Het onzekere bestaan van de tobbende Tour-voorspeller


MÛR DE FRANCE


De vrijdag voor de start van de Tour de France is een zwangere dag. Het maanden aftellen is verschoven naar weken, naar dagen en opeens duurt het nog maar uren, voor het grote feest begint. De periode van het voorbeschouwen is voorbij, nu gaan we zien wie er echt kijk op heeft.

   Afgelopen woensdag zat ik bij een jaarlijks terugkerend feestje, genaamd ‘Een Avondetappe met Mart Smeets’, in het Mediacentrum in Hilversum. Een volle zaal haalde zoete herinneringen op aan de tijd waarin Smeets de dagelijkse mis opdroeg, aan het einde van weer een Tourdag. Behalve Mart en ikzelf, waren ook Rob Harmeling, Marijn de Vries en Michael Boogerd van de partij.

   Natuurlijk maakte ik gebruik van de aanwezige inside-wielerkennis aan tafel, om te horen of ik voor mijn Tourtoto nog belangrijke dark horses was vergeten. Dat was natuurlijk zo, al konden de kenners niet precies aangeven welke. Dark horses hebben het kenmerk dat ze zwart zijn, en niet opvallen in het donker van de onzekere toekomst.

   Door het ontbreken van Froome en Dumoulin is de Tourtoekomst ongewisser dan ooit. Dat is leuk, behalve voor de tobbende Tourtoto-voorspeller. Elke glazen bol-kijker vreest het moment waarop in de eerste dagen een boven zichzelf uitstijgende renner de neus aan het venster steekt, en hij die gluiperd niet in zijn ploeg blijkt te hebben opgenomen: het wordt een lange Tour vol spijt en zelfgeseling.

   Volgens de wielerlogica heb ik Egan Bernal bovenaan mijn lijstje gezet. Sterke ploeg, souverein winnaar in Zwitserland en op het oog geen renner die aan druk ten onder zal gaan. Omdat de Tourorganisatie een uiterste poging heeft gedaan een parkoers te ontwerpen dat er precies zo uitziet als wanneer hij het zelf had mogen bedenken, staat Bardet er bij mij ook bij. Dat ik Steven Kruiswijk heb opgenomen komt voort uit hoop en niet uit logica. Ik noem mezelf een Europeaan, behalve tijdens de Tour.

   Maar die namen behoren niet tot de dark horses. Rowan Dennis misschien een beetje: de tijdrijder bleek in Zwitserland opeens het klimmen machtig. Hoe dat nou weer kan weet niemand, maar je kunt er als gokker maar beter je voordeel mee doen. Mas heb ik ook geselecteerd, vooral vanwege zijn korte, krachtuitstralende naam.

   Opeens zoemde in mijn Tourbubbel de naam Herrada rond. Die zou weleens gekke dingen kunnen gaan doen, begreep ik. Bovendien kostte hij in de Scorito-poule maar een half miljoen (Geraint Thomas het twaalfvoudige): Herrada erin, geen zin om me na de eerste bergetappe voor de kop te slaan.

   Intussen probeer ik mijn dochter Hannah, die zoals het verleden heeft uitgewezen over grote voorspellende wielergaven blijkt te beschikken, haar Geheimtipps te ontlokken, tot dusver zonder resultaat. Geheel in de wielertraditie wil zij geld zien.

   Man, wat heb ik er veel zin in! Vooral nu ik over een op papier praktisch onverslaanbare ploeg lijk te beschikken.

   Ik wens iedereen heel veel plezier toe, de komende weken.

Je kunt nog tot zaterdagmiddag 12.25 uur inschrijven voor de Scorito-poule van De Muur: MuurTour2019. Deelname is gratis en er zijn prijzen. Inschrijven: https://scori.to/k3TWHYZ


Bert Wagendorp


01. Het Onzekere Bestaan Van De Tobbende Tour

Leave a Reply