De worst van Froome, of: hoezo de zoveelste doodsteek?

• Gratis •


Another brick in the wall


Auteur: Bert Wagendorp

Schermafbeelding 2018 05 28 Om 10.30.59


Meteen na afloop van de Giro-etappe naar Bardonecchia, vrijdagmiddag, zette De Muurs Max Brienen het volgende bericht boven een foto van de zegevierende Chris Froome op onze Facebooksite: ‘Nu al legendarisch… Alsof we terug in het tijdperk van Merckx zijn. Klassementsmannen worden op mi-nu-ten gereden. De Maglia Rosa zelfs op meer dan een half uur. De naam is Froome.
Chris Froome.’

   Een verwijzing naar Merckx en eentje naar James Bond, prima.

Het bericht viel niettemin niet bij iedereen in goede aarde.

   Als hoofdredacteur van De Muur zal ik hier ingaan op de kritiek, ook omdat een deel van onze Facebookvrienden reageerde op een opmerking die ik tussendoor had gemaakt: ‘Dus als Tom Dumoulin in een lange solo had gewonnen was dat een schitterend staaltje geweest, en nu Froome dat doet, is het verdacht. Dat heet volgens mij dom sportnationalisme.’

   Die viel ook niet echt lekker.

   Goed, daar gaan we.

 

   Schermafbeelding 2018 05 28 Om 10.20.20

Gerrit Wijnne: Deze zege is de doodsteek voor de geloofwaardigheid van het wielrennen. Maar dat zal Froome worst wezen.

Beste Gerrit: Met alle respect, maar ‘de doodsteek voor het wielrennen’ is zo langzamerhand wel een beetje een cliché. Er zijn al heel wat vermeende doodsteken uitgedeeld, maar kijk, de sport is populairder dan ooit. Je zou dit ook een fantastische ópsteker voor de wielersport kunnen noemen. De Giro d’Italia van 2018 was met voorsprong de mooiste grote ronde van de afgelopen twintig jaar. Als je een beetje van de sport houdt, ben je dat met ons eens. Dus hoezo, doodsteek? En waarom zou het Froome worst wezen? Hij eet ervan.

 

Schermafbeelding 2018 05 28 Om 10.21.31

Fred Doeleman: Brittania rules the waves, maar dan wel die van de dope, puffertjes en alle andere middelen die wij nog niet kennen. Ik weet absoluut niet meer waar ik naar zit te kijken. Ga morgen zelf maar koersen i.p.v. kijken naar de Fa O.P. Lichter.

Beste Fred: Bij het wielrennen weet je nooit precies waar je naar zit te kijken, dat is juist het mooie. Maar dat is ook zo bij atletiek, tennis en voetbal. De hele topsport, eigenlijk. En als jij ’s avonds naar Het Journaal kijkt, weet je dan altijd waar je naar zit te kijken? Nee dus. Het leven is één grote illusie, Fred, niets is wat het lijkt. Zelfs in dat zondagochtendgroepje van je zitten ze toneel te spelen.

 

Schermafbeelding 2018 05 28 Om 10.22.34

Schermafbeelding 2018 05 28 Om 10.52.11

Ronnie van de Water: Dit is de grootste schande voor het wielrennen sinds Armstrong. Vreselijk dat onze sport wordt verpest door pakhazen als Froome. (…) Van Uitgeverij De Muur had ik niet zo’n reactie verwacht. Hopen jullie op advertentie-inkomsten van Sky?   

Beste Ronnie: Sky is van harte welkom, maar De Muur is sowieso niet zo’n advertentiefuik, en na zestien jaar zijn we er wel achter gekomen dat je nog zo positief kunt schrijven over een renner, advertenties ho maar. Of dit de grootste schande voor het wielrennen sinds Armstrong is, zal moeten blijken. Zulke vaststellingen zijn gemakkelijk opgetikt, maar daarmee zijn ze nog niet waar. Wij verwachten dat het zal meevallen. Wat ons betreft is het lang geleden dat we zulke mooie wielersport hebben gezien.

 

Schermafbeelding 2018 05 28 Om 10.23.43

Dick van der Toorn: Het verheerlijken van een renner die eigenlijk niet had mogen starten. Diezelfde renner rijdt vervolgens iedereen op een hoopje. Tenenkrommend. Nostalgie? Uitgeverij De Muur: ga u diep schamen.

Beste Dick: Wij gaan ons niet diep schamen. Daar zijn wij niet van, de schaamtecultuur is niet zo ons dingetje. Wij zouden ook niet weten waarvoor we ons zouden moeten gaan schamen. Als we niet meer enthousiast mogen zijn, gaan we liever dood. Denk daar maar eens over na, Dick, hoe dat bij jou zit. En het leuke is, dat jij eigenlijk ook niet weet waarvoor we ons moeten schamen. Van wie mocht Froome trouwens niet starten? Van jou niet? Dat telt niet, hè. Enfin, geeft allemaal niks, wij waren ook teleurgesteld dat Tom het niet redde.

 

Schermafbeelding 2018 05 28 Om 10.29.13

Rob Kleuskens: Een gewone betrapte dopinggebruiker! Onbegrijpelijk dat De Muur hier enige aandacht aan besteedt! Ook jullie zijn deel van de rotting!

Beste Rob: 1. Of Froome een betrapte dopinggebruiker is of niet, dat is de vraag, geen feit. Voor jou misschien wel, maar dat is dan weer een mening. 2. Het zou vreemd zijn geweest als we als enige wielermedium ter wereld geen aandacht aan de prestatie van Froome hadden besteed, dat begrijp jij ook wel; 3. Je klinkt wel een beetje als een boeteprediker, Bijbelse onheilsprofeet of bisschop Eijk, met je ‘rotting’. We hebben het over wielrennen hè, niet over de naderende Apocalyps of belastingparadijzen. Het wielrennen is nog nooit zo schoon geweest, begin jij over rotting. Let een beetje op je woorden, Rob.   

 

Schermafbeelding 2018 05 28 Om 10.32.11

Schermafbeelding 2018 05 28 Om 10.53.58

Arjan Debruijn: Snap niet dat hij niet van z’n fiets wordt geslagen door een echte supporter om de sport te beschermen. (…) Mag ik Uitgeverij De Muur eraan herinneren dat meneer Froome volgens de rest van het peloton nooit had mogen starten?

Beste Arjan: Renners van de fiets slaan om de sport te beschermen, lijkt ons niet de juiste methode. Als we daaraan beginnen wordt het een chaos. Merckx is een keer van zijn fiets geslagen door een Fransman die de sport wilde beschermen, en dat wil je niet. De ‘rest van het peloton’ gaat gelukkig niet over de startlijst, want dan kwamen ze er nooit uit.

 

Schermafbeelding 2018 05 28 Om 10.34.24

Remco Wevers: Blij mijn abonnement opgezegd te hebben. Wie dit soort berichtgeving durft op te schrijven mag zich geen journalist noemen. Of reikt de invloed van de UCI tot aan de redactie van Uitgeverij De Muur?

Beste Remco: Jammer dat je je abonnement hebt opgezegd. Kom gerust terug, je ontvangt een mooi welkomstgeschenk. Jij denkt daar misschien anders over, maar wij zouden nooit zeggen dat jij jezelf bijvoorbeeld geen relatiemanager mag noemen (als je dat toevallig zou zijn). Zelfs niet als we jou een waardeloze relatiemanager zouden vinden. Daar gaan wij niet over. Leven en laten leven, Remco, daar gaat het om. Beetje respect, zijn we niet allemaal relatiemanagers? Niet meteen als een malloot op dat toetsenbord gaan rammelen, niet te snel boos worden.

En Gerrit, Fred, Arjan, Rob, Ronnie en Dick, dat geldt ook voor jullie.

   

Vriendelijke groet, Bert Wagendorp


‘Another Brick In The Wall’ is een serie columns van De Muur meesters zelve: Peter Ouwerkerk, Bert Wagendorp en John Kroon.

Another Brick In The Wall Liggend


One reply on “De worst van Froome, of: hoezo de zoveelste doodsteek?

Leave a Reply