Hoe Merijn Zeeman zich al had neergelegd bij Vingegaards Tour-nederlaag


Auteur: Bert Wagendorp

In de wielerdocumentaire All-In, Team Jumbo Visma (te zien bij Amazon Prime) over het buitensporig succesvolle seizoen 2023 van de ploeg van Richard Plugge, zit een aantal opmerkelijke scènes. Daarin zie je hoe de ploegleiding tijdens de Tour alle plannen in het water ziet vallen.

Als Tadej Pogacar op 6 juli de zesde etappe naar Cauterets heeft gewonnen, is de moed ze bij Jumbo Visma in de schoenen gezonken – hoewel Jonas Vingegaard in het geel rijdt.

‘Dit jaar gaan we de Tour niet winnen,’ zegt teamchef Merijn Zeeman in de ploegleiderswagen tegen Arthur van Dongen, die in de docu een overtuigende droeftoeter neerzet, die moeiteloos elke depressie van een collega spiegelt.

‘Nee,’ zegt Van Dongen.

Zeeman: ‘Niet goed genoeg.’

(In de tweede wagen beperkt ploegleider Grischa Niermann zich tot ‘kutzooi!’ – ook hij heeft alle hoop verloren.) 

Na de negende etappe, waarin Pogacar op de Puy de Dôme bij Vingegaard is weggereden, bereikt de stemming een dieptepunt, hoewel Vingegaard het geel nog altijd om de schouders heeft. Zeeman: ‘Hier valt niets tegen te doen dit jaar.’

Niermann: ‘Kutzooi!’

(’s Avonds probeert Zeeman Vingegaard moed in te spreken met de mededeling dat uit de data van die dag is gebleken dat hij nog nooit zo sterk heeft gereden – de Deen lijkt niet overtuigd.)

Het meest opmerkelijke tafereel zien we aan de vooravond van de beslissende tijdrit Passy-Combloux, op 18 juli. De stemming in het team is nu zo defaitistisch dat prestatiemanager Mathieu Heijboer weinig vertrouwen heeft in een positieve uitkomst. Vingegaard heeft het geel nog steeds in bezit. Op de vraag van Zeeman wat hij ervan verwacht, zegt Heijboer dat hij rekening houdt met twintig tot dertig seconden verlies voor de Deen. Iedereen knikt, niemand protesteert tegen zoveel pessimisme.

Dat laatste is vreemd, vooral als je beseft wat er gebeurde na de sensationele tijdrit van Vingegaard, die geen dertig seconden op Pogacar moest toegeven, maar anderhalve minuut won en zo de Tour besliste. In alle verhalen die na de tijdrit de ronde deden, overheerste de minutieuze voorbereiding van Vingegaard op deze cruciale dag, die welhaast tot een vernedering van Pogi móést leiden: Heijboer had uitgerekend dat een fietswissel onderweg zinloos was, Vingegaard wist precies welke bochten hij vol gas kon nemen, elk detail was doorgerekend, er leek geen toeval of vorm-van-de-dag meer te bestaan: de zege van Vingegaard stond in de sterren geschreven, de ploeg had, zo was maar weer eens gebleken, alles volledig onder controle.

Twee weken voor de Tour zien we hoe Zeeman het plan de campagne voor de Ronde bespreekt. Alle data zijn opgeteld en afgetrokken en op 19 juli – de dag na de tijdrit – zal Pogacar definitief de vernieling worden ingereden. Dat gebeurt ook en opeens gaat de mare dat bij Jumbo Visma alles verloopt volgens een groots masterplan waaraan de Schepper zelf nog een puntje aan kan zuigen.

Dat er binnen de ploeg grote twijfel heeft bestaan aan Vingegaards vorm en dat iedereen zich al had neergelegd bij de nederlaag: daar hoor je niemand meer over. 

De hoopgevende conclusie: data zijn ook maar data, Merijn Zeeman is geen tovenaar en de mysterieuze krachten in de sport bestaan nog altijd. 


Corvos 00035091 309 Scaled

Merijn Zeeman (Ned / S Teamleader Team Jumbo-Visma) – Jan Tratnik (Slo / Team Jumbo-Visma) – Mathieu Heijboer (Head Of Performence Team Jumbo – Visma) Pictured During Wintertraining Team Jumbo – Visma In Alicante, Spain – Photo: Szymon Gruchalski/Cor Vos © 2023

Foto header: Jonas Vingegaard Team Jumbo Visma pictured during 110th Tour de France (2.UWT) – stage 16 from Passy to Combloux ITT (22.4km) – Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2023

Leave a Reply