren, maar moesten binnen wel het een en ander slopen om meer ruimte te scheppen.

Voor gras dacht Cornelis aan een maaimachine. Fanny keek eens naar het glooiende terrein en opperde dat een schaap een beter idee was. De naam van hun B&B was geboren. Naar het voorbeeld van het Franse kaasmerk met de lachende koe werd het Le Mouton Qui Rit. Ze hebben er inmiddels zeventien, in een rassenmengeling van Texels en Sussex.

Cornelis had zich bekwaamd tot een goede cuisinier. Lachend zei hij vooraf: ‘Eerst braadde ik de kip zwart en werd het gekookte ei blauw…’ Daarna diende hij een smakelijke canard au orange op voor mij en de enige andere gast, een verbindingstechnicus van de RTBF. Met Fanny erbij werd het erg gezellig. Er was genoeg rode wijn.

Het deed me denken aan de tv-serie Ik Vertrek van AVROTROS, een reeks die graag focust op de beproevingen van Nederlanders die iets in het buitenland willen opzetten. Cornelis bleek ook een redacteur aan de lijn te hebben gehad. Hij had hem uitgelegd dat hij Franse les had genomen, een cursus had gevolgd over het gebruik van Franse bouwmaterialen en een businessplan had geschreven. Hij noemde ook het aantal gasten per jaar: 600. De programmamaker had daarna gezegd dat dit bij nader inzien toch niet zo interessant was voor de kijkers.

Afgelopen woensdag zijn Cornelis en Fanny naar de hoofdweg gelopen om de Tourdoorkomst in Mailleroncourt-Saint-Pancras mee te maken. Goh, wat was dat weer snel voorbij.


JEROEN WIELAERT


Jeroen Wielaert zit in zijn 31ste Tour. Hij zal hier dagelijks met een impressie komen.

Leave a Reply