JEROEN WIELAERT ZWERFT DOOR DE TOUR // dag 13


APOCALYPSE MORLAAS


Dsc 0388 2


Uren na de aankomst in Pau hing er nog een helikopter te ronken boven de glooiende velden ten noorden van Morlaas. Het was geen aangenaam geluid voor de vrienden waar ik traditioneel een paar nachten te gast was. Ze waren deze middag naar de Tour gaan kijken, even ten zuiden van Ribarrouy, op zeven kilometer van hun petit château. Doorgaans is het daar paradijselijk rustig. Nu bleef dat kreng maar rondjes draaien. Verschillende malen kwam de heli laag over, zijn schaduw meesleurend over het grasveld. Het was geen televisiehelikopter, maar een toestel van het Franse leger.

We werden er melig van onder de parasols. ‘Wat ik nog mis is Wagner uit dat ding,’ zei ik, ‘The Ryde of the Valkyries!’ Ik doelde op de helikopteraanval op een Vietnamees dorp in Apocalypse Now, waarbij het geschut wordt begeleid door de keiharde muziek uit Wagners Walküre, daverend uit de luidsprekers onder de heli met de waanzinnige luitenant-kolonel Kilgore, liefhebber van napalm in de morgen.

Een van de familieleden aan tafel is een musicus uit Utrecht. Hij galmt direct mee met mijn versie: ‘Tadádadadáááááádáááh…’

Het wordt nog gekker, echt waar. Bij een nieuwe ronde zien we een touw hangen met vijf zwarte vlekken eraan. Ze bewegen. Het zijn mensen. Commando’s, heftig bengelend in cirkels. Onze adem stokt. De helikopter vliegt door, blijft dan hangen en laat het touw zakken. De mannen springen het veld in. Dit herhaalt zich nog een keer. Nog nooit hebben ze dit meegemaakt in deze boerenomgeving. 

Ik denk aan de versperringen met auto’s en trucks die overal in etappeplaatsen staan, deze ronde. En realiseer me dat het bijna Quatorze Juillet is, de Franse nationale feestdag die vorig jaar in een drama eindigde in Nice, met de vrachtwagen die laat in de avond op de Promenade des Anglais dwars door de feestende menigte reed.

Nu begrijpen ze het aan tafel ook. Het leger oefent hier waarschijnlijk voor luchtsteun tijdens de Pyreneeënrit van Saint-Girons naar Foix. Het is speculatie, maar deze exercitie kan gewoon geen toeval zijn.

Het publiek op de hellingen heeft geen idee wat wij hebben gezien. Het gaat een mooie feestdag worden.  

Heli Morlaas


JEROEN WIELAERT


Jeroen Wielaert zit in zijn 31ste Tour. Hij zal hier dagelijks met een impressie komen.

Leave a Reply