JEROEN WIELAERT ZWERFT DOOR DE TOUR // dag 17

 


FRANCE DE TOUR


Dsc 0184 4


Op zijn formidabele solo naar Puy en Velay reed Bauke Mollema over een kalkkreet in een bocht die de essentie van alles in zich had. Hij kwam ook nog een paar keer in beeld voor de achtervolgers: FRANCE DE TOUR. Het was niet ver meer van Le Puy-en-Velay en de route slingerde door een hele tros aan robuuste kastelen. Topsport en toeristische marketing gingen krachtig samen.

Voor en na Quatorze Juillet is het in Frankrijk tijdens de Tour elke dag nationale feestdag. Het is de opperste viering van de schoonheid van het land. De ontsnapping van Mollema was onvoorspelbaar, maar de televisieregisseurs wisten op de kilometer nauwkeurig waar en wanneer de shots van de oude torens en kantelen moesten komen.

De oude Tourhistoricus Jacques Augendre heeft me eens uitgelegd: ‘De Tour is zelf een fenomeen, ongeacht de renners. Daar komen de mensen op af.’ Toen jongens als Pinot en Bardet zich begonnen te laten gelden, voegde Christian Prudhomme eraan toe: ‘Gelukkig is nu de Tour niet de enige vedette meer.’

Op deze rustdag zouden het aardige vragen zijn voor een radioforum. Is de Tour te toeristisch? Zijn korte etappes niet jammer voor de Frankrijk-fans? Als het om het tonen van kastelen en wijngaarden gaat, waarom moeten daar dan ook nog renners langsrijden in lange, saaie ritten? Gaat het toe naar drie weken over Frankrijk vliegen zonder peloton?

Het is een gecompliceerde kwestie. Hoe dan ook voert de Tour elk jaar slechts door delen van Frankrijk, met de Pyreneeën en Alpen als vaste nummers. Het terugdringen van doping en de televisieprogrammering heeft al geleid tot een aanzienlijke daling van het aantal Tourkilometers. De Tour doet er een cyclus van vier jaar over om heel Frankrijk te bestrijken.

Met dat gegeven zijn de televisiemensen de hele winter bezig met de inventarisatie van de best mogelijke Frankrijk-plaatjes. Alleen al vanwege die promotie is het bezwaarlijk om nog meer in de kilometers te snoeien. Het blijft het France de Tour.

Een paar dagen geleden zag ik in de gelagkamer van mijn hotel Relais du Château in Grignols een Sud Ouest liggen, de krant van de regio. Er stond een opmerkelijk stuk in over het toeristisch bezoek aan Frankrijk. Volgens Jean Yves Le Drian, minister van Buitenlandse Zaken en Toerisme, is het bezoek aan het land weer toegenomen na de aanslagen in Parijs en Nice.

Het mooie groeicijfer is 89 miljoen mensen. Er komen er meer uit Denemarken, Spanje, Japan, Rusland en Brazilië. Het bezoek uit de VS nam toe met 16 procent en uit India zelfs met 20 procent. Ik las geen woord over de stamgasten uit Nederland.

Terreur is tot nu toe uitgebleven, ook in de Grand Boucle. Ik ben benieuwd of Jean Yves Le Drian ook nieuwe cijfers heeft over de toename van de hoeveelheid reizigers die na het zien van de Tourkastelen naar Frankrijk gaan. Misschien is het iets voor de ANWB om het Mollema-effect na te gaan.


France De Tour 1


JEROEN WIELAERT


Jeroen Wielaert zit in zijn 31ste Tour. Hij zal hier dagelijks met een impressie komen.

Dsc 0179 2

Dsc 0190

Leave a Reply