HET LICHTPUNTJE HEET CEES BOL


MUR DE FRANCE


2019 – het moet voor Team Sunweb tot nu toe voelen als een rampjaar.  Oké, niet te vergelijken met het officiële Rampjaar in de Nederlandse geschiedenis, 1672, toen het volk redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos was. Maar als de ploegleiding van Sunweb langzaam maar zeker radeloos wordt, het zou begrijpelijk zijn.

Neem dit drietal: Tom Dumoulin, Wilco Kelderman, Sam Oomen. In potentie een supertrio, dat in staat moet worden geacht om de kopman in de Tour de France in de hoogste regionen te laten fietsen. Maar ze zijn er niet (meer) bij. Reddeloos zijn ze niet, maar ook nog allerminst gered van hun fysieke ongemakken.

Het moet frustrerend zijn voor dit team, dat weliswaar op een Duitse licentie rijdt, maar onmiskenbaar Nederlands is gekleurd. Door voornoemd supertrio, maar ook door CEO Iwan Spekenbrink en ploegleider Aike Visbeek.

Het contrast met de Nederlandse concurrentie is groot. Jumbo Visma is juist bezig aan een gloriejaar. Bijvoorbeeld dankzij Mike Teunissen – vorig jaar nog renner van Sunweb.

De bazen daar moeten maar hopen dat de fans van de ploeg niet redeloos worden. Dat ze zelf hun verstand blijven gebruiken, blijkt wel uit hun besluit Cees Bol uit voorzorg terug te trekken uit de Ronde van Frankrijk, om overbelasting bij deze 23-jarige debutant te voorkomen.

Bol heeft voor de tot nu toe schaarse lichtpunten bij Sunweb gezorgd. Hij won de Nokere Koers en etappes in Noorwegen en Californië. Veelbelovend voor een renner die vorig jaar als stagiair bij de ploeg kwam.

Maar verder? Chad Haga won een tijdrit in de Giro. Chris Hamilton won het jongerenklassement in de Tour Down Under. Michael Matthews won twee etappes in de Ronde van Catalonië en eindigde in deze Tour de France al negenmaal bij de eerste tien – zonder dat je ooit het idee had dat hij ook had kunnen winnen. Dat is het wat de 26 renners van Sunweb tot nu toe aan overwinningen in 2019 op hun gezamenlijke palmares hebben kunnen bijschrijven. Een magere oogst.

En het leek allemaal zo veelbelovend bij het begin van het jaar. Met het aantrekken van Jan Bakelants en de geroutineerde Nicolas Roche, en met bovendien Louis Vervaeke en al in de gelederen, had Sunweb in potentie nog meer renners in huis om de kopman in de grote rondes hoog te laten scoren in het algemeen klassement. De realiteit in juli 2019: Roche is met een 27ste plaats de best geklasseerde.

Waren eerder al Bol en Kelderman afgestapt, vandaag is ook Søren Kragh uit de Sunweb-equipe weggevallen. Dat kon er nog wel bij. Intussen moet de ploegleiding maar afwachten of haar belangrijkste renner, Dumoulin, niet naar de concurrentie overstapt. En verder dan maar hopen op nieuwe kansen in de Vuelta – maar wie is straks fit genoeg voor Spanje?

Gelukkig komt het WK er ook nog aan, evenals de najaarsklassiekers en anders is er altijd nog het Europees Kampioenschap in eigen land. In Alkmaar om precies te zijn – en daar is de victorie al eens vaker begonnen.


John KroonFoto: Team Sunweb

Leave a Reply