Eeuwige liefde voor Italië


Auteur: Bart Jungmann

Zoals altijd komt Wieler Revue (‘Al sinds 1977 in de kopgroep’) in mei met haar speciale Giro-editie. Daarin, ook als altijd, de onmisbare rittengids met als weetje van de dag bij rit 3: maar liefst vier van de vijf tweevoudige winnaars deze eeuw komen uit de bakermat.

Zo zal ik komende zondag te weten komen dat het logboek waarop deelnemers en volgers hun koers varen, Il Garibaldi heet. Daarmee wordt de aartsvader van de bakermat geëerd. Twee dagen later, wanneer etappe 10 wordt verreden, blijkt de vrouwenversie van het routeboek Anita te heten. Dat is dan weer een eerbetoon aan de minnares van Garibaldi.

De rittengids in de Wieler Revue wordt samengesteld door Ludo van Klooster. Het is een naam die klinkt naar de houthakkerige voorstopper van FC Groningen, maar zo Italiaans als Ludo van Klooster worden Nederlanders niet gemaakt. In het vroege voorjaar appt Ludo mij al lekker met zijn eigen ritjes door het ongeëvenaarde landschap van De Marken. Op het app-fotootje likt Ludo in zijn Liquigas-shirtje aan een ijs zo groot als een sneeuwschuiver.

Toen de Ronde van Italië in 2002 van start ging in Groningen publiceerde hij samen met zijn vriend Paul Feld een boek met de alleszeggende titel De droom van de Giro. Van Klooster was toen nog nachtportier in een Voorburgs ziekenhuis, een baantje dat hem de gelegenheid bood overdag zijn eigen Girootje te dromen in Zuid-Hollandse duinen. Dat deed hij vaak aan de zijde van Rini Boogerd.

Uit die tijd stamt een woordenwisseling met diens jongere broer Michael na afloop van een opvallend goede Milaan-Sanremo. Boogerd richtte zich rechtstreeks tot Ludo. Zijn toon was sarrend en heel erg Haags. Het ging om wat de beste voorbereiding voor de Primavera was. Kennelijk gold dat als een kwestie destijds.

Ludo was er natuurlijk van overtuigd dat de beste weg naar Sanremo via de Tirreno Adriatico liep. Kennelijk had hij dat de familie Boogerd maar al te vaak ingepeperd. Dat jaar had de bekendste Boogerd in de voorgaande week Parijs-Nice gereden. En kijk eens wat hem dat had opgeleverd. Ludo, als freelance journalist aanwezig op de Via Roma, sputterde nog wat, maar tegen een triomfantelijke Boogerd kon geen van ons op.

In 2011 stopte Ludo van Klooster als nachtportier. Voorburg werd Spinetoli. Daarbij was ook sprake van een liefje in het naburige San Benedetto. Dat liefje is Ludo’s liefje niet meer, maar de allesoverheersende liefde voor Italië is voor altijd. ‘Alsof ik al in het paradijs ben,’ appt hij desgevraagd.

In de aanloop naar deze Giro laat Ludo van Klooster verder nog weten dat hij geen enkele moeite heeft met de gevreesde overmacht van Tadej Pogačar. ‘Overmacht is niet per definitie saai. Het gaat er voor mij om of een renner bijzondere dingen laat zien.’

En welke onbekende Italiaan heeft hij deze keer in petto? Dat is Giulio Pellizzari. ‘Mijn regiogenoot,’ voegt Ludo er trots aan toe. In de allereerste etappe werd die voorspelling al bewaarheid. Pellizzari ging met de besten omhoog en eindigde op tien seconden van winnaar Narváez.


Corvos 00035444 029 Scaled

Giulio Pellizzari Pictured During 46Th Tour Of The Alps (2.Pro) Stage 4 From Rovereto To Predazzo (152.9Km) 19/04/2023 – Photo: Ivan Benedetto//Sca/Cor Vos © 202C

Foto header: Torino – start  Giro d Italia 2024 – stage 1- Venaria Reale > Torino 136 km – 04/05/2024 – Photo: Ivan Benedetto//SCA/Cor Vos © 2024

Leave a Reply