Het Duel als zegen en als vloek in het veldrijden

Mathieu Van Der Poel en Wout Van Aert – Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2023


Auteur: Bert Wagendorp

‘Doen zij mee, dan kun je eigenlijk al niet meer winnen,’ luidde de kop boven een artikel van Sam de Voogt in NRC, aan de vooravond van het WK veldrijden in Hoogerheide. Mathieu van der Poel en Wout van Aert deden allebei mee, en dus stond de uitslag van tevoren vast en moest er alleen nog worden gereden om de verdeling van goud en zilver.

Zo gaat het al jaren, als ze allebei meedoen.

Inderdaad reden Van der Poel en Van Aert zondagmiddag ruim een uur lang achter elkaar aan. Volgens Karl Vannieuwkerke van de VRT betrof het promotie tot en met, zo spannend als deze middag had hij het nog nooit eerder meegemaakt. Spannend was het zeker, zij het dat de spanning geheel voorspelbaar de eeuwige tweestrijd betrof.

Uiteraard was het spijtig dat Wout niet had gewonnen, analyseerde Sven Nijs, maar Mathieu had het perfect gespeeld en daar was Wout ingetrapt en zo was Mathieu voor de vijfde keer wereldkampioen geworden.

Waar Wout precies was ingetrapt, was mij niet geheel duidelijk. Ik begreep dat Mathieu iets niet had gedaan waarvan Wout had verwacht dat hij het wel zou doen en toen Mathieu het niet deed, raakte Wout in de war en won Mathieu. Zo zat het ongeveer.

Na afloop vatte Van der Poel de situatie in het veldrijden bondig samen. De sport leeft bij Het Duel tussen hem en Wout, zei hij. Volgens hem waren er in Hoogerheide geen veertigduizend toeschouwers geweest zonder Het Duel. Dat was een prima samenvatting van de situatie. Het Duel – lees er alles over in de bestseller van Wiep Idzenga – is de zegen én de vloek voor het veldrijden.

Dat is een kleine sport met een grote tweestrijd. Het professionele crossen is het duel tussen Van der Poel en Van Aert. Mathieu en Wout zijn groter dan de sport waarin ze zo goed zijn. Zonder die twee zijn er ook wedstrijden, maar klaagt het publiek. Met een van die twee aan de start is het al beter, maar pas zodra ze beide aanwezig zijn krijgt de sport zijn gedroomde identiteit: strijd op leven en dood.

Je kunt dat een gevaarlijke situatie vinden: als een van de twee rivalen om wat voor reden dan ook afhaakt, is het veldrijden meteen weer de marginale sport die het altijd is geweest. Geven ze allebei de pijp aan Maarten, dan is het diepe crisis. In andere sporten gaan ze dan op zoek naar een nieuwe tweestrijd, maar zo dik zijn de coryfeeën in het veldrijden niet gezaaid. M & W hebben de sport boven zichzelf uitgetild.

Gevaarlijk? Ze moeten in het veldrijden maar gewoon genieten van het toeval van de twee aan elkaar gewaagde supersterren, na de zeven vette volgen ongetwijfeld de zeven magere jaren.

‘Zij kunnen alleen maar winnen als er wedstrijden worden verreden. Met z’n tweeën is er niks aan,’ zei Lars van der Haar in NRC om zijn eigen deelname aan de wedstrijden waar de twee om de zege vechten van een nuttige verklaring te voorzien: sterren hebben ook een decor nodig.

Maar de waarheid luidt, helaas voor Van der Haar, dat Van der Poel en Van Aert zondag ook met z’n tweeën van start hadden kunnen gaan – de veertigduizend zouden het prima hebben gevonden.


‘Another Brick In The Wall’ is een serie columns van De Muur meesters zelve: Peter Ouwerkerk, Bert Wagendorp, John Kroon en Mart Smeets.

Mathieu Van Der Poel wn Wout van Aert – Photo: Anton Vos/Cor Vos © 2023


 

Leave a Reply