EEN BIJZONDERE TOUR


MUR DE FRANCE


Het was een bijzondere Tour de France en wel hierom:

 • Nooit eerder won een Colombiaan de Ronde van Frankrijk, sterker nog: geen enkele Latijns-Amerikaan ging Egan Bernal voor.
 • Bernal is pas de achtste Tourwinnaar die het geel naar Parijs brengt zonder één etappe te winnen.
 • Dat de winnaar van het geel ook in de witte trui op de Champs-Elysées gehuldigd wordt, is nog maar driemaal voorgekomen. Alberto Contador in 2007, Jan Ullrich in 1997 en Laurent Fignon in 1983, in een jaar waarin het klassement louter bedoeld was voor debutanten.
 • Dat een jongeman van 22 de Tour wint, was al 54 jaar geleden. De Italiaan Felice Gimondi won in 1965 bij zijn debuut; de witte trui werd toen nog niet omgehangen. Het was tot vandaag maar vijfmaal voorgekomen dat een renner van 22 jaar of jonger de Ronde won.
 • Peter Sagan vestigde een record door voor de zevende maal het puntenklassement te winnen. Als winnaar van de groene trui is hij nu de Duitser Erik Zabel voorbij.
 • Als Jumbo Visma vandaag voor de vijfde keer een etappe wint, overtreft de ploeg in dat opzicht alle prestaties sinds ze in 1996 als Rabobank begon. Blijft het bij vier ritzeges dan is het ook uitzonderlijk: dit lukte alleen in 2006 toen buitenlandse renners (Oscar Freire, Dennis Mensjov en Michael Rasmussen) voor dit totaal zorgde en in 2000 dankzij driemaal Erik Dekker en éénmaal Léon van Bon.
 • Nog nooit won Rabo/Belkin/Blanco/Lotto NL-Jumbo een ploegentijdrit in de Tour. Het lukte Jumbo-Visma dit jaar wel.
 • Belgische renners wonnen deze Ronde van Frankrijk tot nu toe drie etappes: Dylan Theuns, Wout van Aert en Thomas De Gendt. Dat is voor het laatst gebeurd in 2007 (Tom Boonen en Gert Steegmans). In de afgelopen tien jaar kwam het vijf keer voor dat het grote wielerland België geen enkele Touretappe won.
 • Nog maar eens: na dertig jaar reed er eindelijk weer een Nederlander in de gele trui rond. Dat Mike Teunissen Erik Breukink afloste, had niemand verwacht.
 • In de negentiende etappe wisselde de gele trui van eigenaar en toch kende deze dag geen ritwinnaar omdat de gevolgen van noodweer de voltooiing van het parcours onmogelijk maakten. ‘Zeg nooit nog nooit’, schreef Peter Ouwerkerk in dit blog, maar mag het dan voor deze keer? Menig deelnemer aan een Tourtoto die Egan Bernal voor deze Alpenrit als winnaar had aangekruist, zal met de tandwielen hebben gesmeten toen de Tourleiding geen eindstreep aanwees.
 • Het komt bijna nooit voor dat de winnaar van de Ronde van Zwitserland ook de Tour de France wint, zoals nu Bernal. Ja, in 1974, Eddy Merckx, maar dat was een alleseter. En in 2001 Lance Armstrong, maar dat is een man met een streep door zijn naam, daar mogen we het van de autoriteiten niet meer over hebben. Verder: nog nooit.
 • Steven Kruijswijk eindigde nimmer op het erepodium in een grote ronde. Hij werd vierde in Italië, vierde in Spanje en vijfde in Frankrijk. Nu derde, een persoonlijk record dus. Al is de 32-jarige Steven geen veelwinnaar, met slechts één etappe in de Ronde van Zwitserland en het eindklassement van Arctic Race of Norway op zijn palmares. Gelukkig zei Kruijswijk dat hij nog wel een aantal jaren als renner voor de boeg heeft. En hij is mondiaal alvast de op een na beroemdste ex-inwoner van Nuenen. Vincent van Gogh is hij nog niet gepasseerd en waarschijnlijk is zelfs het vijfmaal winnen van de Tour daarvoor niet genoeg.

John Kroon


242019

Leave a Reply