Is er bij Jumbo-Visma iemand die Wout van Aert in toom houdt?

Auteur: Bert Wagendorp

Corvos 00034460 130

Photo: Nico Vereecken/Pn/Cor Vos © 2022


Is er bij Jumbo-Visma iemand die de tactiek een beetje in de gaten houdt? Die de ploeg er zo nu en dan aan herinnert waartoe ze op aarde en meer in het bijzonder in Frankrijk is? Die bijvoorbeeld tegen Wout van Aert zegt dat het in drie weken Tour ook aankomt op het verdelen van de krachten?

Tot dusver lijkt dat niet het geval.

Iedereen geniet van de veelzijdigheid van Wout en zijn niet aflatende vertoon van macht. Hij kan een sprint winnen, een berg is voor hem geen reden om niet mee te doen voor de zege en in een tijdrit is hij de favoriet. Maar dat wil niet zeggen dat hij moet proberen om élke etappe te winnen.

Jumbo-Visma is met twee doelen naar Frankrijk gekomen.

1. Primoz Roglic moet Tadej Pogacar verslaan voor de gele trui en als dat niet lukt moet Jonas Vingegaard het doen.

2. Wout van Aert moet de groene trui winnen.

Dat zijn twee moeilijke opdrachten. De eerste is zelfs bijzonder moeilijk. Roglic kan Pogacar alleen verslaan als er iets met zijn landgenoot gebeurt, zoals er vorig jaar iets met hem gebeurde. Pogacar is een betere coureur dan Roglic en de enige manier waarop die laatste toch kan winnen, is door de grotere kracht van zijn ploeg uit te buiten.

Maar dan moet Wout van Aert in de gele en groene trui dus niet als een dolle voor het peloton uit gaan rijden, zoals hij donderdag deed. Daarmee verdient hij weliswaar de lof van bijna alle wielervolgers, maar hij verspeelt er ook een heleboel energie mee. Energie die hij in de tweede en derde week van de Tour nodig zal hebben om opdracht 1. te verwezenlijken (en trouwens ook opdracht 2.)

Het belang van Wout voor de ploegtactiek bleek woensdag, toen hij met een enorme krachtsinspanning de kansen van Jonas Vingegaard overeind hield. Maar Wout reed min of meer toevallig in het groepje waarin Vingegaard was beland na materiaalpech. Als alles volgens plan was verlopen en hij niet was gevallen, had Van Aert in de kop van de wedstrijd gezeten. Alleen de wielergoden weten wat Vingegaard dan aan tijd had verloren – meer dan dertien seconden, vermoedelijk.

Donderdag probeerde Van Aert het opnieuw. Dat was moedig, maar het was ook óvermoedig en nergens voor nodig. De kans op succes woog niet op tegen de risico’s: gele trui kwijt, energie kwijt. Meer dan tweehonderd kilometer op kop is leuk voor Taco van der Hoorn, maar in het geval van Wout van Aert is het een stommiteit. 

Het probleem van Van Aert is, dat hij momenteel te goed is en daarom smijt met zijn krachten. Van Aert wil Roglic en Vingegaard helpen, de groene trui winnen en liefst ook nog zes etappes. Dat kan niet. Zijn krachten lijken bijna onuitputtelijk, maar dat zijn krachten nu eenmaal hoogst zelden. Donderdag waren zijn kansen op een overwinning groter geweest als hij zich had ingehouden en had gewacht tot de laatste drie klimmetjes.

Dat was ook beter geweest voor doel 2. van zijn ploeg: de groene trui.

Iemand bij Jumbo-Visma moet tegen de renners en vooral tegen Wout zeggen dat geel en groen de doelen zijn. En dat er daarom door iedereen, ook door Wout van Aert, verstandig moet worden gereden.

Hou die Wout in toom!

Want anders verslaat Jumbo-Visma, net als in 2020, zichzelf.  


De Tourcolumn door Bert Wagendorp, John Kroon en Jeroen Wielaert.

Corvos 00034460 134

Photo: Nico Vereecken/Pn/Cor Vos © 2022

 

Corvos 00034460 156

Photo: Luca Bettini/Sca/Cor Vos © 2022


Leave a Reply