HILAIRE EN DE TOEKOMST

• 10 juli 2018 


La Petite Brique 5


Auteur: Bert Wagendorp

Hilaire Van der Schueren is 70 jaar oud en de ploegleider van Wanty-Group Gobert, een Vlaamse wielerploeg die uitkomt op het Pro-continental niveau, een stapje onder de World Tour. Niettemin is Hilaire met zijn team aanwezig in de Tour. De top in het wielrennen bestaat uit achttien ploegen en omdat de Tour ruimte biedt aan 22 teams is er plaats voor vier ploegen uit de eerste divisie.

   Mooi voor die ploegen, maar de aanwezigheid van Van der Schueren laat ook zien dat het niet goed gaat met het wielrennen.

Zondag werd de ploegleider geïnterviewd door Han Kock van de NOS. Zijn renner Dion Smith had namelijk de bergtrui veroverd. Volgens opdracht van de ploegleider: hij moest die’jen bergtrui pakken. Van der Schueren stond er slim bij te glimlachen.

   Van der Schueren was vroeger assistent-ploegleider in de teams van Jan Raas. Toen al leek hij te zijn weggelopen uit een andere tijd, toen het wielrennen nog van handjeklap aan elkaar hing, ploegleiders schimmige dealtjes sloten ten behoeve van de eigen portemonnee en renners aan hen waren overgeleverd.

   Van der Schueren is een anachronisme in een sport die dolgraag professioneel wil overkomen en die daar, op het hoogste niveau, soms ook in slaagt. Teams als Sky, Sunweb, BMC, Quick-Step en LottoNL-Jumbo zijn uitstekend georganiseerde ploegen die afstand hebben genomen van het half criminele gesjoemel dat de wielersport lang kenmerkte.

   Voor romantici is Van der Schueren een relict uit een duister maar gekoesterd verleden. Een amper verstaanbare Vlaming die nog denkt volgens de oude mores en de oude verhoudingen. Rrrrrrije! 

   In werkelijkheid is de ploegleider het bewijs dat het wielrennen er maar niet in slaagt een echte moderniseringsslag te maken en in te zetten op kwaliteit. Van der Schueren doet met zijn houtje-touwtjeploeg en een budget van vier miljoen euro (minder dan een beetje club in de Jupiler League, pardon de Keuken Kampioen Divisie) mee in de belangrijkste koers van het jaar.

   Daarvoor is maar één reden: er zijn niet voldoende goed georganiseerde, professionele teams om het peloton te vullen. Internationale sponsors zien geen brood meer in de wielersport, kijkcijfers lopen terug. Zelfs de BMC-ploeg (winst in ploegentijdrit, gele trui voor Van Avermaet) dreigt te verdwijnen. Met de Tour speelt het wielrennen jaarlijks mooi weer, maar intussen dreigt het te gaan hozen.

  Als die tendens niet wordt gekeerd, is Hilaire Van der Schueren niet het verleden, maar de toekomst van het wielrennen.


Tijdens de Tour de France van 2018 kunt u hier dagelijks een ‘La Petite Brique’ verwachten.
LPB is een serie columns van De Muur auteurs Peter Ouwerkerk, Bert Wagendorp, John Kroon en Bart Jungmann.


Leave a Reply