IJSBLOKJES VOOR ARENSMAN


Auteur: John Kroon

Afkoeling. Regen. Wie is er niet aan toe. Donderdag begint in Utrecht de Ronde van Spanje en als er één renner is die allerminst op voortzetting of de komst van een hittegolf zit te wachten, dan is het wel Thymen Arensman.

De 22-jarige Nederlander geldt als een talent met klassementspotentie en toonde dat deze maand in de Ronde van Polen aan door een klimtijdrit te winnen en als tweede te eindigen in de eindklassering.

De thermometer haalde de 30 graden toen nog niet.

Dat was maar goed ook, want Arensman kan niet tegen hitte. Hij zegt het zelf. Dat is een flink probleem. Dan ben je als wielrenner klimatologisch gezien in de verkeerde eeuw geboren.

In de Ronde van Italië, in mei van dit jaar, begon Arensman als knecht voor Romain Bardet, maar toen die uitviel mocht hij voor eigen kans gaan. Hij maakte indruk in de bergen en in de tijdrit op de voorlaatste dag, maar verknalde in de vijftiende etappe zijn kans op een top-10 notering. Hij ging op een verkeerd moment de berm bewateren, maar vooral: bezweek onder de hoge temperaturen. Arensman was compleet oververhit, zo luidde zijn eigen diagnose. Of, met gevoel voor understatement: ‘Ik ben geen fan van de hitte.’ Dus verheugde hij zich op de regen die toen werd voorspeld.

In juni reed Arensman mee in de Ronde van Zwitserland, maar stapte in de vierde etappe op. Het was hem te heet. De 30 graden werd overschreden. Hij bleef liever gezond. Zijn ploeg, DSM, twitterde: ‘Rust uit, Thymen, en dan zien we je snel weer terug op de fiets.’

De Tour ging aan hem voorbij, en de vraag is of de Ronde van Frankrijk, in principe de heetste van de drie grote rondes, ooit iets wordt voor Arensman. Hij lijkt meer geschikt voor de Arctic Race of Norway, maar daar zal hij zijn studie geschiedenis niet voor hebben opgegeven. Al zei hij in Italië: ‘Mijn lichaam gaat goed met de kou.’

Met dat lichaam moet dus iets gebeuren, het moet hittebestendig worden gemaakt. Want je kunt niet blijven hopen op regenbuien en het treft ook al niet dat Spanje op het ogenblik – echt waar – met een tekort aan ijsblokjes kampt. Dus DSM doet er wijs aan daarin tijdig te voorzien. 

Regen, ijsblokjes, temperaturen onder de dertig graden – het zijn de omstandigheden die ertoe moeten bijdragen dat Thymen Arensman de top tien in Spanje binnen fietst, of misschien voor de witte trui kan gaan. Al is de concurrentie in het jongerenklassement groot. Evenepoel, Almeida, Sivakov, Higuita en nog enkele tientallen anderen zijn nog jong genoeg om de witte trui te mogen dragen. Het is zelfs niet uitgesloten dat de leider van het jongerenklassement zich in de rode trui als beste van het algemeen klassement moet hullen. Zoals de laatste jaren vaker voorkomt.

Het wordt dus inderdaad tijd voor een grijze trui, een klassement voor 32-plussers. Kan Thymen Arensman eventueel over tien jaar op mikken, mits het niet te heet is.


‘Another Brick In The Wall’ is een serie columns van De Muur meesters zelve: Peter Ouwerkerk, Bert Wagendorp, John Kroon en Mart Smeets.

Leave a Reply