JEROEN WIELAERT ZWERFT DOOR DE TOUR // dag 12

• Blendle •


1987Tien jaar verder als Tourgelovige ben ik in 1987 uit Brood en in Bono. Al voor de Tour de France is The Joshua Tree van U2 de plaat van het jaar. Hij gaat mee naar de Ronde van Zwitserland, waar ik opnamen ga maken voor een middag vullende Tourvoorbeschouwing in Veronica Sportradio. Het nummer Bullet the Blue Sky is mijn favoriet.

Dreigende muzikale intro, als aanrollend onweer.

Dan Bono.

[blendlebutton]

In the howlin’ wind
Comes a stingin’ rain
See it drivin’ nails
Into the souls on the tree of pain.
From the firefly
A red orange glow
See the face of fear
Runnin’ scared in the valley below.
Bullet the blue sky…

Redactiechef Allard Berends heeft gezegd dat ik ook een week naar de Tour mag, mits ik vervoer regel. Dat lukt me spoedig. Ik kan aan boord bij Bennie Ceulen van het Limburgs Dagblad. We spreken af in Bayonne, 13 juli. De Tour is dan gevorderd tot rit dertien, van Bayonne naar Pau. Mijn dochter Merel is net vijf maanden oud. Op de vroege zondagmorgen van de 12de juli stap ik in Utrecht in de trein voor de lange rit naar Zuid-Frankrijk, met overstap in Parijs. Ik voel me kalm, opgewonden en onwennig tegelijk.

Na twaalf uur treinen kom ik aan in Bayonne. Het is een doodstille zondagavond. Ik neem een simpel hotel bij het station. Kamer met bloembehang. Nog heeft het niet de sfeer van een groot avontuur.

In een zaaltje in de Pyreneeën krijg ik van persattaché Philippe Sudres mijn allereerste Tourperskaart. Op de foto heb ik een Bono-matje in mijn nek. Daarboven staat de regel: LES AMIS DU TOUR DE FRANCE. Het is het begin geworden van een vriendschap voor het leven, met toppen en dalen.

Het gele golfje van collega Ceulen wordt bestuurd door Frans Beenkens, gezellige Limburger.

Met het debuut beleef ik de Pyreneeëndoop. De beelden ken ik, maar dit is iets volslagen anders. Op de weg omhoog transformeert het publiek aan weerszijden in een langgerekte tunnel die een immens kabaal van kreten en getoeter uitstoot. Het is magisch tot de top, waar een bord met het woord sommet in het heelal hangt. Het Golfje wordt Capsule Tour. Beam us up, Beenkens! Er komt contact met de aarde via de boordradio. Er is een kopgroep van vier weg met een andere debutant: Erik Breukink.

Voor de aankomst in Pau lukt het niet meer om de vluchters voorbij te komen. Breukinks zege op de Place de Verdun horen we op de radio.

Ik heb een zware Nagra-bandopnemer bij me. Onbeschroomd stap ik op Jacques Goddet en Jacques Anquetil af voor hun commentaar over Breukink. Ze zijn vol lof over het laaglandtalent. Na de sprintzege van Jean-Paul van Poppel in Avignon neem ik daar de trein terug.

Bij Veronica combineer ik algemene reportages met de sport. In het voorjaar heb ik de scheepsramp met de Herald of Free Enterprise verslagen. In het najaar komen de milieuberichtgeving en de cultuur weer. Na terugkeer uit de Tour weet ik wat ik voortaan in de zomer ga doen.

In Tour 31 kom ik opnieuw aan op de Place Verdun. Het plein heeft een forse opknapbeurt ondergaan. Ik zal er denken aan de middag dat ik Erik Breukink niet zag winnen.

[/blendlebutton]


JEROEN WIELAERT


Jeroen Wielaert zit in zijn 31ste Tour. Hij zal hier dagelijks met een impressie komen.

Leave a Reply