Je eigen kopman de vernieling in rijden, dat kan het Plan niet zijn

Corvos 00035699 238

Van Aert, Vingegaard En Pogacar / Etappe 6 – Photo: Szymon Gruchalski/Cor Vos © 2023


MUR DE FRANCE


Auteur: Bert Wagendorp


Jumbo-Visma fietst de Tour volgens een Plan, dat er uiteindelijk toe moet leiden dat Jonas Vingegaard opnieuw de Ronde wint. In de twee Pyreneeën-etappes waren de contouren van het Plan klip en klaar: Wout van Aert valt aan, tracht met voorsprong over de laatste of voorlaatste beklimming te komen en neemt dan Vingegaard op sleeptouw, die het vervolgens afmaakt en seconden pakt op Tadej Pogacar.

Op papier klinkt dat goed. Woensdag kwam het Plan niet helemaal uit de verf, omdat Van Aert iets te vroeg werd ingerekend. Maar doordat Vingegaard in de aanval ging en Pogacar had losgereden, liep het toch nog boven verwachting goed af.

Maar donderdag ging het fout, terwijl Wout nu wél alles volgens Plan uitvoerde. Hij wachtte na de beklimming van de Tourmalet op Vingegaard en nam hem op sleeptouw tot halverwege de laatste klim naar Couterets-Cambasque, stortte toen op schitterende wijze in elkaar en liet Vingegaard alleen.

Alleen was Vingegaard niet alleen. In zijn wiel zat Pogacar, die in de voorgaande kilometers precies evenveel voordeel van het sleurwerk van Van Aert had gehad als Vingegaard. Op twee kilometer van de meet demarreerde Pogacar en moest Vingegaard passen.

Toen bleek dat er haken en ogen zitten aan Jumbo-Visma’s strijdwijze. De ploeg probeerde de grote concurrent kapot te rijden voor de finale was aangebroken, maar vergat dat Vingegaard in het wiel van Van Aert – en daarvoor in dat van Van Baarle en Kelderman – ook niet fluitend naar boven was gefietst. Kennelijk had hij donderdag zelfs zoveel kracht moeten verspillen dat hij op het moment suprème energie te kort kwam.

Kapotgereden door de eigen ploeg, dat was natuurlijk niet de bedoeling.

Het nadeel van een Plan is, zeker met een relatief onervaren kopman als Vingegaard, dat de ploeg zich krampachtig vastklampt aan het vooraf geschreven scenario en daar niet op wenst te improviseren – of daar niet meer toe in staat blijkt.

Dat is op zich goed nieuws: wanneer elk Plan van Jumbo-Visma zou slagen, zou het een voorspelbare Tour worden. Door zich niets aan het Plan gelegen te laten liggen en gewoon zijn eigen plan te trekken, redde Pogacar de Tour van een vroege beslissing in de eerste week.

25 seconden scheiden de twee superkampioenen in het algemeen klassement. Jumbo-Visma zal de komende weken nog wel een paar een Plan bedenken – er komen nog bergen genoeg. Maar het is nu in elk geval duidelijk dat een Plan ook de mist kan ingaan en zelfs in het nadeel kan werken van de eigen ploeg. Dat komt doordat de kracht van de tegenstander niet in een Plan kan worden meegenomen – je kunt rekening houden met zijn maximale vermogens, maar niet met zijn psychische taaiheid en onwil om aan jouw Plan mee te werken.

Daarom zal het de komende weken een gevecht van man-tegen-man worden, en niet van ploeg-tegen-man. Voorlopig lijkt het grootste talent van de twee, Pogacar, daarbij in het voordeel, zeker als Wout naar huis moet om mee te gaan zuchten met zijn echtgenote.

Pogacar handelt naar bevind van zaken en die oude strijdwijze blijkt nog altijd functioneel – gelukkig.


Corvos 00035699 298

Van Aert, Vingegaard En Pogacar – Photo: Szymon Gruchalski/Cor Vos © 2023

Leave a Reply